Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget
Christiansborg
1240 København K
Ministeren
Dato
7. april 2022
J nr.
2022 – 1686
Klima-, Energi- og Forsyningsudvalget har i brev af 22. marts 2022 stillet mig føl-
gende spørgsmål 222 alm. del, som jeg hermed skal besvare. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Rasmus Helveg Petersen (RV).
Spørgsmål 222
Vil ministeren redegøre for muligheden for elektrificering af hhv. kartoffelmelsfabrik-
ker, fiskemelsfabrikker, bryggerier og sukkerfabrikker i forhold til f.eks. bagning, ind-
dampning, kogning m.v., og opgøre industriernes processer på hhv. lav-, mellem- og
højtemperaturprocesser?
Der henvises til projektet »Elektrificering af fødevareindustrien«, eliindustrien.dk.
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Energistyrelsen, som har oplyst følgende, hvortil
jeg kan henholde mig:
”Det lægges til grund for besvarelsen, at der er tale om de
tekniske
muligheder for
elektrificering. At en teknisk mulighed for elektrificering eksisterer, kan ikke oversæt-
tes til en rentabel businesscase for en konkret virksomhed
1
. Rentabilitet vil især af-
hænge af fabrikkens produktionsforhold, herunder nuværende anlæg, investeringer
og konkurrenceforhold.
Mulighederne for at elektrificere fødevareindustrien varierer i høj grad med de an-
vendte processer og temperaturer. De i spørgsmålet nævnte sektorer anvender både
lav- og mellemtemperaturprocesser samt højtemperaturprocesser, hvilket vil sige
procesvarme hhv. under og over 150 °C
2
. Som udgangspunkt falder elektrificerings-
mulighederne, som varmebehovet i processerne stiger. Der er imidlertid også for-
1
Projektet »Elektrificering af fødevareindustrien« præsenterer bl.a. sådanne udvalgte businesscases for
elektrificering af processer. Foruden »Elektrificering af fødevareindustrien« henvises til Energistyrelsens
Grøn Industrianalyse for yderligere information om muligheder og barrierer for elektrificering af indu-
strien. Link til Grøn Industrianalyse:
https://ens.dk/ansvarsomraader/energibesparelser/virksomhe-
der/groen-industrianalyse
2
Klima-, Energi- og
Forsyningsministeriet
Holmens Kanal 20
1060 København K
T: +45 3392 2800
www.kefm.dk
Side 1/2
Højtemperatur er i Energistyrelsens analyser defineret ved varme, der overstiger 150 °C. Lav- og mel-
lemtemperatur dækker således spændet op til 150 °C, men der er ikke nogen konvention, for hvornår
der tales om lav- eller mellemtemperatur. For reference se eksempelvis Grøn Industrianalyse ovenfor.