NOTAT
Kemi og Fødevarekvalitet
J.nr. 2021-29-160-00346
Ref. LCHK, DLI
Den 10. december 2021
Fødevaresikkerhed i relation til PFOS – mundtlige spørgsmål
stillet af Hans Christian Schmidt (V) under samråd d. 27.
oktober 2021
Problemstilling
Sundhedsministeren og miljøministeren var den 27. oktober 2021 i samråd om PFOS-forureningen i
Korsør. På samrådet spurgte Hans Christian Schmidt (V) ind til fødevaresikkerheden bl.a. på baggrund
af sagen med det forurenede kød hos kogræsserlauget i Korsør:
1. Hvordan skal bekymrede fødevareproducenter forholde sig til PFOS-forureningen?
2. Hvordan forholder regeringen sig til spørgsmålet om erstatning for fødevareproducenter i
forbindelse med PFOS-forureninger?
3. Vil man betrygge fødevareproducenterne? Og hvad bliver der generelt gjort på området?
Spørgsmål 1 og 3 besvares under samme punkt. Spørgsmål 2 besvares separat.
Fødevarestyrelsens bidrag til besvarelsen
Spørgsmål 1 og 3:
Fødevarestyrelsen har løbende holdt møder med forskellige brancheforeninger om situationen.
Styrelsen har kommunikeret en plan for, hvornår det vurderes, at et forureningsniveau er bekymrende
i forhold til fødevaresikkerheden, så der er en retningslinje for, hvornår der bør tages prøver til analyse
for PFOS. De fleste af de miljøforureninger, som kommunerne har meldt ind, har vist sig at være under
disse kriterier.
Fødevarestyrelsen har siden 2013 årligt udtaget prøver af fødevarer til kontrol for fluorerede stoffer.
Disse prøver er udtaget af fødevarer, som markedsføres kommercielt, og i disse prøver har der ikke været
fundet bekymrende indhold.
Det helt særlige ved Korsørsagen er, at forureningsniveauet er meget højt, samt at nogle familier
igennem en årrække har haft et højt indtag af kød fra egne dyr, som har græsset på dette område. Ved
kommerciel fødevareproduktion vil dyrene få flere typer af foder og afgræsse et større område, og kødet
fra dyrene vil blive opblandet og fordelt ud til mange forbrugere, som med al sandsynlighed kun indtager
kødet den ene gang. Her er risikoen for høj eksponering for den enkelte forbruger altså væsentlig
mindre.
I relation til de konkrete kortlægninger af PFOS-forurening, som foregår i kommunerne i øjeblikket, så
modtager Fødevarestyrelsen henvendelser fra kommuner og andre interessenter om spørgsmål i forhold
til konkrete forureninger. I det omfang, at kommunerne har påvist en forurening, og der f.eks. er
Fødevarestyrelsen • Stationsparken 31-33 • 2600 Glostrup
Tlf. 72 27 69 00 • CVR 62534516 • EAN 5798000986008 • www.fvst.dk