Sundhedsudvalget 2021-22
SUU Alm.del Bilag 273
Offentligt
2563229_0001.png
Til Folketingets Sundhedsudvalg
Invitation til inspirationsbesøg i køkkenet på Bispebjerg
og Frederiksberg hospital
Kost og Ernæringsforbundet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
inviterer Folketingets Sundhedsudvalg til et besøg på Bispebjerg og
Frederiksberg hospitalskøkken med fokus på bæredygtighed og ernæ-
ringens betydning i det danske sundhedsvæsen.
Vi foreslår, at besøget varer max to timer.
22. april 2022
Kost og Ernæringsforbundet
Holmbladsgade 70
2300 København S
Dir. 2337 0880
[email protected]
www.kost.dk
facebook.com/forbundet
Formål med besøget
Indimellem raser debatten om det gode måltid på hospitaler, pleje-
hjem mv. Vi vil derfor gerne vise jer et køkken med høje ambitioner
om at lave Danmarks bedste hospitalsmad, hvor den kulinariske ople-
velse prioriteres højt, og hvor de bæredygtige ambitioner er i top.
Under besøget vil der være fokus på hospitalskøkkenet og Flex-
klinikken samt vigtigheden af de ernæringsprofessionelles faglighed.
Forslag til program for besøget
1.
Rundvisning i køkkenet, bageri, slagteri og sansehave
I køkkenet på Bispebjerg og Frederiksberg Hospital produce-
res hvert år omkring 500.000 hovedmåltider til patienterne.
Køkkenets kerneopgave er at skabe glæde og nydelse for pati-
enterne. Veltilberedte måltider kan være med til at skabe små
åndehuller i en sårbar tid. Der arbejdes på at servere nærings-
tætte måltider, som er afgørende for restitution under syg-
domsforløb. Al mad laves fra bunden, lige fra de friskbagte
boller til parteringen af hele grise. Og hospitalet har fx udvik-
let proteinberiget is i samarbejde med Hansens Is og økologi-
ske proteindrikke i samarbejde med Thise Mejeri. Køkkenet er
meget ambitiøst ift. bæredygtighed. Madspild er reduceret
med 24 tons, elforbrug med 13 pct. og CO2-belastning fra rå-
vareindkøb med ca. 40 pct. siden 2019.
SUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 273: Invitation fra Kost og Ernæringsforbundet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital til inspirationsbesøg i køkkenet på Bispebjerg og Frederiksberg hospital
2563229_0002.png
Desuden har hospitalet i samarbejde med
’Weshelter’
etable-
ret et økologisk gartneri på hospitalet, hvor grøntsagsaffald
fra køkkenet bliver til kompost, der bruges i hospitalets sanse-
have. Psykisk sårbare borgere, som skal tilbage til hverdagen,
er
’gartnere’
i haven og dyrker økologiske krydderurter til hos-
pitalskøkkenet, som kommer patienterne til gavn.
2.
Flex-klinikken
Hospitalet har opstartet Flex-klinikken den 1. februar 2022,
som er en ny type patientforløb målrettet de socialt udsatte
patienter. Flex-forløbet udbygger samarbejdet om patienten
internt i regionen og på tværs af sektorgrænser. Det sørger
også for, at de ambulante opfølgninger og andre kontakter i
sundhedssystemet holdes åbne, så patienten ikke falder ud af
behandlingen, men i stedet genindlægges akut. I det speciali-
serede forløb søger teamet, at organiseringen af hjælp koordi-
neres parallelt med den sundhedsindsats, som foregår i regio-
nalt eller kommunalt regi.
3.
Opsamling og kaffe
Vi samler op over en kop kaffe og hjemmebag med en snak
om kost og ernæringens betydning for forebyggelse, helbre-
delse og genoptræning.
Besøget foregår på adressen Bispebjerg Bakke 23, 2400 Kbh. NV
Evt. spørgsmål kan rettes til politik- og professionschef Mercan Ellen-
Nielsen på
[email protected]
eller 2337 0880.
Med venlig hilsen
Formand for
Kost og Ernæringsforbundet
Michael Allerup Nielsen
Enhedschef for køkkenet på
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
Kristian Antonsen
Hospitalsdirektør
Bispebjerg og Frederiksberg Hospital
2/3
SUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 273: Invitation fra Kost og Ernæringsforbundet og Bispebjerg og Frederiksberg Hospital til inspirationsbesøg i køkkenet på Bispebjerg og Frederiksberg hospital
2563229_0003.png
Bilag 1: Uddybende baggrund
Køkkenet
I køkkenet på Bispebjerg- og Frederiksberg Hospital producerer vi hvert år omkring
500.000 hovedmåltider til vores patienter. Vi ser det som vores vigtigste kerneopgave
at skabe glæde og nydelse for vores patienter og tror, at vi med veltilberedte måltider
kan være med til at skabe små åndehuller i en sårbar tid.
Vi arbejder på at servere næringstætte måltider, da mad og drikke er vigtige for at re-
stituere sig under sit sygdomsforløb, og mad er ikke ernæring førend det bliver spist.
Vi har derfor fokus på, at måltidet skal være appetitvækkende, derfor skiller vi ikke er-
næring og kulinarisk kvalitet fra hinanden
hos os går de altid hånd i hånd.
Derfor laver vi også mad fra bunden. Simpelthen fordi vi ved, at det har en betydning
for smagen og dermed patientens oplevelse. Vores mad er desuden altid sammensat
af friske økologiske råvarer, og med det økologiske spisemærke i guld, garanterer vi,
at vores patienter altid får serveret et måltid, som består af 90 % økologiske råvarer.
Udover at have fokus på godt håndværk og økologi, er bæredygtighed en præmis for
vores arbejde med mad og måltider. I 2020 lancerede vi vores bæredygtige mad og
måltidsstrategi, som på holistisk vis rummer aspekter omkring både ernæring, klima
og miljø, socialt ansvar samt arbejdsmiljø.
Flex-klinik
Flex-klinikken er en ny type patientforløb, opstartet på Bispebjerg- og Frederiksberg
Hospital (BFH) den 1. februar 2022, hvor der findes mange socialt udsatte patienter.
Pga. hospitalets placering er det ofte på BFH, at fx hjemløse eller personer, der har
udfordringer med rusmidler, søger hen, når de har brug for hjælp.
Flex-forløbet udbygger samarbejdet om patienten internt i regionen og på tværs af
sektorgrænser. Personalet i Flex-klinikken er et team af socialsygeplejersker, social-
overlæge, farmaceuter og socialrådgiver. I det specialiserede forløb søger teamet, at
organiseringen af hjælp bliver koordineret parallelt med den sundhedsindsats, som
foregår i regionalt eller kommunalt regi.
3/3