Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget 2021-22
KEF Alm.del
Offentligt
2556664_0001.png
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
7. april 2022
J nr.
2022 – 1686
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har i brev af 22. marts 2022 stillet mig føl-
gende spørgsmål 222 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Rasmus Helveg Petersen (RV).
Spørgsmål 222
Vil ministeren redegøre for muligheden for elektrificering af hhv. kartoffelmelsfabrik-
ker, fiskemelsfabrikker, bryggerier og sukkerfabrikker i forhold til f.eks. bagning, ind-
dampning, kogning m.v., og opgøre industriernes processer på hhv. lav-, mellem- og
højtemperaturprocesser?
Der henvises til projektet »Elektrificering af fødevareindustrien«, eliindustrien.dk.
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil
jeg kan henholde mig:
”Det lægges til grund for besvarelsen, at der er tale om de
tekniske
muligheder for
elektrificering. At en teknisk mulighed for elektrificering eksisterer, kan ikke oversæt-
tes til en rentabel businesscase for en konkret virksomhed
1
. Rentabilitet vil især af-
hænge af fabrikkens produktionsforhold, herunder nuværende anlæg, investeringer
og konkurrenceforhold.
Mulighederne for at elektrificere fødevareindustrien varierer i høj grad med de an-
vendte processer og temperaturer. De i spørgsmålet nævnte sektorer anvender både
lav- og mellemtemperaturprocesser samt højtemperaturprocesser, hvilket vil sige
procesvarme hhv. under og over 150 °C
2
. Som udgangspunkt falder elektrificerings-
mulighederne, som varmebehovet i processerne stiger. Der er imidlertid også for-
1
Projektet »Elektrificering af fødevareindustrien« præsenterer bl.a. sådanne udvalgte businesscases for
elektrificering af processer. Foruden »Elektrificering af fødevareindustrien« henvises til Energistyrelsens
Grøn Industrianalyse for yderligere information om muligheder og barrierer for elektrificering af indu-
strien. Link til Grøn Industrianalyse:
https://ens.dk/ansvarsomraader/energibesparelser/virksomhe-
der/groen-industrianalyse
2
Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T: +45 3392 2800
E: [email protected]
www.kefm.dk
Side 1/2
Højtemperatur er i Energistyrelsens analyser defineret ved varme, der overstiger 150 °C. Lav- og mel-
lemtemperatur dækker således spændet op til 150 °C, men der er ikke nogen konvention, for hvornår
der tales om lav- eller mellemtemperatur. For reference se eksempelvis Grøn Industrianalyse ovenfor.
KEF, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 222: Spm. om muligheden for elektrificering af hhv. kartoffelmelsfabrikker, fiskemelsfabrikker, bryggerier og sukkerfabrikker, til klima-, energi- og forsyningsministeren
2556664_0002.png
skelle processerne imellem, idet der i dag er færre kommercielt modne elektrifice-
ringsløsninger til tørreprocesser end til øvrige processer som fx kogning og inddamp-
ning i fødevareindustrien.
I tabel 1 gives et kort overblik over, hvilke processer og temperaturer der anvendes
i de specifikke industrier. Varmebehovet i de fire industrier vurderes af Energistyrel-
sen at være under 300 °C for alle anvendte processer.
Tabel 1: Processer og temperaturer i udvalgte industrier
Primære proces-
ser
Opvarm-
ning/kogning
Inddampning
Vurderede temperaturspænd i
brancherne
Lav – mellemtemperatur (<150 °C)
Lav – mellemtemperatur (<150 °C)
Lav – højtemperatur
Relevante industrier
Alle
Sukker- og fiskemels-
fabrikker
Alle
Tørring
(< 300 °C)
Note: De dominerende processer på tværs af industrierne (kartoffelmelsfabrikker, fiskemelsfabrikker,
bryggerier og sukkerfabrikker) listet i forhold til temperaturspændet. Temperaturspændet er vurderet ud
fra tilgængelig viden hos Energistyrelsen, der kan imidlertid forekomme mindre afvigelser herfra.
Kilde: Kortlægning af energiforbrug i virksomheder, Energistyrelsen, 2015. Elektrificering af fødevarein-
dustrien, Viegand Maagøe m.fl., 2021. Samt Grøn Industrianalyse, Energistyrelsen, 2021
.
Energistyrelsen vurderer det teknisk muligt at elektrificere de anvendte typer af pro-
cesser helt eller delvist. Det skal dog bemærkes, at der i forbindelse med elektrifice-
ring af specifikke processer på fabrikkerne vil være ukendte risici forbundet med drift
på el, særligt hvis der ikke i forvejen er erfaring med lignende produktion
3
. Udover
tekniske risici og barrierer kan der være økonomiske barrierer for elektrificering, af-
ledt af ukendte risici, forskelle i den kommercielle tilgængelighed af de elektriske
løsninger, samt virksomhedsspecifikke forskelle i rentabiliteten af de nødvendige
ombygninger i forbindelse med elektrificering.”
Med venlig hilsen
Dan Jørgensen
3
Eksempelvis er der endnu ikke set fortilfælde af elektrificering af sukkerproduktion.
Side
2/2