Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del Bilag 475
Offentligt
2560257_0001.png
GUDP
ÅRSBERETNING 2021
Klima
Netværk
Grøn omstilling af hele værdikæden
FOKUS 2021
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0002.png
Årsberetning GUDP 2021
2
GUDP – GRØNT UDVIKLINGS OG DEMONSTRATIONSPROGRAM
Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram – GUDP – er en erhvervs-støtte-
ordning under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. GUDP giver tilskud til
projekter, der understøtter grøn omstilling af fødevareerhvervet, og programmet dæk-
ker hele værdikæden fra primærproduktion til forarbejdningsindustri og afsætningsled.
GUDP’s ministerudpegede bestyrelse udvælger de projekter, som modtager tilskud.
Bestyrelsen betjenes af GUDP-sekretariatet i Landbrugsstyrelsen.
GUDP har siden sin start i 2010 bidraget til innovation og grøn udvikling på mange
forskellige måder inden for fødevareerhvervene med sammenlagt 2,85 mia. kr. i bevil-
linger. Ved udgangen af 2021 havde i alt 565 projekter fået tilsagn om støtte, og 382
er allerede afsluttet.
GUDP-sekretariatet
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
[email protected]
Tlf. 72 54 40 00
www.gudp.dk
ISBN 978-87-7120-030-0
Hvor intet andet er nævnt, tilhører fotos i årsberetningen GUDP.
Videreudnyttelse kræver tilladelse.
Forsidefoto: Colourbox
Foto: GUDP
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0003.png
Årsberetning GUDP 2021
3
INDHOLD
1
2
INDLEDNING
Forord
Fokus 2021
4
4
5
ALLE PROJEKTER 2021
Afsluttede projekter
Nye projekter
Klima
Netværk
Mindsket miljøpåvirkning
Fremtidens grønne proteiner
Bedre dyrevelfærd
Bæredygtig fiskeproduktion
Økologipuljen
Europæisk samarbejde
17
17
18
18
18
19
19
20
20
21
23
Bevillinger i tal 2021
Hvem kan få støtte fra GUDP?
Hvor virker GUDP’s støtte?
Principperne for vurdering af GUDP-projekter 2021
Projekternes forventede effekter
FAKTA OM ANSØGERE OG BEVILLINGER
6
7
8
9
10
6
4
5
TEMAER – PROJEKTEKSEMPLER 2021
Klima
Netværk
Mindsket miljøpåvirkning
Fremtidens grønne proteiner
Bedre dyrevelfærd
Bæredygtig fiskeproduktion
11
11
12
13
14
15
16
INFORMATION OG KONTAKT
Informationsmøder og dialog med ansøgere
Bestyrelsen 2021
Sekretariatet
25
25
26
27
3
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0004.png
Indledning
Årsberetning GUDP 2021
4
1
FORORD
INDLEDNING
I 2022 lagde vi ud med GUDP’s konference i februar om fremtidens grønne proteiner
til dyr og mennesker. Herefter forventer vi at sætte gang i mange projekter, som gør
en forskel. Vi vil fortsat prioritere projekter, som reducerer fødevareerhvervets klima-
udledning, og projekter, der udvikler fremtidens grønne proteiner. Vi ser også gerne
projekter, der begrænser fødevarespild i processen fra produktion til salg. Bestyrelsen
er desuden i gang med at forberede en ny strategi for GUDP, som skal gælde for
2023-2026. Da der skal udpeges en ny GUDP-bestyrelse i foråret, bliver det den nye
bestyrelse, som færdiggør den nye strategi, og præsenterer den på GUDP’s konfe-
rence i november 2022.
Mikael Thinghuus
Formand for GUDP- bestyrelsen
Marts 2022
GUDP har i 2021 støttet mange gode projekter med en høj grad af nytænkning.
Det er tydeligt for bestyrelsen, at fødevareerhvervene har en stor innovationskraft,
som vi er glade for at bakke op om igennem GUDP. Vi vil især gerne fremhæve, at
hovedparten af de projekter, som startede op i 2021 angav at reducere udledningen
af klimagasser. Desuden så vi i forarbejdningssektoren mange spændende nye pro-
jekter, der udvikler alternative proteiner eller fødevareingredienser, eller omdanner
madrestprodukter/madspild til nye fødevarer. Ud over de ordinære GUDP-projekter
har vi sat gang i otte projekter under den særlige økologipulje Organic Research,
Demonstration and Development (ORDD 7).
I 2021 er GUDP og alle dets projekter fra 2010-2020 blevet evalueret af DAMVAD
Analytics og Muusman. Den omfattende evaluering viser bl.a., at GUDP har afgøren-
de betydning for udviklingen af nye grønne fødevareteknologier og videreudviklingen
af eksisterende. GUDP vurderes også at sikre projekter, der ellers ikke ville blive
gennemført, enten fordi de var for risikofyldte, eller ikke kunne finde finansiering
andetsteds. Evalueringen viser desuden, at succesraten på GUDP-støttede projek-
ter er 85 procent, målt på projekternes oprindelige målsætninger og forventninger.
Evalueringen bidrager desuden med en række anbefalinger til at styrke programmet
yderligere. I bestyrelsen er vi selvfølgelig rigtig glade for resultatet af evalueringen.
Det giver et godt afsæt for at udvikle GUDP’s næste strategi for 2023-2026 og for at
styrke programmet. Du kan læse mere om evalueringen her.
Dialogen med projektholdere er vigtig for bestyrelsen. Derfor besøgte vi 2. septem-
ber 2021 på vores projekttur sammen med sekretariatet det grønne bioraffinerings-
projekt TailorGrass samt avlsprojektet FutureBeefCross. Sidstnævnte kan du læse
mere om her. Ligeledes lægger GUDP stor vægt på dialogen med ansøgerne. Sekre-
tariatet inviterer derfor bl.a. til informationsmøder før hver ansøgningsrunde, hvor der
er mulighed for sparring med sekretariatets faglige sagsbehandlere. I 2021 afholdtes
fire informationsmøder i form af webinarer, to i forbindelse med hver af de to årlige
ansøgningsrunder.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0005.png
Indledning
Årsberetning GUDP 2021
5
FOKUS 2021
I denne beretning beskrives et udvalg af projekter fra 2021 og deres forventede effek-
ter. Der er gode eksempler på både nye og afsluttede projekter, og et fuld overblik over
alle projekter, som fik tilsagn i 2021.
Et særligt fokus for GUDP’s handlingsplan 2021 var nye projekter med direkte, mål-
bare klimaeffekter. Desuden skulle projekter uden direkte klimaeffekter beskrive de
eventuelle afledte klimaeffekter i deres ansøgninger. Hele 73 procent af de igangsatte
projekter har angivet at reducere udledningen af klimagasser, og kan derfor bidrage til
at reducere fødevareerhvervets klimabelastning.
Desuden har GUDP valgt at støtte en række væsentlige projekter inden for for-
arbejdningssektoren med fokus på udvikling af alternative fødevareingredienser eller
genanvendelse af spildprodukter. Som overordnet målsætning skulle årets samlede
projekter desuden bidrage til alle aspekter af den grønne omstilling på tværs af værdi-
kæden i det danske fødevareerhverv. Sidst men ikke mindst fokuserede hand-
lingsplanen 2021 på behovet for at sikre størst mulig vidensdeling og progression i
arbejdet med fødevaresektorens udfordringer. Derfor er netværksprojekter kommet
højt på dagsordenen.
Prioritering af projekter med direkte målbare
klimaeffekter. Projekter uden direkte klima-
effekter skal angive afledte klimaeffekter
KLIMA
Fokus på netværksprojekter som fremmer
videndeling og læring fra tidligere projekter.
NETVÆRK
Projektporteføljen skal repræsentere alle grønne
omstillingsparametre i GUDP’s spiderweb.
GRØN OMSTILLING
AF HELE VÆRDIKÆDEN
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0006.png
Fakta om GUDP og bevillinger i 2021
Årsberetning GUDP 2021
6
2
BEVILLINGER I TAL 2021
FAKTA OM GUDP OG BEVILLINGER 2021
Primærproduktion
Forarbejdning
Input fx avlsmateriale
eller næringsstoffer
Distribution
I 2021 uddelte GUDP knap 250 mio. kr. til 47 projekter. I de to ordinære runder fik
33 projekter støtte. Otte andre opnåede støtte fra den særlige økologipulje Organic
Research, Demonstration and Development (ORDD7), mens seks europæiske sam-
arbejdsprojekter fik bevilling via ERA-Net.
I 2021 har der, som året før, været en ekstraordinært stor interesse for at søge de fire
puljer. Bestyrelsen modtog i alt 178 ansøgninger på i alt godt 800 mio. kr. Heraf mod-
tog den ordinære GUDP-pulje 122 ansøgningers og uddelte 191,5 mio. til 33 projekter,
altså til ca. hver fjerde ansøger.
Økologipuljen fik 20 ansøgninger om tilsammen 131,4 mio. kroner. Otte af disse
projekter modtog bevillinger på i alt 47,9 mio. kr. Desuden blev danske deltagere
i seks europæiske samarbejdsprojekter under ERA-Net støttet med tilskud på i alt
11,1 mio. kr.
Naturressourcer
og miljø
Afsætning og
forbruger
Akvakultur
Distribution
Fiskeri
Forarbejdning
GUDP’s værdikæde
Tabel 1. Midler uddelt under GUDP i 2021
Antal
ansøgninger
Ordinære ansøgningsrunde I + II
Finansiering: GUDP’s finanslovsbevilling for 2021
Økologipuljen (ORDD 7)
Forskningsreserven: Øremærkede midler 2021
Særlig indsats: Internationalt samarbejde (ERA-nets)
fra GUDP’s finanslovsbevilling for 2021. Heraf kommer 3,5 mio.
fra økologipuljens øremærkede midler.
I alt
122
20
36
178
Samlet ansøgt beløb
(mio. kr.)
628,2
131,4
64,0
823,6
Antal
tilsagn
33
8
6
47
Tilsagn
(mio. kr.)
191,5
47,9
11,1
250,5
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0007.png
nger skal sikre konkurrencedygtigt erhv
Fakta om GUDP og bevillinger i 2021
Årsberetning GUDP 2021
7
am (GUDP) blev oprettet i 2010 med det
GUDP understøtter udvikling af den danske fødevareklynge ved at sk
sklasse. Hvis den danske fødevareklynge
og forsknings- og vidensinsti-
Et typisk GUDP-projekt involverer både virksomheder
netv¾rk og medÞnansiere innovative projekter. FormŒlet er at sikre e
nsmarkedet, er det altafgørende
praksis i innovative samarbejder. Siden
konkurrencedygtigt erhverv, der bygger pŒ gr¿nne l¿sninger.
med gode
tutioner, og forener derved teori og
GUDP´s
dygtighed,
start i 2010 har ca. tre
klima,
deltagere været virksomheder. Det har været med til
natur, miljø,
ud af fire
dyrevelfærd
at sikre, at ny viden, teknologi og metoder, som udvikles af projekterne, bliver taget
e. GUDP bidrager til denne udvikling og
70 procent.
i brug i erhvervet. I 2021 var virksomhedsandelen
er
t både er konkurrencedygtigt og udvikler
2,5 mia. kr. i
544 innov
Små virksomheder med under 50 ansatte har altid fyldt mest blandt projekt-
mfund.
projektbevillinger fra
netværkspr
deltagerne, men er dog faldet til 35 procent i 2021 efter en rekordhøj andel i 2020.
2010-2020
Samtidig er antallet af helt store virksomheder, som engagerer sig i nye projekter,
gået frem, så det ligger på niveau med andelen i 2015-2018. Andelen af mellem-
store virksomheder har siden starten ligget på mellem 8 og 9 procent, og det var
også tilfældet i 2021, ligesom andelen af offentlige forskningsinstitutioner ligger på
29 procent som i 2020.
Procentvis fordeling af deltagere på forskningsinstitioner og virksomheder
i 2021, 2020 og i de to strategiperioder
HVEM KAN FÅ STØTTE FRA GUDP?
ammet har en uafhængig bestyrelse, som
relsen. GUDP har i alt støttet knap 550
ing 2,5 mia. kr. Støtten er fordelt på en lang
anteprotein til dyrevelfærd. GUDP udbyder
20
Fødevarevirksomheder
ation af grønne løsninger. GUDP er således
gger vægt på, at løsningerne umiddelbart
”ideelle” GUDP-projekt indeholder hele
Forskningsinstitution
ærk og partnerskaber, som ellers ikke var
kter inden for
Stor virksomhed
både grøn og økonomisk
Mellemstor virksomhed
GUDP
Universiteter, GTS’er og
andre organisationer
Teknologileverandører
re, et projektforløb på mellem 2-5 år, et
Lille virksomhed
eprocent på gennemsnitligt mellem 65-75
30
0
10
20
, at universiteter hyppigt
2021
indgår
2020
i GUDP-
2015-2018
DP-projekter siden 2010 er et universitet.
40
2010-2014
50
Grøn
bæredygtighed
Copyright Damvad
Økonomisk
bæredygtighed
Procentvisfordeling af virksomheder og universiteter i projekterne i 2021 sammenlignet med den gennemsnitlige,
procentvise fordeling i de to afsluttede strategiperioder 2010-14 og 2015-18 samt 2020.
Virksomhedsdefinitioner: En lille virksomhed: mindre end 50 ansatte og en årsomsætning på under 10 mio. euro.
Mellemstor virksomhed: mellem 50-250 ansatte og en årlig omsætning på max. 50 mio. euro. Stor virksomhed:
over 250 ansatte og en årsomsætning på over 50 mio. euro.
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0008.png
Fakta om GUDP og bevillinger i 2021
Årsberetning GUDP 2021
8
HVOR VIRKER GUDP’S MIDLER?
GUDPs bevillinger går især til de fem store sektorer: Bæredygtig planteproduktion,
Bæredygtig husdyrproduktion, Forarbejdning og afsætning, Akvakultur og fiskeri samt
på tværs af sektorerne til projekter, hvis primære fokus er økologi.
Bæredygtige husdyrprojekter omfatter bl.a. projekter, der vil
udvikle alternative proteinkilder til husdyrfoder, og projekter
der vil forbedre dyrevelfærden og reducere udledningen af
klimagasser.
I 2021 blev forarbejdnings- og afsætningssektoren den stær-
kest repræsenterede sektor første gang siden programmets
start i 2010. Det drejer sig bl.a. om forarbejdningsprojekter, som
udvikler nye, klimavenlige proteiner til fødevarer, samt projekter
der reducerer fødevarespild ved at bruge fødevarerester i nye
produkter.
Hvor husdyrprojekterne er gået lidt frem, gik fiskeri og akva-
kultur i 2021 lidt tilbage i forhold til sidste år, og ligger igen på
niveau med de to foregående år. Fiskeri- og akvakulturprojek-
terne omfatter bl.a. bæredygtig produktion af fisk og tang, hvor
der er fokus på at reducere udledningen af kvælstof, fosfor og
klimagasser.
Siden 2015 har projekter indenfor bæredygtig planteproduktion
været den stærkest repræsenterede primærproduktion, og det
var den også i 2021. Planteprojekter udgør knap en tredjedel
af alle årets nye projekter, og omfatter bl.a. projekter, der vil
reducere udledningen af kvælstof, fosfor, drivhusgasser og pe-
sticider.
Antallet af ansøgninger fra økologiprojekter i de ordinære tilskuds-
runder svinger fra år til år afhængigt af, om der har været ud-
budt øremærkede midler til økologi. I 2021 blev der kun givet
tilskud til ét projekt med hovedvægt på økologi fra den
ordinære pulje. Til gengæld blev der uddelt 47,9 mio. kr. fra den
særlige økologipulje Organic Research, Demonstration and
Development (ORDD 7) til yderligere otte projekter.
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0009.png
Fakta om GUDP og bevillinger i 2021
Årsberetning GUDP 2021
9
PRINCIPPERNE FOR VURDERING AF GUDP- PROJEKTER I 2021
For at opnå tilskud skal et GUDP-projekt altid have en dobbelt bundlinje i form
af effekter på både grøn og økonomisk bæredygtighed.
GUDP’s spiderweb illustrerer de seks parametre, som projektansøgninger bliver
vurderet ud fra. Der er fire grønne parametre, som repræsenterer de miljø- og samfunds-
mæssige udfordringer, programmet skal bidrage til at løse. Desuden er der to blå
parametre af økonomisk karakter, som repræsenterer projektets evne til at skabe et
provenu og de videre økonomiske effekter, projektet forventes at få. GUDP-projekter
skal bidrage til at løfte de grønne udfordringer ved hjælp af økonomisk attraktive
løsninger.
Alle projekter skal derfor have effekt på mindst ét, gerne flere, grønne
parametre, og samtidig bidrage til øget vækst og indtjening. Parametrene er nærmere
beskrevet i GUDP’s strategi 2019-2022, og fremgår af GUDP’s spiderweb. Desuden
søger GUDP’s handlingsplan 2021 at fremme videndeling gennem netværks- og part-
nerskabsprojekter. Ud over projekternes konkrete effekter indgår forhold som nyheds-
værdi, relevans og deltagernes kompetencer i en helhedsvurdering af projekterne.
GUDP’s spiderweb
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0010.png
Fakta om GUDP og bevillinger i 2021
Årsberetning GUDP 2021
10
PROJEKTERNES FORVENTEDE EFFEKTER
Handlingsplanens fokus på klima giver resultat
Bestyrelsens øgede fokus på projekter med målbare klimaeffekter kan ses, når
det gælder de grønne parametre. Med 73 procent var der flest projekter, som ville
begrænse klimapåvirkningen. 42 procent angår fødevarernes sikkerhed, kvalitet og
human sundhed, og på tredjepladsen kommer bæredygtig ressourceudnyttelse med
36 procent. På de økonomiske parametre, forudså 91 procent effekt på projektets
provenu, og 70 procent forventede en videre økonomisk effekt. De forventede effekter
af de projekter, som blev sat i gang i 2021, viser samlet set, at GUDP kan bidrage til at
fremme en grøn og økonomisk bæredygtig omstilling i fødevareerhvervet.
Forventede effekter af GUDP-projekter igangsat i 2021
Procentdel af projekter med effekt angivet per kategori
Figuren viser, hvor stor en andel af årets nye projekter, som vil få effekt på de ni forskellige parametre. Det er de seks
parametre i GUDP’s spiderweb suppleret med en opdeling af parameteret for reduktion af udledninger i fire underka-
tegorier: N, P, pesticider og drivhusgasser. Tallene er angivet i procent af alle nye projekter. NB: Idet alle projekter har
effekt på mere end ét parameter, skal summen ikke give 100.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0011.png
Projekttemaer 2021
Årsberetning GUDP 2021
11
3
KLIMA
PROJEKTTEMAER 2021
Projekttitel:
SMART TANG
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet, Landbrugsstyrelsen, FERMENTATION-
EXPERTS A/S, Blå Biomasse A/S, Danmarks Tekniske Universitet
Projektperiode:
2022 - 2026
Bevilget beløb:
7.327.804 kr.
Det lykkes mange GUDP-projekter at præstere på flere parametre for grøn omstilling
på én gang. Et godt eksempel er arbejdet med udvikling af fremtidens grønne proteiner,
som på én gang potentielt kan bidrage til klimamålsætninger, mindre miljøpåvirkning,
sundhed og ernæring, skånsomme produktionsmetoder mm. Hvordan projekterne
bidrager til den grønne omstilling er heller ikke begrænset af hverken sektor, eller hvor
de befinder sig i værdikæden. Projekttemaerne i oversigten herunder (side 11-16)
giver nogle gode eksempler på, hvor bredt GUDP-projekterne favner på tværs af vær-
dikæder og såvel økonomiske som grønne parametre. Temaerne tager udgangspunkt
i de typer af udfordringer, som årets nye projekter i hovedtræk forsøger at løse.
GUDP’s projekter skal være med til at indfri Danmarks klimamålsætning for 2030
og 2050. Det skal ske med afsæt i økonomisk bæredygtige løsninger, som ska-
ber grønne arbejdspladser, og sikrer indtjening i fødevareerhvervene. Bestyrel-
sens prioritering i 2021 af projekter med direkte, målbare klimaeffekter har givet
resultat i både antal og indhold af nye projekter, der bidrager til klimamålsætnin-
gerne. Et spændende eksempel er SMART TANG, som kombinerer klimamål og
udvikling af fremtidens ernæring til dyr og mennesker med inddragelse af hele
værdikæden:
SMART TANG
SMART TANG bygger på tværfaglig erfaring fra mere end 10 store europæiske og
nationale projekter med fokus på at optimere produktionen af sukkertang, blåmus-
linger og probiotisk svinefoder, og projektets dagsorden er højrelevant: Med flere etab-
lerede aftagere, som i dag køber importeret tang er der et betydeligt potentiale for en
dansk produktion af sukkertang. Projektets målsætning er at opnå en mere produktiv
og omkostningseffektiv måde at dyrke sukkertang på, og derigennem skabe en skaler-
bar og attraktiv bioressource, og bidrage til at forbedre havmiljø og klima. Projektet
samler desuden strategisk vigtige aktører, så der arbejdes med hele værdikæden fra
produktion til forarbejdning - både til foder og til human konsum.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0012.png
Projekttemaer 2021
Årsberetning GUDP 2021
12
NETVÆRK
GUDP prioriterer videndeling stadigt højere. For at fremme videndeling igang-
sætter GUDP hvert år netværksprojekter, som skal kortlægge barrierer og poten-
tialer inden for særlige områder som bidrag til den grønne omstilling af fødevare-
sektoren. GUDP-netværkene samler aktører fra forskellige dele af værdikæden og
tilbyder typisk workshops, virksomhedsbesøg og foredrag, hvor deltagerne kan dele
viden og ideer, få nye kontakter og kvalificere diskussionen om branchens grønne
omstilling.
Blandt bidragene til videndeling i GUDP har
Grøn Projektbank
siden 2019 været et
vigtigt værktøj for ansøgere og andre interessenter, og siden 2020 også tiltaget om
offentligt tilgængelige slutrapporter for alle afsluttede projekter. De offentlige slut-
rapporter bidrager til større åbenhed og videndeling om de offentligt støttede pro-
jekter. Samtidig kan nye ansøgere her orientere sig om den nyeste viden inden for
forskellige områder, og finde samarbejdspartnere til nye projekter. Handlingsplanen
for 2021 har derudover haft en målsætning om at etablere mindst fire nye netværk.
Heraf er GUDP kommet i mål med to. Det ene beskæftiger sig med mikrobiel frem-
stilling af mælkeproteiner via fermentering, det andet – eksemplet herunder- med
muligheder og barrierer inden for kystnært fiskeri:
Kystfiskere og havbønder
Små, kommercielle kystfiskere, der bruger bæredygtige fangstredskaber, har i åre-
vis været presset af faldende kvoter og dalende fiskebestande. Der er brug for nye
visioner for bæredygtigt arbejde med ressourcer fra havet. En vigtig del af visionen
kan bestå af dyrkning af afgrøder i havet, især tang og blåmuslinger. Disse afgrøder
udmærker sig som sunde fødevarer, der tilmed binder CO2, og optager uønskede
næringsstoffer. Havmarkerne bruger ikke plads på land, skal hverken vandes, gødes
eller sprøjtes, og tilbyder desuden nye levesteder for vigtige arter i havet. Projektet
etablerer et bredt netværk med fokus på at afdække mulighederne for at etablere
og udbrede kommerciel produktion af disse afgrøder. Netværket er åbent for kystfi-
skere, mulige aftagere og repræsentanter på tværs af værdikæden fra produktion til
forarbejdning og opbevaring.
Projekttitel:
Kystfiskere og havbønder
Projektperiode:
2022 - 2023
Projektdeltagere:
Den selvejende institution Havhøst, Dan Boesen – Hav-
iværksætter fra Øer på Djursland, Fangst ApS, Kødbyen fiskebar v. FLT/100 KBH
ApS, Foreningen for Skånsom Kystfiskeri PO, Komitéen Bæredygtig Kystkultur,
Kystfisker Kompagniet ApS, Lars Rasmussen – Kystfisker fra Korsør, Meyers A/S,
Mogens Suveren Pedersen – Kystfisker, Wavy Wonders ApS og Aarhus Universitet
– Bioscience.
Bevilget tilskud:
1.096.888 kr.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0013.png
Projekttemaer 2021
Årsberetning GUDP 2021
13
MINDSKET MILJØPÅVIRKNING
At mindske miljøpåvirkningen er en bred målsætning, og temaet her er, i tråd med
GUDP’s spiderweb, projekter, som reducerer udledningen af næringsstoffer, pesti-
cider og klimagasser. Dette projekteksempel vil begrænse brugen af pesticider i gart-
nerier med en række afledte miljøfordele til følge:
Sensorbaseret varslingssystem til tidlig detektion af luftbårne gråskimmel-
sporer i drivhuse
Mange planter går tabt i danske væksthuse, fordi svampesygdommen gråskimmel
opdages for sent. Projektet udvikler et billigt varslingssystem, så gartnerierne kan
bruge færre bekæmpelsesmidler, og flere planter overlever.
Det vil betyde et mindre spild af planter og dermed af ressourcer som varme, vand og
jord, og danske væksthuse vil som konsekvens desuden udlede mindre CO2.
Projekttitel:
Sensorbaseret varslingssystem til tidlig detektion af luftbårne grå-
skimmelsporer i drivhuse
Projektdeltagere:
Teknologisk Institut, Gartneriet PKM A/S, Gartneriet Lundegaard
ApS, Senmatic A/S, AmiNIC ApS, Hjortebjerg A/S og Aarhus Universitet.
Projektperiode:
2021 - 2025
Bevilget beløb:
5.722.682 kr.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0014.png
Projekttemaer 2021
Årsberetning GUDP 2021
14
FREMTIDENS GRØNNE PROTEINER
GUDP har et stadigt større fokus på grønne proteiner blandt andet med tiltag som
konferencen »Proteiner for fremtiden«, der, grundet Covid-19-pandemien, blev ud-
skudt fra 2020 til februar 2022. GUDP støtter både projekter, der udvikler alternative
og klimavenlige proteiner til fødevarer og foder, og projekter der forbedrer klima-
aftrykket fra ”konventionelle” proteiner, eksempelvis når de i foder udgør et klima-
venligt alternativ til importeret soja og majs. Eksemplet her yder lovende bidrag til
både klimamålsætninger og human sundhed:
Tempeh
God smagsoplevelse kombineres med grøn samvittighed, i projektet Tempeh, der
imødekommer den stigende efterspørgsel på velsmagende, proteinrige alternativer
til kød. Med støtten fra GUDP udvikles og testes mindst tre nye typer af tangbaseret
tempeh. Tang optager mere CO2 end landplanter og indeholder mellem 10 og 100
gange så mange vitaminer og mineraler som frugt og grønt. Tempeh har et stort po-
tentiale, og kan med tiden blive en af danskernes foretrukne kilder til planteprotein,
ligesom i Indonesien, hvor tempeh stammer fra.
Projekttitel:
Tempeh
Projektdeltagere:
Contempehrary, Dansk Tang, Plant Jammer, Københavns Univer-
sitet og Professionshøjskolen Absalon
Projektperiode:
2021 - 2024
Bevilget beløb:
4.767.264 kr.
Copyright: Contempehrary
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0015.png
Projekttemaer 2021
Årsberetning GUDP 2021
15
BEDRE DYREVELFÆRD
Dyrevelfærd spiller en stadig større rolle hos forbrugerne. GUDP bidrager til denne
udvikling, og er med til at sikre, at erhvervet også på sigt er konkurrencedygtigt og
imødekommer efterspørgslen på bæredygtige fødevarer. I spiderweb hører dyrevel-
færd under ’skånsomme produktionsmetoder’, og omfatter blandt andet sundhed,
ernæring, adfærd, fysiologi samt fravær af sygdom, frygt og stress hos produktions-
dyr. Få men væsentlige af årets nye projekter sætter fokus på dyrevelfærd. Et godt
eksempel er Boviwalk, som på én gang bidrager til forbedringer for klima, dyrevel-
færd og bundlinje.
Boviwalk
Automatisk video-identifikation af halte køer i kvægbesætninger giver CO2-reduktion,
besparelser og forbedrer dyrevelfærden. Konceptet Boviwalk går ud på automatisk
at identificere halte køer i mælkebesætningen med videokameraer og intelligente
videoalgoritmer. Fordi mælkebesætningerne bliver større og større, er der øget risiko
for, at halthed overses.
Boviwalk bidrager til tidlig opsporing og dermed til bedre helingsproces og reducerer
risikoen for at køer må slagtes pga. uoprettelig skade. Ud over at forbedre dyrevel-
færden, er der også potentialer for at CO2-besparelser. Landmanden tjener ca. kr.
1.000 mere pr. ko pr. år, og løsningen er enkel og skalerbar.
Projekttitel:
Boviwalk
Projektdeltagere:
Boviwalk ApS
Projektperiode:
2022 - 2023
Bevilget beløb:
1.372.056 kr.
Copyright: Boviwalk ApS
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0016.png
Projekttemaer 2021
Årsberetning GUDP 2021
16
BÆREDYGTIG FISKEPRODUKTION
Indenfor bæredygtig produktion har GUDP’s projektstøtte fokus på at reducere
vandspild og udledningen af kvælstof, fosfor og klimagasser. Projekteksemplet her
bidrager samtidig til øget fødevarekvalitet, mindsket miljøpåvirkning og bæredygtig
ressourceanvendelse:
UVOXiRAS
Målet med UVOXiRAS er mere velsmagende fisk samt en mere miljøvenlig fiske-
produktion hos danske, landbaserede dambrug. Midlet er en ny teknologi der ned-
bryder de naturligt forekommende stoffer som giver fiskene en bismag af mudder.
Bismagen er en stor udfordring for branchen, og både branche og forbrugere i ind-
og udland efterspørger en løsning på problemet. Projektet kan derfor bidrage til
at fastholde Danmarks førerposition i levering af udstyr til branchen og desuden til
at spare op imod 27 m³ vand pr. ton produceret fisk. Når mindre vand skal pumpes
rundt og opvarmes, falder også udledningen af CO2.
Projekttitel:
UVOXiRAS
Projektdeltagere:
Ultraaqua A/S, Aquapri og DTU Aqua.
Projektperiode:
01.07.2021 - 30.06.2024
Bevilget beløb:
4.253.562 kr.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0017.png
Alle projekter 2021 - Afsluttede projekter
Årsberetning GUDP 2021
17
4
AFSLUTTEDE PROJEKTER
ALLE PROJEKTER 2021
I alt 23 projekter blev afsluttet i 2021. Af de mange relevante og succesfulde projek-
ter kommer her to eksempler.
Green-Eggs
bidrager blandt andet til at mindske tabet
af kvælstof i økologisk ægproduktion, og netværksprojektet
Partnerskab for Bære-
dygtig Bioraffinering
har fokus på parametrene ’ressourcer og sidestrømme’.
Green-Eggs har optimeret udvindingen af protein fra kløvergræs til
økologiske høns
Målsætning:
At skabe et nyt, danskproduceret, økologisk proteinfoder, som skal
øge udnyttelsen af protein i kløver og mindske tabet af kvælstof i økologisk ægpro-
duktion. Proteinfoderet af kløvergræs skal i år 2025 indgå som en integreret del af
den nye strategi for fordring af en række produktionsdyr.
Resultater og perspektivering:
Det er lykkedes at producere foder med højt protein-
indhold, og der er udviklet forskellige mekanismer til oprensning og separering af
proteinet. Der er opnået større kapacitet og kvalitet end oprindeligt estimeret. End-
videre er æglægningsmængden øget. Brug af pilekviste har bidraget til proteinkilden
og medvirket til at kvælstofudledningen reduceres. Der er perspektiver i produktion
af kløvergræs og andre grønne afgrøder som proteinkilder af høj kvalitet. Det lokalt
producerede produkt bidrager til mindre miljøbelastning, da der ikke skal importeres
soja. Dertil kommer den forøgede produktion af økologiske æg med mindre miljø-
belastning. Resultaterne er ved at blive kommercialiseret i 2 industrianlæg.
Projekttitel:
Green-Eggs
Projektdeltagere:
Aarhus Universitet (Inst. for Husdyrvidenskab, (Projektleder)
Inst. for AgroØkologi, Inst. for Ingeniørvidenskab), Aalborg Universitet (Inst. for
Kemi og Bioscience), SEGES, DLG, Økologisk Ægproducent Ingeborg Holm
Projektperiode:
2016 - 2021
Forbrugt tilsagnsbeløb:
7.700.000 kr.
Partnerskabet for Bæredygtig Bioraffinering samler danske aktører på tværs
af værdikæden indenfor bioøkonomi og bæredygtig bioraffinering
Målsætning:
Fødevarevirksomheder, miljøteknologiske virksomheder (store og små), in-
teresseorganisationer, universiteter og myndigheder er inviteret til at samarbejde om styrke-
positioner, innovation, demo-projekter og videndeling. I den toårige projektperiode udgiver
partnerskabet en kortlægning af barrie-rer og potentialer på området samt et notat om
udviklingsområder og potentielle samarbejdsprojekter indenfor bæredygtig bioraffinering.
Resultater og perspektivering:
Partnerskabet for Bæredygtig Bioraffinering har op-
fyldt formålet om at samle danske aktører indenfor bioøkonomi og bæredygtig bioraffi-
nering på tværs af værdikæden, bl.a. ved at afholde partnerskabsmøder omhandlende
forskellige emner på området. Der har været aktiv kommunikation imellem deltagere
og relevante beslutningstagere, hvilket har ledt til en politisk høring og flere artikler.
Derudover er der genereret viden om potentialer og barrierer på området, hvilket kan
anvendes til udvikling af sektoren fremover.
Projekttitel:
Partnerskab for Bæredygtig Bioraffinering
Projektdeltagere:
Dansk Miljøteknologi (projektleder), Ørsted, Haldor Topsøe,
Novozymes, NIRAS, KMC, Landbrug & Fødevarer, Danmarks Naturfrednings-
forening, Dansk Affaldsforening, Drivkraft Danmark, Krüger, 3F, Center for Cirkulær
Bioøkonomi på Aarhus Universitet, KU, Envidan, Teknologisk Institut.
Projektperiode:
2019 - 2021
Forbrugt tilsagnsbeløb:
442.389 kr.
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0018.png
Alle projekter 2021 - Nye projekter
Årsberetning GUDP 2021
18
NYE PROJEKTER
Her kan du se alle projekter, der har fået tilsagn i 2021. Du kan læse mere om projekt-
erne ved at klikke på linket til Grøn Projektbank, hvor projektdeltagerne har beskrevet
deres projekter. For udvalgte projekter er der også link til tidligere udsendt nyhed om
projektet med citater fra projektlederne.
Projekttitel med link til projektbeskrivelse i Grøn Projektbank
Klima
Klimavenlig produktion af plantebaserede fødevarer fra danske ærter (KlimÆPro)
On-farm monitoring of methane from dairy cows is a prerequisite for implementa-
tion of mitigation strategies on animal, farm and national level (ONIMIT)
Low Emission Slurry Storages (LESS)
Effektiv produktion af den sorte soldaterflue gennem systematisk avlsarbejde
(FLYBREED)
Smart farm koncept til opskalering af tangproduktion (SMART TANG)
FoodRefurb - brødrester bliver til nye fødevarer
Bæredygtig Engangsservice af Sidestrømme til Take-Away (BEST)
REduktion af PROduktionsSpild vha. digitalisering (REPROS)
Cirkulær anvendelse af plast til fødevarer - CAPlaF
Netværk
Animal free protein
Kystfiskere og havbønder
Hovedansøger
Tilsagn*
Link til nyhed om projektet
Landbrug & Fødevarer F.m.b.A.
Center for Kvantitativ Genetik og
Genomforskning, Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
FoodRefurb ApS
Teknologisk Institut
Teknologisk Institut
Aage Vestergaard Larsen A/S
12.712.072
12.241.376
10.968.572
7.460.767
7.327.804
3.154.750
2.588.481
2.346.508
2.198.219
KlimÆPro
ONIMIT
FoodRefurb
CAPlaf
Konsulentvirksomheden v/Henrik Sønksen
Den selvejende institution Havhøst
1.886.500
1.096.888
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0019.png
Alle projekter 2021 - Nye projekter
Årsberetning GUDP 2021
19
Mindsket miljøpåvirkning
Metoder til reduktion af Ammoniaktab og øget metanudbytte fra biogasGylle (MAG)
Kompakte filtersystemer for fosfor i drænvand fra høj- og lavbundsjord – FosLav
Optimization of field traffic to ensure soil protection and efficiency: the case of
grass harvest (SOLGRAS)
Græs til Grøn Protein Produktion - virkemiddel til beskyttelse af grund- og over-
fladevand - GGP4H2O
Beet silage for future sustainable dairy production. UNBEETABLE
Sensorbaseret varslingssystem til tidlig detektion af luftbårne gråskimmelsporer i
drivhuse
Valorization of bio waste into circular production of bio-products and sustainable
food system (BIOCIRCULAR)
Vækststandsning i kartofler - TERMINATOR
Optimeret anvendelse af alternative plantebeskyttelsesmidler i potteplanter -
OPTIPOTTE
Sensing crop nutritional status through sap analysis - SensoSap
Fremtidens grønne proteiner
Next Generation Food - EXTEND
Tempeh – en løsning til at spise sundt og klimavenligt
EntoFeed - optimering af foder for øget vækst og foderudnyttelse hos larver af
den sorte soldaterflue
Udvikling af VEGO - en vegansk Danbo lignende ”ost” uden tilsætnings stoffer,
fremstillet af danske økologiske råvarer. Akronym: VEGO
Vandig enzymatisk processering af rapsfrø til øget udbytte af olie, fosfolipider
samt proteiner - EnzyRaps
NatuRem Bioscience ApS
Contempehrary
Aarhus Universitet, Department of
Animal Science
Gundestrup Mejeri og Bryghus A/S
Teknologisk Institut
6.120.980
4.767.264
3.830.708
3.651.121
1.893.324
EnzyRaps
Tempeh
EntoFeed
Aarhus Universitet, Institut for Bio- og
Kemiteknologi
Aarhus Universitet
Aarhus University, Dept of Agroecology
Aarhus Universitet
Dept. of Animal Science, Aarhus
University (AU-ANIS)
Teknologisk Institut
Nordicflexhouse ApS
Aarhus Universitet
Aarhus Universitet
Nordetect ApS
10.296.311
10.133.175
9.966.810
9.654.366
7.272.872
5.722.682
4.859.377
4.834.203
4.358.792
1.847.615
UNBEETABLE
Sensorbaseret
SOLGRAS
MAG
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0020.png
Alle projekter 2021 - Nye projekter
Årsberetning GUDP 2021
20
Bedre dyrevelfærd
Klima, dyrevelfærd og økonomi i sunde køer
SafeChicken - Øget fødevaresikkerhed af kyllingekød via metoder til reduktion af
Campylobacter i slagtekyllingeproduktionen
BOVIWALK: Automatisk video-identifikation af halte køer i kvægbesætninger
giver stor CO2-reduktion, store besparelser og forbedre dyrevelfærden.
Bæredygtig fiskeproduktion
Ekstraktion af omega-3 olie fra invasive marine arter ved brug af grøn teknologi
(GrExOmega)
Effektiv genetisk avl af YDS-resistente regnbueørreder (EGYR)
UV-baseret avanceret oxidations teknologi til forbedring af vandkvalitet i Re-
cirkuleret Akvakultur (UVOXiRAS)
Ernæringsoptimerede fødevarer til sundheds- og plejesektoren baseret på ny
anvendelse af reststrømme fra lakseforarbejdning
* Der kan forekomme justeringer af tilsagnet undervejs for det enkelte projekt. Dette kan skyldes ændringer i aktiviteter
eller budgetændringer. Derfor er der for nogle projekter forskel på tallene i Grøn Projektbank, og de endelige tal listet
her i årsberetningen.
Aarhus Universitet
Danmarks Tekniske Universitet
Boviwalk ApS
10.484.105
7.367.896
1.372.056
Danmarks Tekniske Universitet
Københavns Universitet
Ultraaqua A/S
Skagerak Processing A/S
7.348.612
4.628.097
4.253.562
2.689.253
UVOXiRAS
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0021.png
Alle projekter 2021 - Nye projekter
Årsberetning GUDP 2021
21
ØKOLOGIPULJEN
Økologisk Forsknings-, Udviklings- og Demonstrationsprogram, Organic RDD7, er
et dansk forskningsprogram målrettet økologiske fødevaresystemer. Programmet
finansieres af GUDP og koordineres af ICROFS (Internationalt Center for Forskning
i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer). I 2021 blev der givet tilsagn for i alt 47,9
mio. kr. til otte nye projekter i økologiprogrammet Organic RDD7. Projekterne har bl.a.
fokus på klima, miljø og biodiversitet.
Oversigt over projekter støttet af den særlige økologipulje i 2021
Boosting local production of organic high quality grain (BOOST)
vil udvikle et nyt
system, som understøtter udviklingen af økologiske sorter og kornprodukter. Projektet
vil involvere interessenter fra hele værdikæden og have fokus på karakteristika, som
er relevant i arbejdet med at udvikle heterogent planteformeringsmateriale i forhold til
diversitet og sorternes resistens over for sygdomme, samt at udvikle teknologier til at
forbedre frø- og kornkvalitet, når såsæden fremover skal opformeres økologisk.
Projektet har fået tilsagn om 6.184.720 kroner fra GUDP.
Automated adjustment of fodder and sugar beet stands (CROPCUT)
vil udvik-
le ny teknologi til foder- og sukkeroe-dyrkning. Målet er at kunne tilbyde økologiske
roeavlere en komplet løsning, hvor det nuværende manuelle og tidskrævende arbejde
med udtynding og ukrudtslugning erstattes med en maskinel løsning.
Projektet har fået tilsagn om 4.717.504 kroner fra GUDP.
Tannins of willow and hemp as organic feed additive for methane reduction in
dairy cows (ECOCO2W)
vil udvikle et nyt fodringskoncept til kvæg ved brug af tanni-
nekstrakt fra pil og hamp som bioaktivt foderadditiv for at reducere køernes udledning
af metan.
Projektet har fået tilsagn om 7.669.477 kroner fra GUDP.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0022.png
Alle projekter 2021 - Nye projekter
Årsberetning GUDP 2021
22
Eco-efficieNT pig pRoduction ANd loCal protEin supply (ENTRANCE)
vil ud-
vikle ressourceeffektive fodringsstrategier til danske økologiske slagtegrise, baseret
på 100% lokalt producerede foder. Det forventede resultat er en innovativ fodrings-
strategi, der opretholder eller øger fodereffektiviteten og samtidig reducerer klima- og
miljøpåvirkningen.
Projektet har fået tilsagn om 7.937.176 kroner fra GUDP.
Breeding oat varieties with nematode resistance, high yield and agronomic
traits beneficial for organic agriculture (Oatganic)
vil etablere det første økologi-
ske havre-forædlingsprogram i Danmark for at øge udbyttet af økologisk havre. Pro-
jektet vil udvikle havresorter med resistens mod havreål, bedre ukrudtskonkurrence og
bedre egnet til økologiske vækstbetingelser.
Projektet har fået tilsagn om 1.565.800 kroner fra GUDP.
Pea yield stability, taste and quality – potential of old cultivars for increa-
sed organic pea production (PEAS & LOVE)
vil udnytte potentialet i gamle ærte-
sorter og øge produktion af modne ærter til human konsum. De mest lovende ærte-
sorter, baseret på genetik, morfologi og smag, vil blive udvalgt. Projektet vil foretage
undersøgelser af udbyttestabiliteten og udvikle innovative samdyrkningssystemer, der
forbedrer høstbarheden.
Projektet har fået tilsagn om 7.404.090 kroner fra GUDP.
Demonstrating and improving the benefit of organic farming on biodiversi-
ty and the environment (Organic+)
vil arbejde for optimering af biodiversiteten på
økologiske landbrug og udvikle et værktøj til beslutningsstøtte på landskab/regionalt
niveau, som kan bruges til at optimere biodiversitet og fremme en landskabsmosaik,
der bedst muligt understøtter naturlige systemer og biodiversitet.
Projektet har fået tilsagn om 6.726.366 kroner fra GUDP.
Protein from locally grown legumes and algae for organic chickens (ProLo-
cAL)
vil reducere klimaaftrykket fra økologisk kyllingekød ved at fodre kyllinger med
mikroalger og lokalt dyrkede bælgplanter i stedet for importerede proteinkilder.
Projektet har fået tilsagn om 5.654.214 kroner fra GUDP.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0023.png
Alle projekter 2021 - Nye projekter
Årsberetning GUDP 2021
23
EUROPÆISK SAMARBEJDE
ERA-netværk har repræsentanter fra bevillingsmyndigheder i forskellige europæiske
lande, som samarbejder over landegrænser om at indkalde ansøgninger til forsknings-
og udviklingsprojekter. GUDP finansierer danske deltagere i en række ERA-net
inden for fødevaresektoren, som derved får adgang til samarbejde og videndeling med
førende forskere i andre lande. EU supplerer med midler, og dermed sker der en gea-
ring af GUDP’s midler.
ERA-Net, som GUDP i er involveret i:
ICT-AGRI Food - digitalisering og teknologisk udvikling i landbruget ud fra et
perspektiv, der inddrager hele værdikæden
SusCrop – bæredygtig planteproduktion
SusAn – bæredygtigt husdyrbrug
CORE-Organic Cofund økologiske landbrugs- og fødevaresystemer
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0024.png
Alle projekter 2021 - Nye projekter
Årsberetning GUDP 2021
24
GUDP-støtte til dansk deltagelse i ERA-net
I 2021 var GUDP med i 3 ERA-Net calls med i alt 36 ansøgninger, hvor der sam-
let blev søgt om 64 mio. kr. GUDP gav tilsagn om tilskud på i alt 11,1 mio. kr. til
danske deltagere i seks nye ERA-Net-projekter.
To projekter fik tilskud i igennem ERA-Nettet SUSCROP:
C4FUTURE Fortifying and Enhancing Resilience in C4 Crops for Current
and Future Climate Change Adversities:
Projektet benytter sig af nye plante-
forædlingsmetoder – såkaldt fænotypisering- og har til formål at gøre plantepro-
duktionen i Europa mere modstandsdygtigt overfor omskiftelige vejrforhold, der
følger af klimaforandringer.
ECOSOL: Eco-friendly solutions for the integrated management of late
and early blight of potatoes:
Udvikling af metoder til reduktion af kartoffelskim-
mel via blandt andet målrettet forædlingsteknologi.
Et projekt blev støttet gennem et fælles udbud mellem ERA-Nettene SUSCROP,
SUSAN og ICT AGRI FOOD:
PROENV: Balancing production and environment:
Projektet skaber ny viden
og praktiske løsninger til at reducere CO2 emissioner fra landbruget. Dette gøres
til dels ved at anvende eksisterende viden og ved at videreudvikle et beslutnings-
støtteværktøj.
Tre projekter bliver støttet gennem ERA-Nettet CORE ORGANIC COFUND:
ResBerry: Resilient organic berry cropping systems through enhanced
biodiversity and innovative management strategies:
Projektet anvender og
evaluerer de nyeste metoder indenfor økologisk bærproduktion. Målet er at styr-
ke økologisk jordbær- og hindbærproduktion i Danmark for at øge biodiversitet og
økonomisk gevinst for bærproducenterne.
DIVERSILIENCE Diversifying organic crop production to increase resili-
ence:
Projektet følger en ny planteforædlingsstrategi, hvor en række sorter bliver
analyseret og forædlet med det formål at udvikle planter til økologisk jordbrug.
ROAM-FREE RObust Animals in sustainable Mixed FREErange systems:
Projektets formål er at udvikle mere robuste planteavlssystemer, svineracer og
andre husdyrracer til økologisk produktion.
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0025.png
Information og kontakt
Årsberetning GUDP 2021
25
5
INFORMATIONSMØDER OG DIALOG MED ANSØGERE
GUDP holder hvert år informationsmøder i forbindelse med de to faste ansøgnings-
runder. I 2021 blev der holdt to online informationswebinarer i januar og to i juni. På
møderne var der oplæg fra GUDP-sekretariatet om ansøgningsmaterialet og –pro-
ceduren og oplæg af projektledere fra igangværende projekter og netværk, som
delte erfaringer og gav gode råd til nye ansøgere. I 2022 ligger møderne ligeledes
i januar og inden sommerferien.
Sparring om projektideer hele året
Det er altid muligt for nye ansøgere at sende en 1-sides projektbeskrivelse til
sekretariatet og få telefonisk feedback på den.
Skabelonen til den korte projektbeskrivelse findes på
www.gudp.dk.
INFORMATION OG KONTAKT
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0026.png
Information og kontakt
Årsberetning GUDP 2021
26
BESTYRELSEN 2021
Fra venstre: Formand
Mikael Thinghuus,
administrerende direktør, Royal Greenland. Næstformand
Henrik Høegh,
landmand.
Irene Asta Wiborg,
chef for Miljø & Land, SEGES.
Charlotte Thy,
lead auditor i miljø hos Bureau Veritas
Certification Denmark.
Morten Würtz Christensen,
Global Strategic Business Development Director, Global Key Ac-
counts, IFF Nourish.
Christian Heslet Jørgensen,
økologisk landmand, Arnakkegård.
Jan Dalsgaard Johannesen,
Senior Sustainability Advisor, Arla Foods A/S.
Mette Skøt,
Projektudvikler, Energiø Bornholm.
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0027.png
Information og kontakt
Årsberetning GUDP 2021
27
SEKRETARIATET
GUDP-sekretariatet varetager de daglige opgaver med administration af programmet,
udbetalinger, dialog med ansøgere og projekter mv. Sekretariatet ledes af en kontor-
chef i Landbrugsstyrelsen, hvor sekretariatet er placeret.
De faglige sagsbehandlere og udbetalingsteamet sidder i Landbrugsstyrelsens
afdeling i Augustenborg, mens sekretariatsledelsen og de medarbejdere, som vare-
tager bestyrelsesbetjening, kommunikation mv., sidder i København.
Kontakt sekretariatet:
[email protected]
Landbrugsstyrelsen
Nyropsgade 30
1780 København V
[email protected]
Tlf. 72 54 40 00
www.gudp.dk
Foto: Colourbox
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 475: Orientering om beretning for Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram 202, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2560257_0028.png