Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 22. august 2022
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 1212 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 26. juli 2022. Spørgsmålet er stillet efter
ønske fra Erling Bonnesen (V).
Spørgsmål nr. 1212 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Vil ministeren kommentere artiklen »Vertikalt landbrug kan blive big business«, Børsen, den 26. juli
2022, og i den forbindelse udarbejde en aktuel status for vertikalt landbrug i Danmark og en sammen-
ligning med de lande, der er længst fremme i udlandet? Hvad er potentialerne for vertikalt landbrug i
Danmark og hvilke forudsætninger er nødvendige, og hvad kan regeringen i øvrigt oplyse om vertikalt
landbrug?”
Svar
Vertikalt landbrug er en spændende produktionsmetode, som er udviklet og har vundet frem inden for
de senere år. Det er mit håb, at indendørs planteproduktion under kontrollerede forhold med tiden kan
levere et mærkbart bidrag til omstillingen til mere plantebaserede fødevarer.
Det indgår således også i Aftale om grøn omstilling af dansk landbrug af 4. oktober 2021, at der nedsæt-
tes en taskforce for vertikalt landbrug. I den forbindelse vil status og potentialer for vertikalt landbrug
blive nærmere belyst. Parterne bag aftalen er forelagt en plan, hvoraf det fremgår, at indsatsen gennem-
føres og afrapporteres frem mod udgangen af første kvartal 2023.
Jeg har i øvrigt indhentet bidrag fra Landbrugsstyrelsen, som oplyser følgende:
”Antallet af vertikale landbrug i Europa, USA og Asien er på nuværende tidspunkt begrænset og med
stor spredning i både produktionsvolumen, bedriftsstørrelse og forretningskoncept. Væksten har over-
ordnet været båret af en global trend med store prisfald i LED-lys samt en voksende forbrugerefter-
spørgsel i storbyer på friske, sunde, lokale og bæredygtigt producerede afgrøder som f.eks. bladgrønt og
krydderurter.
Da den vertikale landbrugssektor er en ung og meget kapitalintensiv sektor med især høje etablerings-
omkostninger, er mulighederne for at skabe økonomisk overskud stadig en stor udfordring for virksom-
hederne. Mange positionerer sig derfor som teknologi- og serviceudbydere frem for egentlige producen-
ter af fødevarer. I Danmark ses den samme tendens med få fødevareproducenter, mens de øvrige virk-
somheder tilbyder systemopsætning i containere eller In-house i supermarkeder.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K