Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del Bilag 739
Offentligt
2625899_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. september 2022
Sagsnummer: 2022-135
./.
Til udvalgets orientering fremsendes hermed besvarelse af spørgsmål 274 ad EUU alm. del af 25. august
2022 om holdbarhedsdatoen på æg.
Rasmus Prehn
/
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 739: Kopi af ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris svar på EUU alm. del - spm. 274 om holdbarhedsdatoen på æg
2625899_0002.png
Folketingets Europaudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 21. september 2022
FVM 207
Hermed sendes besvarelse af spørgsmål nr. 274 (Alm. del), som Folketingets Europaudvalg har stillet til
ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 25. august 2022. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra
Søren Søndergaard (EL).
Spørgsmål nr. 274 (Alm. del) fra Folketingets Europaudvalg
”Ministeren bedes redegøre for, med hvorvidt det er med baggrund i EU-regler, at holdbarhedsdatoen
på æg i Danmark skal være 28 dage, idet spørgeren bemærker, at man i mange andre lande opererer
med en væsentlig længere holdbarhedsdato, hvilket fører til mindre madspild. Eksempelvis Norge, hvor
holdbarhedsdatoen er på 35 dage, eller Grønland, hvor den er helt op til 3 måneder, hvis æggene opbe-
vares på køl.”
Svar
Ifølge Kommissionens forordning 589/2008 om handelsnormer for æg skal konsumæg mærkes med en
holdbarhed på 28 dage fra læggedatoen. Handelsnormerne for æg er dog under revidering som et led i
Kommissionens jord til bord-strategi fra maj 2020. Kommissionen lægger op til, at bestemmelsen om
de 28 dages holdbarhed fjernes.
Kommissionen har oplyst, at holdbarheden for æg fremadrettet forventes at blive reguleret i fødevare-
informationsforordningen 1169/2011, idet holdbarhedsmærkning generelt reguleres i denne forordning.
Det vides ikke på nuværende tidspunkt, hvorvidt Kommissionen vil lægge op til at bibeholde den fast-
satte holdbarhed på 28 dage for konsumæg under fødevareinformationsforordningen.
Som en del af indsatsen for at mindske madspild bliver der fra regeringens side arbejdet for, at produ-
centerne selv kan fastsætte holdbarhedsperioden for æg – helt på linje med andre fødevarer.
Rasmus Prehn
/
Jesper Wulff Pedersen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 10 60 00 • CVR 41956011 • EAN 5798000880016 • [email protected] • www.fvm.dk