Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 20. september 2022
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1234 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødeva-
reudvalg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 9. august 2022. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).
Spørgsmål nr. 1234 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren kommentere henvendelse af 6/8-22 fra BID (Byudvikling i Danmark) og Forum Vojens,
om madboder til arrangementer, jf. MOF alm. del – bilag 662, og svare konkret på de spørgsmål (nr. 1-
7), som er oplistet i henvendelsen”
Svar
I henvendelse af 6. august 2022 fra Byudvikling i Danmark og Forum Vojens (MOF Alm. del - Bilag 662)
udtrykkes der et ønske om, at skoleelever og foreninger, såsom spejdere eller idrætsforeninger, kan
sælge fødevarer i madboder til markeder og lignende arrangementer, ligesom der stilles en række kon-
krete spørgsmål til salg og registrering af salget i madboderne m.v.
Jeg har til brug for besvarelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har
oplyst følgende om krav til fremstilling og salg af fødevarer:
”Skoleelever eller idrætsudøvere må gerne have en markedsbod, som sælger fødevarer. Markedsboden
vil blive regnet for en fødevarevirksomhed. Når markedsboden kun holder åbent i begrænset omfang,
under 10-30 gange årligt, som det fremgår af henvendelsen, er der tale om en fødevarevirksomhed under
bagatelgrænsen for omfang af fødevareaktiviteter.
En fødevarevirksomhed under denne bagatelgrænse skal ikke registreres hos Fødevarestyrelsen, men
har stadig ansvar for den mad, den fremstiller eller sælger. Fødevarerne må ikke kunne gøre folk syge,
og markedsføringen af fødevarerne må ikke være vildledende. Markedsboden skal også kunne doku-
mentere, hvorfra den modtager råvarer.
Der er ikke krav om, at personer, som arbejder i markedsboden, har en bestemt alder eller uddannelse.
Der skal dog være en person til stede, som er ansvarlig for, at faciliteterne lever op til hygiejnemæssige
krav, og at fødevarerne bliver behandlet forsvarligt.
Markedsboden må modtage sine råvarer fra andre fødevarevirksomheder, eksempelvis dagligvarebutik-
ker eller andre fødevarevirksomheder under bagatelgrænsen. Det betyder eksempelvis, at dejen vil
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K