Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 28. september 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1256 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 12. august 2022. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Alex Vanopslagh (LA).
Spørgsmål nr. 1256 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Ministeren bedes oplyse, hvilke myndigheders anbefalinger der ligger til grund for de krav, som mink-
avlere, der ønsker at genoptage deres erhverv, skal efterleve. Vil ministeren oversende myndighedernes
anbefalinger, som ligger til grund for de krav, som minkavlere, der ønsker at genoptage deres erhverv,
skal efterleve?
Svar
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen og Styrelsen for Pa-
tientsikkerhed udarbejdet en veterinær- og sundhedsfaglig model til håndtering af COVID-19 i relation
til minkproduktion. Modellen er udarbejdet på baggrund af Statens Serum Instituts "Opdateret vurde-
ring af risikoen for den humane sundhed ved genoptaget minkhold fra 1. januar 2023" af 3. maj 2022,
Dansk Veterinær Konsortiums "Vurdering af risikoreducerende tiltag forbundet med SARS-CoV-2 og
hold af mink" af 2. maj 2022 og Institut for fødevare- og ressourceøkonomi v. Københavns Universitet
"Beregning af direkte og afledte erhvervs- og samfundsøkonomiske konsekvenser ved de smittebeskyt-
tende tiltag i minkbesætninger, som Dansk Veterinær Konsortium har vurderet effekten af" af 18. maj
2022.
Myndighedernes model er beskrevet i vedlagte faktaark. Desuden vedlægges kopi af Statens Serum In-
stituts "Opdateret vurdering af risikoen for den humane sundhed ved genoptaget minkhold fra 1. januar
2023" af 3. maj 2022.
Rasmus Prehn
/
Signe Skibstrup Blach
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K