Der har de seneste år været en alarmerende tendens med digitale krænkelser, hvor især kvinder og piger oplever, at der deles personlige billeder og videoer af dem på nettet og sociale medier, uden at de har givet samtykke hertil. I sidste uge bragte færøske medier en historie om, at der florerer en digital fil på Færøerne – den såkaldte ”Golden Maps”, der indeholder navngivne mapper med nøgenbilleder og -videoer af omkring 70 færøske kvinder og piger helt ned til 14 år. Filen bliver delt på de sociale medier – uden kvindernes samtykke. Spørger har forstået, at en række kvinder har politianmeldt sagen, men er samtidig bekendt med, at der foreligger et meget stort mørketal vedrørende digitale krænkelser på Færøerne i form af deling af nøgenbilleder og videoer uden samtykke. Dette skyldes dels, at der ikke findes statistik på området, dels at få sager bliver politianmeldt. Spørger ønsker derfor at få indblik i problemets omfang, samt hvilke midler og redskaber politiet på Færøerne har for at opklare og få bugt med sager om digitale krænkelser.
I den forbindelse bedes ministeren oplyse:
- Hvor mange årlige politianmeldelser har der været på Færøerne i årene 2012-2022, som omhandler digitale krænkelser i form af deling uden samtykke af indhold, som beskrevet ovenfor? Og hvordan ser disse tal ud for Danmark?
- Hvor mange årlige sigtelser er blevet rejst på Færøerne, som omhandler digitale krænkelser i form af deling uden samtykke af sådant indhold i årene 2012-2022? Og hvordan ser disse tal ud for Danmark?
- Hvor mange årlige domme er faldet omhandlende digitale krænkelser i form af deling uden samtykke af sådant indhold i årene 2012-2022? Og hvordan ser disse tal ud for Danmark?
- Hvilke midler og redskaber har politiet på Færøerne til at opklare og få bugt med sager om digitale krænkelser?
- Er der blevet afsat midler til Politiet i hhv. Danmark og på Færøerne til specifik bekæmpelse og opklaring af sager, der handler om digitale krænkelser som beskrevet ovenfor?
- Har der været nogen politisager på Færøerne i årene 2012-2022, hvor piger og kvinder har været udsat for påtrykninger eller afpresning på baggrund af, at andre personer har været i besiddelse af nøgenbilleder eller videoer af vedkommende, og i givet fald, hvor mange?
Dato: 27-05-2022
Status: Endeligt besvaret
Emne:
politi og retsvæsen