Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del
Offentligt
2629442_0001.png
Faktaark
Smittebeskyttelsesmodel til håndtering af COVID-19 i relation
til minkproduktion
Kravene og anbefalingerne til smittebeskyttelse i minkproduktion er udarbejdet i et samarbejde mellem
sundhedsmyndighederne og Fødevarestyrelsen. Der skal fastsættes regler om kravene i en bekendtgørelse.
Kravene og anbefalingerne i modellen vil blive genbesøgt i april måned 2023.
Krav
Overvågningsprogram
Alle minkvirksomheder skal overvåges i henhold til standardovervågningsprogrammet fastsat i
Kommissionens gennemførelsesafgørelse (EU) nr. 2021/788. Det betyder, at der skal udtages ca. 60
prøver fra mink om ugen. Det vil være Fødevarestyrelsen, der forestår prøveudtagningen.
Smittebeskyttelsesplan
Planen skal indeholde følgende elementer:
Antal af personer med adgang til virksomheden begrænses mest muligt, og der føres fortegnelse
over besøgende i virksomheden.
Retningslinjer for, hvordan det sikres, at personer, der kommer i virksomheden, ikke har
symptomer på eller er smittet med COVID-19.
Håndvask med sæbe efterfulgt af hånddesinfektion, som minimum ved indgang og udgang fra
virksomheden.
Tøjskifte til og fra virksomheden, samt håndtering af brugt arbejdstøj.
Fodtøjsskift eller vask og desinfektion af fodtøj.
Bad for alle med adgang til besætningsområdet. Badet foretages ved udgang af virksomheden
efter endt arbejde.
Brug af værnemidler:
o
i raske besætninger: kirurgisk maske og visir eller beskyttelsesbriller
o
i besætninger, der er mistænkt for at være eller er smittede: FFP3 maske og tætsiddende
beskyttelsesbriller.
Kursus i hygiejne og korrekt brug af værnemidler.
Andre dyr der færdes i virksomheden, skal holdes inden for dette område. Dyr der holdes uden
for virksomheden skal ikke have adgang til virksomheden.
Rengøring og desinfektion
Krav om rengøring og desinfektion af udstyr, inden det flyttes fra/til anden virksomhed
(maskiner, værktøj o. lign.).
Svælgsvaberprøver
Undersøgelse af svælgsvaberprøver fra alle mink ved indførsel til Danmark eller inden flytning til anden
virksomhed i Danmark.
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600 Glostrup
Tlf. 72 27 69 00 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk
MOF, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 1256: MFU spm. om, hvilke myndigheders anbefaling der ligger til grund for de krav, som minkavlere, der ønsker at genoptage deres erhverv, skal efterleve, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2629442_0002.png
Faktaark
Adskillelse af mink
Adskillelse af tilflyttede mink fra resten af minkene i den modtagende besætning, indtil resultatet af
undersøgelserne foreligger.
Døde mink til pelsning eller bortskaffelse skal placeres, så afhentning kan ske, uden chauffør/pelseri-
personale får adgang til besætningsområdet.
Udbrud af COVID-19 i minkbesætning
Håndtering af en besætning, som er smittet med COVID-19:
Besætninger, der er mistænkt for, eller som konstateres smittet med COVID-19, pålægges et
offentligt tilsyn.
Afhængigt af COVID-19 situationen i den danske befolkning og den tilhørende risikovurdering fra
SSI på det pågældende tidspunkt vil den smittede besætning enten være pålagt offentligt tilsyn,
indtil der ikke længere er en aktiv smitte blandt minkene, eller besætningen vil blive aflivet.
Kontrol af krav
Kravene vil være genstand for Fødevarestyrelsens kontrol i besætningerne. Ud over den almindelige
stikprøvebaserede basiskontrol vil alle minkbesætninger modtage et kontrolbesøg årligt. Dette
kontrolbesøg vil have fokus på smittebeskyttelse og hygiejne.
Anbefaling
Retningslinjer for test af personer, der arbejder i virksomheden:
Antigentest før arbejdsdagen på en minkfarm påbegyndes og to ugentlige PCR-test
Retningslinjer for, at personer, der har været i en rask, mistænkt eller smittet virksomhed med pelsdyr
eller på et pelseri, ikke gives adgang til virksomheden inden for de første 24 timer, efter kontakten
ophørte.
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600 Glostrup
Tlf. 72 27 69 00 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk