Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 24. november 2021
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 2 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har
stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 6. oktober 2021. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 2 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Ved Korsør har græsning med kvæg på jorde forurenet med PFOS medført en kraftig forurening af
kødet og dermed af mennesker, der har spist kødet. På Harboøre Tange, Kopper Enge, afgræsser kvæg
hvert år et areal, som er forurenet med ’Cheminova stoffer”. Det må antages, at det ikke kan udelukkes
at ske eller være sket andre steder i landet.
1. Ministeren bedes fremsende en redegørelse for gældende regler, der skal forhindre forurening af fø-
devarer gennem græsning af forurenede arealer samt tilsynet hermed.
2. Ministeren bedes fremsende en liste over forurenede eller potentielt forurenede arealer, der i dag
afgræsses med henblik på produktion af fødevarer. Hvis dette ikke er muligt bedes ministeren oplyse,
hvornår et sådant overblik kan tilvejebringes, og hvorfor det ikke allerede eksisterer.”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende:
”1. Der findes ikke i fødevarereglerne eller i foderreglerne et direkte forbud mod afgræsning eller pro-
duktion af foder eller fødevarer på forurenede arealer. Der findes dog en række regler, der skal sikre, at
de fødevarer, der markedsføres, overholder den gældende lovgivning, herunder at de ikke indeholder
stoffer fra forurening af jorden i mængder, der kan udgøre en sundhedsmæssig risiko.
Det følger af artikel 14 i fødevareforordningen
1
, at en fødevare ikke må markedsføres, hvis den er farlig
og udgør et fødevaresikkerhedsmæssigt problem. Det følger endvidere af artikel 15 i fødevareforordnin-
gen, at foder ikke må markedsføres eller gives til dyr, der anvendes i fødevareproduktionen, hvis det er
farligt, fordi det udgør en sundhedsmæssig risiko for mennesker og dyr eller medfører, at en animalsk
fødevare udgør et fødevaresikkerhedsmæssigt problem.
1
Europa-Parlamentet og Rådets forordning (EF) nr. 178/2002 af 28. januar 2002 om generelle principper og krav
i fødevarelovgivningen, om oprettelse af Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet og om procedurer vedrø-
rende fødevaresikkerhed
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K