Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del
Offentligt
2614563_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 28. august 2022
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1183 (Alm. del), som Folketingets Miljø- og Fødeva-
reudvalg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 11. juli 2022. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Hans Christian Schmidt (V).
Spørgsmål nr. 1183 (Alm. del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”Med henblik på et kommende samråd bedes ministeren kommentere udateret henvendelse fra Kurt
Dittmann, modtaget i udvalget den 11. juli 2022, om madspild, jf. MOF alm. del – bilag 643.”
Svar
I henvendelsen fra Kurt Dittmann og foreningen ”Ringgaard hjælper dig i Vojens” oplyses det, at Aldi i
Vojens har stoppet samarbejdet med foreningen. I henvendelsen nævnes som baggrund herfor bl.a. 1/3-
reglen, som navnlig omhandler detailvirksomheders mulighed for at levere animalske fødevarer til an-
dre detailvirksomheder, hvis en række betingelser er opfyldt.
Jeg er klar over, at dagligvarebutikkerne i dag oplever barrierer, der gør, at de ikke mener at kunne
udnytte potentialet for at donere deres overskudsfødevarer. Der er brug for at fjerne så mange barrierer,
som det er muligt og forsvarligt.
På baggrund af anbefalinger fra madspildstænketanken ONE\THIRD og regeringens klimapartnerska-
ber har jeg derfor nedsat en ny task force, som bl.a. skal se på muligheden for at gøre det lettere at donere
overskudsmad. Jeg vil bede task forcen inddrage 1/3-reglen i forbindelse med sit arbejde.
I medfør af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EF) Nr. 853/2004 af 29. april 2004 om særlige
hygiejnebestemmelser for animalske fødevarer kan der i de enkelte lande etableres levering af animalske
fødevarer fra en detailvirksomhed til en anden. Det er fastsat regler herom i bekendtgørelse nr. 2247 af
1. december 2021 om autorisation og registrering af fødevarevirksomheder m.v. (autorisationsbekendt-
gørelsen). Muligheden i forordningen blev etableret for at sikre eksempelvis, at den lokale slagterforret-
ning fortsat kan levere kød til køkkenet på det lokale plejehjem.
De fælles hygiejneregler på EU-niveau har til formål at beskytte forbrugerne mod hygiejnemæssige
sundhedsrisici relateret til fødevarer. For fødevarevirksomheder består reglerne af bestemmelser, som
gælder for alle fødevarevirksomheder, samt supplerende bestemmelser, som gælder særligt for fødeva-
revirksomheder, der leverer animalske fødevarer til andre fødevarevirksomheder. Hovedreglen er, at
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 1183: Spm. om ministerens kommentar til henvendelse af 11/7-2022 fra Kurt Dittmann om madspild, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
bestemmelserne, herunder et krav om autorisation gælder f.eks. for slagterier, kødopskæringsvirksom-
heder, fiskevirksomheder, mejerier, ægpakkerier og ægproduktvirksomheder.
Der er to undtagelser herfra, idet detailvirksomheder på visse betingelser må levere animalske fødevarer
til andre fødevarevirksomheder uden at blive omfattet af de supplerende bestemmelser i 1/3-reglen og
oplagringsreglen, som fremgår af autorisationsbekendtgørelsens §§ 19 og 20. Dette gælder uanset, om
leverancerne sker som normalt salg eller som donation. Detailvirksomheden skal have dokumentation
for en række forhold i forbindelse med levering efter 1/3-reglen. Ved levering efter oplagringsreglen skal
detailvirksomheden kun have dokumentation for at overholde visse temperaturkrav. En virksomhed,
der kan levere animalske fødevarer efter oplagringsreglen, bestemmer selv, om den i stedet vil levere
efter 1/3-reglen.
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
2