Finansudvalget 2021-22
FIU Alm.del
Offentligt
2556779_0001.png
KFST –
uafhængig konkurrencemyndighed
VELFUNGERENDE
MARKEDER
51 |
SEPTEMBER
2021
STANDARDERS ØKONOMISKE
VIRKNING PÅ KONKURRENCEN
Standarder kan fremme udvikling af nye og
bedre produkter, men kan også medføre
konkurrencebegrænsende virkninger bl.a.
i form af mindre priskonkurrence.
Standarders virkning på konkurrencen afhænger af stan-
dardens funktion, markedets karakteristika, og om alle
konkurrenter m.v. har adgang til den standardsættende
proces. Desuden kan det have betydning, om standarden
fx er national eller international. Det er derfor ikke muligt
generelt at konkludere, om standarder er godt eller skidt
for konkurrencen.
en de facto standard øger den faktiske produktkvalitet,
eksempelvis bedre brandsikkerhed ved et byggemateriale,
og særligt når standarden ændrer den ”opfattede” kvalitet
hos forbrugeren, fx ved at give indtryk af, at produktet er
klimavenligt, uden at det reelt er tilfældet (såkaldt green­
washing).
Læs artiklen
I artiklen beskrives disse forhold nærmere. Der fokuseres
især på produktstandarder, som kan øge prisniveauet i
markedet og medføre velfærdstab. Dette kan både ske, når
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 186: Spm. om ministeren vil kommentere henvendelse fra Søren Jensen, DanSense vedr. udbudslovens § 41, til finansministeren
2556779_0002.png
SID E 2
V ELF UN GEREN DE MA R K EDER | KO NK UR R ENCE- O G FO R B RU GER STYR E LSE N 2 0 2 1
1. Introduktion
Standarder
1
anvendes inden for en række forskellige mar-
keder og omfatter eksempelvis krav til byggematerialer,
udformning af stikkontakter og mærkning af økologiske
fødevarer. Der findes i øjeblikket 27.000 gældende mærker
eller standarder i Danmark.
2
Standarder bliver endvidere i
stigende grad brugt til bl.a. at regulere internationale han-
delsrelationer og i forhold til klima og grøn omstilling.
Standarder kan have positive økonomiske virkninger.
Standarder kan fx skabe tillid og gennemsigtighed for for-
brugerne og sikre, at eksempelvis importerede produkter
lever op til krav til sikkerhed, kvalitet eller kemisk sammen-
sætning. For virksomheder kan standarder give information,
mindske omkostninger og sikre kompatibilitet. Ifølge
EU­Kommissionens retningslinjer for horisontale samar-
bejdsaftaler
3
kan standarder således fremme den økonomi-
ske integration på det indre marked og udviklingen af nye
og bedre produkter.
Standarder kan dog også have skadelige og konkurrencebe-
grænsende virkninger, afhængig af deres konkrete udform-
ning, og hvilke markeder der er tale om.
4
For det første
kan standardisering under visse omstændig-
heder lede til mindre priskonkurrence. Når virksomheder
gennemfører konkurrencebegrænsende drøftelser som led
i fastsættelsen af standarder, kan det endvidere lette en
hemmelig samordning på markedet.
Derudover er der forskel på standarders formål. Standarder,
der eksempelvis har til formål at øge kvaliteten af et produkt,
kan have positive eller negative økonomiske virkninger af-
hængig af bl.a. standardens karakteristika. En standard, der
har til formål at begrænse konkurrencen, eksempelvis ved
at ekskludere internationale virksomheder fra et nationalt
marked, vil i sin natur være konkurrencebegrænsende.
Vurderingen af en standard kan også afhænge af, om det
pågældende marked er kendetegnet ved positive netværks­
effekter.
For markeder med netværkseffekter gælder, at værdien af
et givet produkt for den enkelte forbruger er større, jo flere
andre forbrugere der anvender samme produkt. Eksempel­
vis er det en fordel for forbrugerne, at et USB­stik kan
anvendes i alle computere uanset producent. Standarder på
markeder med netværkseffekter har dermed den positive
dimension, at brugerne kan foretrække standardisering i
det omfang, standarderne understøtter disse positive net-
værkseffekter.
5
Litteraturen peger omvendt på, at der bør anlægges en
mere restriktiv tilgang til standarder på markeder uden
netværkseffekter. Her kan standarder godt nok også med-
føre effektivitetsfordele, fx i form af at sikre tilstrækkelig
kvalitet, men der er større sandsynlighed for, at de medfø-
rer ekskluderende konkurrenceskadelige effekter.
6
For det andet
kan standarder afskærme markeder for inno-
vative teknologier og innovation. Dette sker blandt andet,
når standarder fastlægger detaljerede tekniske specifikati-
oner for et produkt og dermed begrænser eller udelukker
udvikling af evt. konkurrencedygtige alternativer.
For det tredje
kan standardisering føre til forskelsbehand-
ling og udelukkelse af visse virksomheder ved at hindre
effektiv adgang til standarden. Dette kan ske ved, at en eller
flere virksomheder ikke får adgang til eksempelvis den
intellektuelle ejendomsret, der er væsentlig for at gennem-
føre standarden.
Det er således ikke givet på forhånd, hvorvidt standarder
har positive eller negative effekter på konkurrencen på et
marked. Dette vil i høj grad afhænge af typen af standard,
karakteristika ved markedet, hvorpå standarden finder an-
vendelse samt beslutningsprocessen omkring standarden,
eksempelvis om alle virksomheder på markedet har været
en del af den standardfastsættende beslutning.
1
2
3
4
Resten af artiklen handler om disse økonomiske aspekter
af standarder. Først gennemgås, hvordan standarder påvir-
ker handlen mellem lande. Dernæst diskuteres, hvordan
forskellige typer af standarder ifølge økonomisk teori kan
påvirke konkurrencen afhængig af standardens udformning
og markedets karakter. Der er særligt fokus på såkaldte
produktstandarder på markeder uden netværkseffekter.
Det er især (men ikke udelukkende) denne type standarder,
der kan have konkurrencebegrænsende virkninger.
Artiklen kan ses som en opsamling af nogle af de indsigter
om standarders effekter på konkurrence og økonomisk
velfærd, som Konkurrence­ og Forbrugerstyrelsen har ind-
samlet i forbindelse med en tidligere konkurrencesag. De
konkurrenceretlige aspekter af standarder behandles kun
helt kursorisk.
Standarder er fælles retningslinjer for et produkt eller en tjeneste, der kan
vedrøre eksempelvis ydeevne, kvalitet, sikkerhed eller bæredygtighed.
Information fra Dansk Standard, www.ds.dk
Europa-Kommissionen, “Retningslinjer for anvendelsen af artikel 101 I trakta-
ten om Den Europæiske Unions funktionsmåde på horisontale samarbejdsaf-
taler”, 2011/C 11/01
Se Europa-Kommissionen, “Retningslinjer for anvendelsen af artikel 101 I
traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde på horisontale samar-
bejdsaftaler”, 2011/C 11/01
5
6
Det er dog afgørende, at standarden omhandler/understøtter netværkseffek-
ten direkte (eksempelvis et USB-stiks funktion, ikke dets farve).
Björn Lundqvist, ”Competition law as the limit to standard-setting”, 2015
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 186: Spm. om ministeren vil kommentere henvendelse fra Søren Jensen, DanSense vedr. udbudslovens § 41, til finansministeren
2556779_0003.png
SID E 3
V ELF UN GEREN DE MA R K EDER | KO NK UR R ENCE- O G FO R B RU GER STYR E LSE N 2 0 2 1
2. Standarder påvirker konkurrencen mellem lande
Som nævnt i Kommissionens retningslinjer kan standarder
påvirke konkurrencen mellem virksomheder. Dette gælder,
hvis virksomhederne sælger deres produkter på det samme
marked, uanset hvor virksomhederne er lokaliseret.
Kommissionens horisontale retningslinjer lægger vægt på,
at standarder kan have positive økonomiske virkninger ved
at fremme den økonomiske integration på det indre marked.
Standarder kan også have den omvendte effekt, nemlig at
begrænse handel mellem lande. Dette kan eksempelvis
være tilfældet, når der udformes nationale standarder, som
afskærmer det hjemlige marked fra virksomheder i andre
EU­lande, jf. også boks 1.
Boks 1.
Konkurrenceret og standarder
Standarder er en form for horisontal samarbejdsaftale (dvs.
en aftale mellem konkurrenter). Ifølge Kommissionens ret-
ningslinjer for horisontale samarbejdsaftaler kan standarder
få virkninger på flere markeder. For det første kan standarder
påvirke produkt- eller tjenestemarkederne, som standarderne
vedrører. Derudover kan standarder påvirke det relevante
teknologimarked, hvis fastsættelsen af standarder omfatter
udvælgelse af teknologier, eller standardiseringsmarkedet,
hvis der findes forskellige standardiseringsorganisationer
eller –aftaler. Slutteligt kan fastsættelse af standarder påvirke
et eventuelt særskilt marked for afprøvning og godkendelse.
Ifølge Kommissionens retningslinjer for horisontale samar-
bejdsaftaler kan standarder både have positive og negative
virkninger. De positive virkninger opstår, når standarden
fremmer økonomisk integration på det indre marked, frem-
mer udviklingen af nye og bedre produkter, mindsker pro-
duktions- og salgsomkostninger, opretholder eller forbedrer
kvaliteten, giver information eller sikrer driftskompatibilitet.
Omvendt kan standarder ifølge de horisontale retningslinjer
også have konkurrencebegrænsende effekter. Dette sker, når
standarder begrænser priskonkurrencen, afskærmer marke-
der for innovative teknologier eller udelukker eller forskels-
behandler visse virksomheder.
7
Kilder:
Europa-Kommissionen, “Retningslinjer for anvendelsen af artikel 101 I
traktaten om Den Europæiske Unions funktionsmåde på horisontale samarbejds-
aftaler”, 2011/C 11/01 og Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, ”Konkurrence- og
Forbrugerstyrelsen lukker sag om tagpap-branchen”, pressemeddelelse d. 29. april
2020.
Den økonomiske litteratur kategoriserer ofte standarder
som en ”teknisk handelsbarriere”. Over de seneste årtier er
udviklingen overordnet set gået mod en mindre brug af told
på varer, mens anvendelsen af andre former for handelsbar-
rierer – herunder tekniske handelsbarrierer – er vokset.
8
Der kan være gode grunde til at indføre standarder, eksem-
pelvis for at sikre passende miljøbeskyttelse, borgernes
sikkerhed, tilstrækkelig forbrugerinformation etc. Nationale
standarder har dog også en ekskluderende egenskab, og
mange forskellige (nationale) standarder kan således også
medføre udfordringer for producenter og eksportører og kan
anvendes af et givent land som en form for protektionisme.
Standarder kan således afskærme et nationalt marked fra
virksomheder fra andre lande. Effekten kan opstå, både
fordi formelle nationale standarder kan skabe barrierer
for udenlandske producenter, men også fordi nationale
standarder kan ”øge den opfattede kvalitet af det nationale
produkt” (relativt til det udenlandsk producerede produkt).
9
Der kan skelnes mellem standarder indført med et mål om at
øge national velfærd, eksempelvis ved at korrigere markeds­
fejl, og standarder motiveret af politiske årsager, eksempel­
vis standarder, der tilgodeser en særlig producent eller
interesseorganisations produkt på det nationale marked.
Nationale standarder vil typisk, særligt hvis det nationale
marked er koncentreret (dvs. domineret af få virksomhe-
der), give de nationale producenter incitament til at hæve
prisen i forhold til prisen på det internationale marked.
Konsekvensen er, at forbrugervelfærden
10
mindskes, mens
den/de nationale virksomheders profit vokser. Den natio-
nale indkomstfordeling forskubbes således fra forbrugerne
mod en øget avance til virksomhedsejerne, og samlet vil der
typisk være tale om et velstandstab.
Desuden kan der opstå et velfærdstab, idet det ikke nød-
vendigvis er de mest effektive virksomheder, der står for
størstedelen af salget. Det kan bl.a. være tilfældet, når den
nationale standard medfører en øget risiko eller højere om-
kostninger for internationale producenter, eksempelvis hvis
internationale producenter skal omlægge deres produktion
for at kunne leve op til standarden eller bruge en masse tid
på at opnå information omkring standarden.
11
7
Et eksempel på en sag, hvor Konkurrenceankenævnet vurderede, at der ikke
med den fornødne sikkerhed var godtgjort, at en anvendt standard var i
strid med konkurrenceloven, er sagen om standarder anvendt i den danske
tagpapbranche. I maj 2017 afgjorde Konkurrencerådet, at en række aktører
i den danske tagpapbranche ulovligt havde holdt konkurrenter ude af marke-
det, blandt andet gennem en branchestandard. Konkurrenceankenævnet
fandt ikke, at dette var godtgjort med den fornødne sikkerhed og lagde
blandt andet vægt på, at standarder ikke som udgangspunkt anses som
konkurrencebegrænsende ifølge Kommissionens horisontale retningslinjer.
Se eksempelvis Josh Ederingtom og Michele Ruta, ”Non-tariff measures and
the world trading system”, World Bank Policy Research Working Paper, 2016
9
Knut Blind, ”The Economics of Standards”, 2004
10
Forbrugervelfærd er et udtryk for forbrugernes oplevelse af glæde og
tilfredshed ved de varer og ydelser, de køber. Forbrugerne ønsker typisk lave
priser, høj kvalitet og et varieret produktudbud. Når priserne stiger, kvaliteten
falder, eller produktudbuddet begrænses, påvirker det således alt andet lige
forbrugervelfærden negativt.
11
Knut Blind, ”The Economics of Standards”, 2004
8
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 186: Spm. om ministeren vil kommentere henvendelse fra Søren Jensen, DanSense vedr. udbudslovens § 41, til finansministeren
2556779_0004.png
SID E 4
V ELF UN GEREN DE MA R K EDER | KO NK UR R ENCE- O G FO R B RU GER STYR E LSE N 2 0 2 1
Effekten af sådanne nationale standarder afhænger i sidste
ende af, om standarden adresserer faktiske markedsfejl.
Det kan eksempelvis være en miljøstandard, der forsøger
at adressere en negativ eksternalitet ved forurening. Hvis
formålet med standarden er ekskluderende, og standarden
således hovedsageligt beskytter nationale producenter, vil
både handel og forbrugervelfærd mindskes.
12
Hvis stan-
darden omvendt lykkes med at korrigere markedsfejl,
kan
den øge den samlede økonomiske velfærd. Det vil bl.a.
afhænge af størrelsen på en eventuel prisstigning i forhold
til ændringen i kvalitet samt omkostningen for udenlandske
producenter ved at leve op til standarden.
13
Hvis en (for
krævende) minimumskvalitetsstandard i sidste ende tvin-
ger en udenlandsk virksomhed ud af et lands marked, vil
både forbrugervelfærd og de udbudte kvaliteter på marke-
det forværres.
14
Boks 2.
Standarders effekt på international handel,
empiriske resultater
3. Der findes forskellige typer af standarder
Hvorvidt standardisering giver anledning til bekymringer i
forhold til konkurrencen, afhænger af standardens funkti-
on, og hvordan standarden er udviklet og anvendt.
15
Uanset typen af standard skelnes der generelt imellem,
hvorvidt standarden har karakter af at være en de jure eller
de facto standard. En standard er de facto, når den er gæl-
dende i praksis, men ikke er lovmæssigt gældende (i mod-
sætning til de jure).
Eksempelvis kan markedskræfter gøre et produkt til de facto
standard, fx i situationer, hvor produktet har været det første
på markedet og dermed blandt forbrugere opfattes som
værende ”standard”. Et eksempel på en de facto standard er
”QWERTY” tastaturer
16
. Der er ikke noget lovmæssigt krav
omkring, hvordan bogstaver skal placeres på et tastatur,
men i dag er det standard, at tastaturer udformes sådan.
Endelig kan der skelnes imellem, hvordan standarden er
fastsat. Standardiseringsarbejdet kan også have mange
former og eksempelvis foregå mellem konkurrerende virk-
somheder, i brancheorganisationer, i dertil oprettede stan-
dardorganisationer etc.
I den økonomiske litteratur opdeles standarder ofte efter
deres økonomiske effekt. Overordnet set giver det anled-
ning til følgende kategorier
17
:
• Produktstandarder.
Standarder, der definerer karak-
teristika eller ydeevne/kvalitet for et produkt. Disse
standarder kan opdeles yderligere efter, om standarden
stiller krav til
– et produkts ydeevne eller kvalitet (”outcomespecifik
produktstandard”). Eksempelvis hvor meget vægt
cement skal kunne bære.
– Eller om standarden er produktionsspecifik, dvs.
stiller specifikke krav til eksempelvis teknologi.
Den empiriske litteratur om standarder er begrænset, og
konklusionerne peger i forskellige retninger. Årsagen er bl.a.
(som nævnt), at sammenhængen mellem standarder og han-
del er forskellig alt efter formålet med den og det marked,
den vedrører, jf. også afsnit 3.
Overordnet set finder den empiriske økonomiske litteratur, at
internationale (harmoniserede) standarder øger samhandel.
For nationale standarder ses et mere broget billede. Obliga-
toriske nationale standarder (”de jure”) vil typisk bidrage til
at mindske et lands import og skader således udenlandske
eksportører og kan dermed som udgangspunkt også skade
den økonomiske velfærd nationalt.
For frivillige nationale standarder (”de facto”) finder den em-
piriske økonomiske litteratur både eksempler på, at standar-
der kan mindske og øge importen (og effekterne på national
økonomisk velfærd er dermed heller ikke entydige). Eksem-
pelvis fandt et studie af handlen mellem EU og Kina, som fo-
kuserede specifikt på frivillige standarder, at den europæiske
eksport til Kina var påvirket negativt af nationale kinesiske
standarder men positivt af internationale standarder anvendt
i Kina. For eksport og import i EU havde både europæiske og
internationale standarder en positiv effekt.
Kilder:
Swann, International standards and trade, OECD Trade Policy Working
Paper no. 97, 2010 og Mangelsdorf, The role of technical standards for trade
between China and the European Union, Techology Analysis and Strategic Mana-
gement, 2011
De outcomespecifikke standarder er typisk mindre restrik-
tive end de produktionsspecifikke, da de sikrer, at virksom-
heder fortsat kan konkurrere med forskellig teknologi, så
længe det færdige produkt har en vis ydeevne/kvalitet.
• Kompatibilitetsstandarder.
Standarder, der sikrer, at
to eller flere produkter eller processer kan operere eller
kommunikere sammen. Eksempelvis udformningen af
USB­stik, som passer i produkter, fx computere, uanset
hvem producenten af produktet (computeren) er.
• Informationsstandarder.
Mål eller test af produkter, der
resulterer i ensartet information, der kan distribueres til
køberne. Eksempelvis økomærket.
18
15
OECD Policy Roundtables ”Standard Setting”, 2010
16
Dvs. tastaturer, hvor bogstaverne Q, W, E, R, T og Y ligger øverst til venstre.
17
Opdelingen er baseret på OECD’s definitioner i OECD Policy Roundtables,
”Standard Setting”, 2010, og opdelingen i bogen ”The Economics of Stan-
dard – Theory, Evidence, Policy” af Knut Blind fra 2004.
18
For en mere dybdegående diskussion af informationsstandarder se
Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, “Fem gode råd om effektive mærk-
ningsordninger til forbrugerne”, 2020
12
World Trade Organization, “World Trade Report”, 2012
13
World Trade Organization, “World Trade Report”, 2012
14
Anette Boom, ”Asymmetric international minimum quality standards and
vertical differentiation”, The Journal of Industrial Economics, Vol XLIII, 1995
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 186: Spm. om ministeren vil kommentere henvendelse fra Søren Jensen, DanSense vedr. udbudslovens § 41, til finansministeren
2556779_0005.png
SID E 5
V ELF UN GEREN DE MA R K EDER | KO NK UR R ENCE- O G FO R B RU GER STYR E LSE N 2 0 2 1
Certifikationsstandarder.
Kriterier i forhold til træning
eller kompetencer og/eller etiske standarder, som ek-
sempelvis faggrupper skal leve op til. Eksempelvis stats-
autoriserede revisorer.
4. Forskellige typer af standarder har forskellig effekt
på konkurrencen på et marked
Et overordnet resultat om standarders effekt på konkurren-
cen er, at produktstandarder skal vurderes anderledes end
kompatibilitetsstandarder.
19
Figur 1: Standarders økonomiske virkning
• Standarden fokuserer på kompatibilitet
Trækker i retning
af positive
økonomiske
virkninger
• Der er netværkseffekter (eller andre
eksternaliteter)
• Standarden er international/harmoniseret
• Standardiseringsprocessen har været
åben og transparent
Kompatibilitetsstandarder opstår ofte på såkaldte ”new
economy” markeder. Teknologien på disse markeder er
typisk netværksdrevne. Dvs., at brugernes oplevelse af en
given teknologi er mere positiv, jo flere andre brugere, der
anvender den givne teknologi. På disse markeder kan der
være væsentlige fordele ved, at brugerne samler sig i ét
netværk frem for flere. Markederne vil således tendere mod
standardisering også uden en formel standardiseringsproces.
Kompatibilitetsstandarder kan dermed give et positivt
bidrag til konkurrencen på et marked. Sådanne standarder
kan skabe nye markeder og øge konkurrencen på det givne
marked og derved øge velfærden. Kompatibilitet sikrer, at
nye producenter kan få deres produkter ind på markedet
og skabe et konkurrencepres på etablerede aktører. Ek-
sempelvis er der standarder på markedet for printere, som
betyder, at det er muligt for en virksomhed at gå ind på
markedet for printere uden samtidig at skulle producere en
dertilhørende computer.
Kompatibilitetsstandarder kan således have positive effek-
ter på graden af innovation på markedet, fordi virksomhe-
der kan bygge oven på hinandens teknologi. Dette er netop,
fordi teknologierne på disse markeder typisk er netværks-
drevne.
I modsætning til sådanne standarder står produktstan-
darder, som typisk vedrører produkter eller teknologier
på allerede eksisterende markeder (typisk ”old economy”
markeder, dvs. markeder uden stærke netværkseffekter).
Sådanne standarder begrænser typisk produktudvalget
’downstream’, dvs. for slutbrugerne, hvilket typisk er ska-
deligt, når der ikke er netværkseffekter til stede, eller hvis
standarden ikke begrænser (andre) negative eksternalite-
ter. Standarden behøver endvidere ikke være obligatorisk
for, at standardens effekt er ekskluderende.
• Formålet med standarder er ekskluderende
Trækker i retning
af negative
økonomiske
virkninger
• Der er ikke netværkseffekter til stede
• (Produkt)standarden adresserer faktorer,
der ikke er i forbrugernes interesse
• Standarden påvirker opfattet kvalitet i
højere grad end faktisk kvalitet
• Standarden er national
• Standardiseringsprocessen har været
ekskluderende eller diskriminernede
• Ikke alle virksomheder har lige adgang
til standarden
På baggrund af diskussionen ovenfor synes der særligt
at kunne opstå udfordringer for konkurrencen, når den
givne standard er en produktstandard, og når denne an-
vendes på markeder uden netværkseffekter (eller evt.
ikke understøtter sådanne effekter). Det gælder, fx når en
produktstandard begrænser innovation eller virker eks-
kluderende, fordi alle aktører ikke har været en del af den
standardfastsættende proces
20
. I de næste afsnit diskuteres
derfor effekterne af produktstandarder på markeder uden
netværkseffekter.
5. Effekter af en de facto produktstandard på et marked
uden netværkseffekter
En produktstandard har som nævnt hovedsageligt til formål at
fastlægge tekniske eller kvalitetsmæssige krav til et produkt.
Figur 1 nedenfor opsummerer de overordnede betragtnin-
ger omkring standarders økonomiske virkning. Figuren
illustrerer en række karakteristika ved standarder og mar-
keder, der trækker i retning af positive henholdsvis negative
økonomiske virkninger. Den endelige effekt vil altid afhæn-
ge af den specifikke standard, markedet hvorpå standarden
finder anvendelse samt standardiseringsprocessen.
19
Björn Lundqvist, ”Competition law as the limit to standard-setting”, 2015
For at kunne vurdere en produktstandards effekt på konkur-
rencen, er det afgørende at forholde sig til, hvilken direkte
effekt produktstandarden har på produkterne på markedet.
En produktstandard kan påvirke det reelle kvalitetsniveau
og/eller kundernes opfattelse af kvalitetsniveauet:
1. En produktstandard kan bidrage til at øge det samlede
kvalitetsniveau på markedet, såfremt (i) der findes en
meningsfuld og objektiv måde at rangordne kvalitet på,
og (ii) at standarden faktisk er designet til at øge kvalite-
ten og har den ønskede effekt.
20
Björn Lundqvist, ”Competition law as the limit to standard-setting”, 2015
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 186: Spm. om ministeren vil kommentere henvendelse fra Søren Jensen, DanSense vedr. udbudslovens § 41, til finansministeren
2556779_0006.png
SID E 6
V ELF UN GEREN DE MA R K EDER | KO NK UR R ENCE- O G FO R B RU GER STYR E LSE N 2 0 2 1
2.
En produktstandard kan påvirke
opfattelsen
af kvaliteten
af ét produkt relativt til et andet, uden af dette produkt
nødvendigvis objektivt set har en anden (højere) kvalitet.
Det kan fx være relevant, når der ikke findes en menings-
fuld måde at rangordne ”kvalitet” på, eller hvis kvalitet er
flerdimensionelt, og standarden ikke adresserer samtlige
dimensioner af kvalitet.
Produktstandarder, der øger kvaliteten, kan både have positive
og negative effekter på markedet
På et marked med asymmetrisk information, hvor for-
brugere ikke kan skelne produkter af højere kvalitet fra
produkter af lavere kvalitet, kan producenter af højkvali-
tetsprodukter have svært ved at få en højere pris for deres
produkt, selv om det koster mere at fremstille produkter af
høj kvalitet. I værste fald kan det betyde, at produkter af høj
kvalitet udgår af markedet.
21
En måde at afhjælpe dette problem på kan være ved hjælp
af produktstandarder, der sikrer et minimumskvalitetsni-
veau. Ved at kræve et specifikt kvalitetsniveau eller et mini-
mumskvalitetsniveau af markedet kan standarden bidrage
til at afhjælpe eller mindske den asymmetriske information.
Årsagen er, at forbrugerne pga. standarden er garanteret
et vist kvalitetsniveau, hvilket mindsker problemet med
asymmetrisk information og i sidste ende øger betalings-
villigheden. Dette vil kunne trække i retning af et højere
kvalitetsniveau på markedet, hvilket i sig selv kan være
ønskeligt. Omvendt kan der være en negativ effekt, såfremt
virksomhedernes omkostninger, og i sidste ende pris, stiger
i takt med kvalitetsniveau. Hvis en andel af forbrugerne har
lav betalingsvillighed for kvalitet, kan et øget (minimums­)
kvalitetsniveau således betyde, at disse forbrugere forlader
markedet pga. den dertilhørende højere pris.
På markeder uden asymmetrisk information er sådanne
standarders økonomiske virkning ligeledes ikke entydig.
Udgangspunktet er, at når forbrugere har forskellig beta-
lingsvillighed i forhold til kvalitet, kan forskelle i kvaliteten
af virksomhedernes produkter mindske graden af priskon-
kurrencen på markedet. Hvis eksempelvis virksomhederne
udelukkende konkurrerer på pris (Bertrand­antagelsen),
såfremt de producerer samme kvalitetsniveau, vil dette
teoretisk føre til en profit på nul. I stedet kan virksomhe-
derne finde det optimalt at producere hhv. en lav og en høj
kvalitet, og dermed vil forbrugerne fordele sig i forhold til
deres præferencer for kvalitet vs. pris. Dette medfører en
mindre intens priskonkurrence og højere profit for virk-
somhederne.
22
En minimumskvalitetsstandard kan i dette tilfælde bidrage
til at øge intensiteten af priskonkurrencen ved at mind-
ske spændet af udbudte kvaliteter. Det er dog ikke givet,
hvorvidt dette i sidste ende er i forbrugernes interesse, da
forbrugerne som udgangspunkt både har interesse i lave
21
Akerlof, “The Market for Lemons: Quality Uncertainty and the Market Me-
chanism”, 1990, Quarterly Journal of Economics 84 (3).
22
Tommaso Valletti, “Minimum Quality Standards Under Cournot Competition,
2000, Journal of Regulatory Economics
priser og et bredt produktudbud. Et afgørende punkt er
således, om standarden ”rammer” et kvalitetsniveau, der
er ønskeligt for forbrugerne. Det er muligt, at standarden
lægges på et for højt kvalitetsniveau i forbrugernes øjne.
Såfremt priserne stiger i takt med kvalitetsniveau, kan et
(for) højt kvalitetsniveau medføre, at flere forbrugere for-
lader markedet, fordi priserne stiger og produktudbuddet
mindskes. Samlet set er det derfor ikke givet på forhånd, at
et højere kvalitetsniveau i sig selv altid er ønskeligt.
Den økonomiske litteratur finder således også blandede re-
sultater. Under perfekt priskonkurrence vil en minimums-
standard kunne øge forbrugervelfærden på markedet.
23
Under mindre end perfekt priskonkurrence, eller Cournot
konkurrence, er resultatet omvendt: En minimumskvalitets-
standard vil påvirke velfærden på markedet negativt.
Årsagen er igen, at en række forbrugere kan ende med at
forlade markedet pga. mindre produktudbud, og at marke-
det samlet set kan blive mindre kompetitivt, fordi de virk-
somheder, der producerer lav kvalitet, kan være nødsaget
til at forlade markedet.
24
Igen er konklusionen altså, at der ikke kan siges noget
generelt om effekten for den økonomiske velfærd, selv
når en produktstandard faktisk øger kvalitetsniveauet på
markedet. I praksis kan det endvidere være svært både for
standardfastsættende organisationer og konkurrencemyn-
digheder at vurdere, hvad det optimale (minimums)kvali-
tetsniveau er.
Produktstandarder, der påvirker den opfattede kvalitet, kan
have negative virkninger på konkurrencen
Det er, som nævnt, ikke altid givet, at produktstandarder
påvirker det faktiske kvalitetsniveau på markedet. I stedet
kan produktstandarder have virkning på forbrugernes
opfattede
kvalitet.
Konkret kan en standard – ved at gøre én produktvariant
til en slags norm på markedet – påvirke forbrugernes
præferencer. Dette er særligt relevant, når der fokuseres
på frivillige standarder (i modsætning til obligatoriske
standarder). For frivillige standarder gælder, at det givne
produkt er standard i praksis, men det er ikke obligatorisk
eller lovpligtigt at producere det standardiserede produkt.
Virksomhederne kan derfor stadig producere hver deres
produkt og sælge det på markedet.
Sådanne frivillige standarder betegnes ofte som ”de facto
standarder”. Det kan fx dække over produkter, der er blevet
de facto standard, fordi produktet har været det første på
markedet, og derigennem bredt er blevet accepteret som
værende ”standard”. Det kan også dække frivillige produkt-
23
Uri Ronnen, “Minimum Quality Standards, Fixed Costs, and Competition”,
1991, RAND Journal of Economics
24
Tommaso Valletti, “Minimum Quality Standards Under Cournot Competition,
2000, Journal of Regulatory Economics og Carl Shapiro, “Premiums for high
quality products as returns to reputations”, Quarterly Journal of Economics,
1983
FIU, Alm.del - 2021-22 - Endeligt svar på spørgsmål 186: Spm. om ministeren vil kommentere henvendelse fra Søren Jensen, DanSense vedr. udbudslovens § 41, til finansministeren
2556779_0007.png
SID E 7
V ELF UN GEREN DE MA R K EDER | KO NK UR R ENCE- O G FO R B RU GER STYR E LSE N 2 0 2 1
forskrifter, udformet eksempelvis af en brancheorganisati-
on, som kan fungere som en ”blåstempling” af et produkt.
Det sender et signal om, at produktet er ”godkendt” og må
være af en vis kvalitet og bedre end de andre produkter, der
ikke lever op til standarden.
Der er flere måder, hvorpå påvirkningen af forbrugernes
præferencer kan ske i virkeligheden:
Forbrugerne opfatter standardproduktet som værende
af højere kvalitet.
nu mere end de(n) tilstedeværende virksomhed(er) for at
kompensere for forbrugernes loyalitet.
27
Forbrugervelfærd påvirkes også negativt. Eneste mulige
undtagelse er, hvis annoncering giver anledning til stor-
driftsfordele, som medfører et markant prisfald. Selv i en
sådan situation er det dog ikke givet, at forbrugervelfærd
ikke fortsat påvirkes negativt.
28
Et produkt, der er en de facto standard, kan skabe ”her-
ding”
25
adfærd. Den enkelte forbruger har en oplevelse
af, at når alle andre vælger dette produkt, må det være
det bedste valg. Især på markeder, hvor forbrugeren ikke
(fuldt ud) er i stand til at vurdere kvaliteten af produktet,
kan denne effekt have betydning.
De facto standarden kan være det ”sikre” valg. Hvis der er
risiko for fremtidig skade – eksempelvis hvis produktet
er et input i en konstruktion (en vej, en bro, et hus), som
kan opleve fejl i form af revner, kollaps etc. – kan forbru-
geren ved at vælge de facto standarden opleve en reel
følelse af tryghed.
­ Dette kan være en
opfattet
tryghed, dvs. eksempel-
vis en opfattelse af, at man ikke kan bebrejdes for
skade, selvom dette ikke nødvendigvis er sandt.
­ Det kan også være en
faktisk
tryghed, eksempelvis
at forsikringsselskaber i højere grad vil dække om-
kostninger i forbindelse med skade, hvis man kan
dokumentere, at man har anvendt standarden.
Overført til standarder betyder det, at hvis standarden
(alene) påvirker den opfattede kvalitet på markedet, og der-
igennem påvirker forbrugernes præferencer, kan der være
betydelige negative effekter på konkurrencen.
Dette gælder både, hvis standarden er obligatorisk og frivil-
lig. Resultatet er således i tråd med en generel konklusion
fra den økonomiske litteratur om standarder: En produkt-
standard på et marked uden netværkseffekter behøver ikke
være obligatorisk (”de jure”), for at den kan medføre kon-
kurrencebegrænsende effekter.
29
Resultaterne fra den økonomiske litteratur understøtter, at
virksomheder kan have en interesse i at styre en standar-
diseringsproces i retning af egne interesser for at påvirke
konkurrencen på markedet. Det illustrerer endvidere,
hvorfor Kommissionens retningslinjer bemærker, at der
er særlig grund til bekymring, når ikke alle virksomheder
på markedet (dette kan eksempelvis være konkurrerende
producenter i udlandet) er en del af den standardfastsæt-
tende proces.
Alt dette er udtryk for, at en de facto standard kan ændre
forbrugeres relative præferencer for produkterne på mar-
kedet.
Denne effekt via forbrugernes præferencer kan sidestilles
med effekterne af den type reklame, der i den økonomiske
litteratur omtales som
persuasive advertising.
Denne type
reklamer påvirker en forbruger således, at forbrugeren i
højere grad foretrækker det reklamerede produkt frem for
konkurrerende produkter. Reklamer kan på denne måde
medføre skift i en forbrugers præferencer og i sidste ende
købsbeslutninger.
26
6. Konklusion
Standarder kan, hvis de udformes hensigtsmæssigt, have
betydelige positive virkninger i form af vækst og innovation.
Standarder kan dog også medvirke til at begrænse konkur-
rence, afskærme markeder for innovative teknologier og føre
til forskelsbehandling og udelukkelse af visse virksomheder.
Det er således ikke muligt at konkludere generelt, hvorvidt
standarder er gavnlige eller skadelige. Det vil blandt andet
afhænge af den enkelte standard, markedet hvorpå standar-
den finder anvendelse og den standardfastsættende proces.
Bekymring omkring konkurrencen synes især at opstå for
produktstandarder på markeder uden netværkseffekter, og
hvor produktstandarden enten adresserer faktorer, der ikke
er i forbrugernes interesse, eller påvirker den opfattede
kvalitet i højere grad end den faktiske kvalitet. Derudover
opstår der i højere grad bekymring i forbindelse med
nationale standarder i forhold til internationale standarder,
og standarder hvor standardiseringsprocessen har været
ekskluderende eller diskriminerende.
27
Se eksempelvis Kyle Bagwell, ”The economics analysis of advertising”, Hand-
book of Industrial Organization, vol. 3, 2007
28
Kyle Bagwell, ”The economics analysis of advertising”, Handbook of Industri-
al Organization, vol. 3, 2007
29
Se eksempelvis Björn Lundqvist, ”Competition law as the limit to stan-
dard-setting”, 2015
Den økonomiske litteratur finder, at denne type reklamer
kan have markante negative effekter på konkurrencen.
De negative effekter opstår, fordi reklamerne medfører en
”kunstig” prisdifferentiering, som bidrager til at understøtte
en grad af markedsmagt for virksomhederne. Denne type
reklamer kan endvidere skabe loyalitet blandt forbrugere,
der medfører adgangsbarrierer. Nye virksomheder, der
ønsker at indtræde på markedet, vil skulle investere end-
25
Når en enkelt agent, eksempelvis en investor, følger flokkens (markedets)
adfærd uden at tage hensyn til sin egen vurdering
26
Dette står i modsætning til informative reklamer, som overleverer infor-
mation til forbrugere om et produkt. Denne type reklamer kan bidrage til
at mindske asymmetrisk information på et marked og kan således have
pro-kompetitive effekter, jf. forrige afsnit.