Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 5. oktober 2022
FVM 209
Hermed sendes berigtiget besvarelse af spørgsmål nr. 274 (Alm. del), som Folketingets Europaudvalg
har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 25. august 2022. Spørgsmålet er stillet
efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 274 (Alm. del) fra Folketingets Europaudvalg
”Ministeren
bedes redegøre for, med hvorvidt det er med baggrund i EU-regler, at holdbarhedsdatoen
på æg i Danmark skal være 28 dage, idet spørgeren bemærker, at man i mange andre lande opererer
med en væsentlig længere holdbarhedsdato, hvilket fører til mindre madspild. Eksempelvis Norge, hvor
holdbarhedsdatoen er på 35 dage, eller Grønland, hvor den er helt op til 3 måneder, hvis æggene opbe-
vares på køl.”
Svar
Ifølge Kommissionens forordning 589/2008 om handelsnormer for æg skal konsumæg mærkes med en
holdbarhed på 28 dage fra læggedatoen. Handelsnormerne for æg er dog under revidering som et led i
Kommissionens jord til bord-strategi fra maj 2020. Kommissionen har lagt op til, at bestemmelsen om
de 28 dages holdbarhed fjernes fra handelsnormerne, og at holdbarheden for æg fremover vil blive re-
guleret i hygiejnereglerne. Som en del af indsatsen for at mindske madspild er der fra regeringens side
arbejdet for, at producenterne selv kan fastsætte holdbarhedsperioden for æg
–
helt på linje med andre
fødevarer.
Kommissionen foreslår at bibeholde den fastsatte holdbarhed på 28 dage for hønseæg til konsum. Det
sker ved ændring af bilag III til forordning nr. 853/2004 om særlige hygiejnebestemmelser for animal-
ske fødevarer. Ændringen blev fremlagt af Kommissionen den 9. september 2022 som en delegeret rets-
akt. Der vil snarest blive oversendt et grundnotat om den delegerede retsakt til Folketingets Europaud-
valg.
Rasmus Prehn
/
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216
København K
Tlf. 38 10 60 00