Rent drikkevand og sikker
kemi
J.nr. 2021-2428
Ref. LMK
Den 8. marts 2022
Redegørelse for status på aktiviteter gennemført i 2021 og i
hele perioden 2018-21 under Ny Fælles Kemiindsats 2018-21
Ifølge aftalen af 17. november 2017 om ny Fælles Kemiindsats 2018-21 skal der årligt udarbejdes en
kort redegørelse for status over aftalen.
Status for planens gennemførelse - generelt
Størstedelen af initiativerne i Kemiindsatsen har et flerårigt sigte, og en række af aktiviteterne kører i
hele planperioden 2018-2021. De årlige redegørelser har i det lys primært fokus på væsentlige konkrete
resultater og indsatser i det forløbne år. I år er der desuden udarbejdet er særskilt status over hele
perioden 2018-21 på hovedoverskrifter og EU-Strategi.
Status for initiativerne er inddelt efter Kemiindsatsens fem overordnede områder:
1. Oplyste
forbrugere, 2. Fair vilkår, 3. De fem skadevirkninger i fokus, 4. Forskning og
vidensopbygning
og
5. Kontrol og overvågning.
Herudover indeholder aftalen en
EU-strategi.
I det følgende redegøres for status på hovedindsatserne under de fem områder samt på EU-strategien.
Kemikalieindsats
2018-21
kan
læses
på
regler/handlingsplaner/kemiindsats-2018-2021/
1. Oplyste forbrugere
Hovedindsats:
Forbrugerinformation og kampagner
Fødevareområdet:
I 2021 er der udviklet ca. 135 opslag om uønsket kemi i fødevarer, der er lanceret på
Fødevarestyrelsens platforme på sociale medier – primært på Fødevarestyrelsens Facebook side ”Mad
Med Mindre Kemi” (88 opslag), samt på ”Fødevarestyrelsen” på Facebook og Instagram (samlet 47
opslag). Facebook platformene ”Fødevarestyrelsen” og ”Mad Med Mindre Kemi” har nu henholdsvis
ca. 46.000 og ca. 57.000 følgere. ”Mad med Mindre kemi” havde i 2021 en samlet rækkevidde på
1.906.809, med et antal delinger af indhold på 94.366.
Opslagene giver tips og konkrete råd til, hvad du bør være opmærksom på, hvis du vil spare dig selv og
din familie for uønsket kemi i fødevarer. F.eks. genbruge mademballage rigtigt, fravælge rovfisk til
børn og gravide, ikke at opbevare portvin eller rødkål i blyholdige krystalkarafler/skåle eller tips til at
undgå uønsket kemi ved sæsonbetingede traditioner. Fødevarestyrelsen oplyser også om nye EU-tiltag,
der skal reducere uønsket kemi eller naturlige giftstoffer fra fødevarer. Opslagene om kemi i fødevarer
Miljøministeriet • Slotsholmsgade 12 • 1216 København K
Tlf. 38 14 21 42 • Fax 33 14 50 42 • CVR 12854358 • EAN 5798000862005 • [email protected] • www.mim.dk
https://mst.dk/kemi/kemikalier/regulering-og-