Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 2. februar 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 389 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 5. januar 2022. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Pia Kjærsgaard (DF).
Spørgsmål nr. 389 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren, jf. svaret på MOF alm. del - spørgsmål 45, indhente oplysninger fra Nederlandene i
forhold til, hvordan de producerer ”lyst kalvekød” og sammenligne med, hvordan vi her i landet produ-
cerer kalvekød?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”Fødevarestyrelsen har indhentet oplysninger fra Ministeriet for Landbrug, Natur og Fødevarekvalitet i
Nederlandene om produktionen af kalve og kalvekød.
De nederlandske myndigheder oplyser, at den nationale lovgivning for beskyttelse af kalve er baseret på
de fælles EU-regler, der findes i Rådets direktiv 2008/119/EF af 18. december 2008 om fastsættelse af
mindstekrav for beskyttelse af kalve (kalvedirektivet) og Rådets direktiv 98/58/EF af 20. juli 1998 om
beskyttelse af dyr, der holdes til landbrugsformål. Det oplyses endvidere af de nederlandske myndighe-
der, at der findes en privat brancheaftale vedrørende kalveproduktion, som har fastsat et særskilt krav
om, at hæmoglobinkoncentrationen skal overvåges for de kalve, der produceres under betegnelsen ”lyst
kalvekød”.
Endvidere oplyser de nederlandske myndigheder, at der er flere former for produktion af kalvekød. Der
produceres både såkaldt ”lyst/hvidt kalvekød” og ”rosé kalvekød”. Forskellene mellem disse produkter
er foderet og slagtealderen.
Når det gælder fodringen af kalve i Nederlandene, får alle kalve tildelt mælk de første to uger. Fra kal-
vene er to uger gamle, tildeles alle kalve også fiberholdigt foder. Fra kalvene er otte til 20 uger gamle
fodres de med fiberholdigt foder hver dag, hvor mængden øges fra 50 g til 250 g om dagen. Kalvene, der
bliver til ”rosé kalvekød”, bliver mælkefodret til de er 13 uger gamle. Kalve, der bliver til ”lyst kalvekød”,
får mælk sammen med foder med et lavt jern- og fiberindhold, indtil de bliver slagtet. Foderet skal in-
deholde nok jern til at opretholde en gennemsnitlig hæmoglobinkoncentration på mindst 4,5 mmol/l,
hvilket er mindstekravet i kalvedirektivet.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K