Finansudvalget 2021-22
FIU Alm.del
Offentligt
2601649_0001.png
29. juni 2022
J.nr. 2022 - 4979
Til Folketinget
Finansudvalget
Hermed sendes svar på spørgsmål nr. 354 af 14. juni 2022 (alm. del). Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra René Christensen (DF).
Jeppe Bruus
/ Peter Bach-Mortensen
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 354: Spm. om hvor meget momsen på fødevarer vil skulle nedsættes for, at staten ikke tjener på de stigende fødevarepriser, til skatteministeren
2601649_0002.png
Spørgsmål
Vil ministeren oplyse, hvor meget momsen på fødevarer vil skulle nedsættes for, at staten
ikke tjener på de stigende fødevarepriser, men så momsindtægten i faktiske priser pr. solgt
enhed fastholdes på niveau med december 2021?
Svar
Det er overordnet vurderingen, at statens momsindtægter samlet set ikke vil stige som
følge af de stigende fødevarepriser.
Det vil umiddelbart gælde, at højere priser på fødevarer
alt andet lige
vil medføre en
mekanisk stigning i momsprovenuet fra husholdningernes køb af fødevarer. Men givet at
husholdningernes disponible indkomster
og dermed husholdningernes samlede for-
brugsmuligheder
i udgangspunktet er
uændrede,
vil stigende priser (og momsbetaling) på
fødevarer reducere husholdningernes muligheder for at købe andre varer og tjenester.
Det vil isoleret set reducere momsindtægter mv. fra andet forbrug og vil
før eller siden
stort set neutralisere den umiddelbare virkning på momsprovenuet fra højere fødevare-
priser.
Antages det, at højere priser på fødevarer i første omgang modsvares af lavere opsparing,
vil det medføre en tidsmæssig forskydning af momsindtægterne, som vil forøges på kort
sigt og reduceres efterfølgende. En lavere opsparing vil medføre lavere fremtidige for-
brugsmuligheder og dermed lavere fremtidige momsindtægter. Med andre ord vil en mid-
lertidigt lavere opsparing alene indebære en fremrykning af momsindtægter, men ikke hø-
jere, samlede momsindtægter over tid. Hertil kommer, at en lavere opsparing i sig selv
kan påvirke statens finanser.
Hvis de stigende fødevarepriser antages at være udtryk for et generelt stigende prisniveau,
kan det medføre, at de private lønninger
og dermed de disponible indkomster
efter-
følgende vil stige, helt eller delvis svarende til den generelle prisstigning, alt afhængig af
årsagen til prisstigningerne. Som følge af reguleringsmekanismer vil de offentlige lønnin-
ger og overførselsindkomsterne følge udviklingen i de private lønninger. I det omfang de
private lønninger stiger proportionalt med stigningen i det generelle prisniveau, vil bor-
gernes forbrugsmuligheder være nogenlunde uændrede over tid.
I dette tilfælde vil de samlede momsindtægter stige. Statens udgifter vil imidlertid samtidig
stige omtrent svarende til de øgede indtægter som følge af bl.a. stigningen i de offentlige
lønninger og overførselsindkomsterne. Antages det, at de stigende fødevarepriser er ud-
tryk for et generelt stigende prisniveau, som efterfølgende sætter sig i lønningerne, øges
statens indtægter og udgifter således nogenlunde proportionalt, og der vil ej heller i denne
situation tilvejebringes yderligere provenu for staten.
Afslutningsvis bemærkes, at Danmark har en enhedsmoms på 25 pct., hvor der ikke er en
særskilt momssats for fx fødevarer. Der vil være væsentlige ulemper og omkostninger for-
bundet med en differentiering af momsen. Herunder er et momssystem med én sats bety-
deligt nemmere at administrere
for både virksomheder og for myndigheder
end et
Side 2 af 3
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 354: Spm. om hvor meget momsen på fødevarer vil skulle nedsættes for, at staten ikke tjener på de stigende fødevarepriser, til skatteministeren
2601649_0003.png
system med flere satser, bl.a. som følge af afgrænsningsspørgsmål og derved mere kom-
plekse regler. Skiftende regeringer har således gennem tiden valgt at holde fast i et moms-
system med én sats.
Side 3 af 3