Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 1108
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
Den 1 6. september 2022
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1108 (Alm. del), som Folketingets Miljø - og Fødeva-
reudv alg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 16. juni 2022. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Carl V alentin (SF).
Spørgsm ål nr. 1108 (Alm . del) fra Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
”V il regeringen indføre kostråd til gravide og kv inder i den fertile alder i Danmark? Der henv ises til
grundnotat om maksimalgrænseværdier for flourstoffer, jf. MOF Alm. del - Bilag 57 3.”
Sv ar
Det er v igtigt, at v i gør, hv ad v i kan for at beskytte den danske befolkning imod forhøjede eksponeringer
for skadelige stoffer fra bl.a. fødev arer. Dette gælder især gravide kv inder og kv inder i den fertile alder,
der i nogen sammenhænge betragtes som ekstra udsatte. Derfor er der ud over de officielle kostråd ud-
arbejdet en række særlige kostråd til gravide med henblik på at undgå eksponering for skadelige stoffer
igennem fødev arer.
Der er til brug for besv arelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, som har
oply st følgende:
"De officielle kostråd for gravide indeholder bl.a. anbefalinger om indtag af fisk. Hensigten bag kostrå-
dene er at besky tte fostret hos gravide mod potentielt skadelige effekter af indtag af kv iksølv og dioxin,
da disse miljøforureninger kan v ære til stede i fisk i højere koncentrationer end i andre fødevarer. Kost-
rådene giv er forbrugerne mulighed for at v ælge fiskearter med mindre indhold af disse stoffer.
Ifølge Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritets (EFSA ) seneste v urdering fra 2020
i
, udgør indtag
af fisk én blandt flere kilder til menneskers eksponering for fluorstoffer. De største problemer med flour-
stoffer i fisk i Danmark ses i fisk, der lev er i punktforurenede områder, hv or Fødevarestyrelsen anbefa-
ler, at der ikke fiskes. Fluorforurening v urderes derfor ikke at udgøre et generelt problem i forhold til
fisk, og derudover er der ernæringsmæssige fordele ved indtag af fisk, som v urderes at v æ re det balan-
cerede og v igtige budskab i kostrådene. Fødevarestyrelsen vurderer på den baggrund, at det ikke aktuelt
Mi ni steriet for Fødevarer, Landb rug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1 216 Køb enhavn K
Tl f . 38 1 0 60 00 • CV R 4195601 1 • EAN 579800088001 6 • fvm@f vm.dk • www.fvm.dk