Til Folketingets Sundhedsudvalg
Invitation til inspirationsbesøg i køkkenet på Bispebjerg
og Frederiksberg hospital
Kost og Ernæringsforbundet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
inviterer Folketingets Sundhedsudvalg til et besøg på Bispebjerg og
Frederiksberg hospitalskøkken med fokus på bæredygtighed og ernæ-
ringens betydning i det danske sundhedsvæsen.
Vi foreslår, at besøget varer max to timer.
22. april 2022
Kost og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70
2300 København S
Dir. 2337 0880
www.kost.dk
facebook.com/forbundet
Formål med besøget
Indimellem raser debatten om det gode måltid på hospitaler, pleje-
hjem mv. Vi vil derfor gerne vise jer et køkken med høje ambitioner
om at lave Danmarks bedste hospitalsmad, hvor den kulinariske ople-
velse prioriteres højt, og hvor de bæredygtige ambitioner er i top.
Under besøget vil der være fokus på hospitalskøkkenet og Flex-
klinikken samt vigtigheden af de ernæringsprofessionelles faglighed.
Forslag til program for besøget
1.
Rundvisning i køkkenet, bageri, slagteri og sansehave
I køkkenet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital produce-
res hvert år omkring 500.000 hovedmåltider til patienterne.
Køkkenets kerneopgave er at skabe glæde og nydelse for pati-
enterne. Veltilberedte måltider kan være med til at skabe små
åndehuller i en sårbar tid. Der arbejdes på at servere nærings-
tætte måltider, som er afgørende for restitution under syg-
domsforløb. Al mad laves fra bunden, lige fra de friskbagte
boller til parteringen af hele grise. Og hospitalet har fx udvik-
let proteinberiget is i samarbejde med Hansens Is og økologi-
ske proteindrikke i samarbejde med Thise Mejeri. Køkkenet er
meget ambitiøst ift. bæredygtighed. Madspild er reduceret
med 24 tons, elforbrug med 13 pct. og CO2-belastning fra rå-
vareindkøb med ca. 40 pct. siden 2019.