Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del Bilag 287
Offentligt
Klimamærkning af fødevarer
Fiskebranchen - stiftet den 23. november 2021:
Danmarks Fiskeriforening Producent Organisation
Danish Seafood Association
Dansk Akvakultur
Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del - Bilag 287
Offentligt
Danmarks Pelagiske Producentorganisation
Landbrug og Fødevarer
Danmarks Fiskehandlere
Formål med Fiskebranchen:
Fælles indsats af fiskerisektoren på fødevareområdet
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
2522296_0002.png
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
2522296_0003.png
Behov for at udvikle fiskeri og akvakultur
Kostrådene anbefaler, at danskerne øger indtaget af fisk med 66 pct. fra ca. 14
kg om året til ca. 23 kg om året.
Der er behov for at udvikle fiskeri og akvakultur, så vi kan imødekomme den
øgede efterspørgsel. EU importerer allerede i dag ca. 10 mio. tons fisk og
skaldyr for at dække EU’s forbrug. Det påførte i 2020 EU’s medlemslande et
handelsunderskud på ca. 17 mia. €
Fisk og skaldyr er klimavenlige fødevarer og jf.
kostråd, så bør fisk og skaldyr også i fremtiden være
en del af vores kost
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
Usikkerhed om metodetilgang
Forbrugerne er i stigende grad blevet bevidste om klimapåvirkningen af deres
mad, men de har svært ved at navigere.
Brug af forskellige klimadatabaser og usikkerhed om data- og metodevalg
skaber grobund for skepsis, utryghed og forvirring blandt forbrugere.
Klimavenlig mad og forbrugeradfærd, Klimaraadet, 2021
There is a proliferation of methods for measuring the environmental
performance of products. The Commission has identified 62 leading initiatives
and methods on product carbon footprinting and 80 on carbon reporting.
Q & A Product Environmental Footprint, EU Commission, 2012
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
Klimarådet anbefaler ét klimamærke
Afgørende at der er enighed om metode og datagrundlag bag mærket
Kostrådene kan fungere som pejlemærke for en klimavenlig kost frem mod 2030
Hensyn til miljø, biodiversitet, dyrevelfærd og klima kan være modsatrettede
Klimavenlig mad og forbrugeradfærd, Klimaraadet, 2021
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
2522296_0006.png
Fiskebranchen anbefaler PEF – et Europæisk mærke
The product scope is unprocessed wild
and unprocessed farmed marine fish for
direct human consumption in the EU
market. This scope excludes crustaceans,
molluscs and freshwater fish
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
Klimarådet støtter også PEF
Der bør i udarbejdelsen af den statskontrollerede klimadatabase for fødevarer
rettes fokus på arbejdet i EU med harmonisering af LCA-metoder i form af Product
Environmental Footprint (PEF).
Fuldt udrullet vil PEF kunne blive en fælles, europæisk konkurrenceparameter for
bæredygtighed.
Det er hensigtsmæssigt, at udvikling og markedsføring af klimamærkningen sker i
partnerskab med erhvervet, så der er enighed om metoder og videnskabeligt
grundlag.
Klimavenlig mad og forbrugeradfærd, Klimaraadet, 2021
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
2522296_0008.png
PEF omfatter mere end klima
MOF, Alm.del - 2021-22 - Bilag 287: Præsentation fra Dansk Akvakultur, Danmarks Fiskeriforening og Landbrug & Fødevarers foretræde for udvalget 2/2-22 om klimamærkning af fødevarer
2522296_0009.png
Tak for opmærksomheden