Europaudvalget 2021-22
EUU Alm.del Bilag 766
Offentligt
2624468_0001.png
Miljø- og Fødevareudvalget 2021-22
MOF Alm.del - endeligt svar på spørgsmål 1107
Offentligt
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1 240 København K
Den 1 6. september 2022
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1107 (Alm. del), som Folketingets Miljø - og Fødeva-
reudv alg har stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 16. juni 2022. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra Carl V alentin (SF).
Spørgsm ål nr. 1107 (Alm . del) fra Folketingets Miljø- og Fødev areudvalg
”V il ministeren oply se, fra hv ilke lande og farv ande er der særligt problemer med at ov erholde de
sundhedsmæssige grænseværdierne? Og arbejder disse lande for højere grænseværdier? Der henv ises
til grundnotat om maksimalgrænseværdier for flourst offer, jf. MOF Alm. del - Bilag 57 3.”
Sv ar
Spørgsmålet henv iser til grundnotat om Kommissionens forslag til ændring af forordning (EF) nr.
1 881 /2006 for så v idt angår maksimalgrænseværdier for fluorstoffer i v isse fødevarer, som blev over-
sendt til Folketinget den 1 0. juni 2022 (MOF Alm. del – Bilag 57 3).
Det ligger mig meget på sinde at begrænse forekomsten af fluorstoffer i fødev arer af hensy n til fødeva-
resikkerheden. Derfor har regeringen støttet EU-Kommissionens forslag om at fastsætte maksimal-
grænsev ærdier for fluorstoffer i v isse fødevarer. Forslaget blev vedtaget i juni 2022 og forventes at træde
i kraft pr. 1 . januar 2023.
Det er v igtigt, at udenlandske fødevarer lever op til de samme fødevaresikkerhedsmæssige krav, som vi
har for danske fødev arer af hensyn til v ores forbrugere. Dette gælder bl.a. fisk fanget i udenlandske far-
v ande, så forbrugerne kan v ære sikre på, at fiskene ikke indeholder for høje v ærdier af skadelige fluor-
stoffer. Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol spiller en afgørende rolle i den sammenhæng.
Der er til brug for besv arelsen af spørgsmålet indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, som har
oply st følgende:
"Fødev arestyrelsen er ikke bekendt med, hv ilke lande og farv ande der har særlige problemer med ind-
hold af fluorstoffer i fødevarer. Der v il dog være størst risiko for et øget indhold af fluorstoffer i fødevarer
fra dy r, der har lev et eller har indtaget afgrøder, der er dy rket i nærheden af et område med øget foru-
rening af flourstoffer. Fisk, der sælges kommercielt, er dog ty pisk fanget på åbent hav , hv ilket kan for-
klare det generelt lave indhold i Fødevarestyrelsens stikprøvekontrol.
Mi ni steriet for Fødevarer, Landb rug og Fiskeri • Slotsholmsgade 12 • 1 216 Køb enhavn K
Tl f . 38 1 0 60 00 • CV R 4195601 1 • EAN 579800088001 6 • fvm@f vm.dk • www.fvm.dk
EUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 766: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1105-1109 om sundhedsmæssige grænseværdier og maksimalgrænseværdier for flourstoffer i fødevarer, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
Fødev arestyrelsen bemærker, at det fremgår af grundnotatet, der blev oversendt til Miljø - og Fødevare-
udv alget den 1 0. juni 2022 (MOF Alm. del – Bilag 57 3), at der med EU-Kommissionens forslag fastsæt-
tes en grænseværdi på 8 mikrogram/kg for summen af fire fluorstoffer for en gruppe af fisk, herunder
østersøsild, som er højere end grænseværdien for andre ty per af fisk. Grænsev ærdierne er fastsat ud fra
ALARA -princippet (as low as reasonably achievable), og inkluderer hensyn ud over fødevaresikkerhed,
såsom forsy ningssikkerhed og ernæring til f.eks. børn. Data fra lande omkring Østerøsen har vist et hø-
jere indhold af fluorstoffer i sild fra Østersøen end den generelle lavere grænseværdi på 2 mikrogram/kg,
der ligeledes fastsættes med forslaget. Den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet (EFSA) næv ner i
deres v urdering fra 2020
i
, at et par studier har v ist, at fluorstoffer kan ophobes i sild fra Østersøen.
Fødev arestyrelsen mener ikke, at det på nuv ærende tidspunkt kan udelukke s, at fluorstoffer, ligesom
diox iner kan ophobes i Østersøen, da der er tale om et relativt lukket område med tilfø rsel af v and fra
mange forskellige områder. Fødevarestyrelsen undersøger løbende fisk, herunder sild, for et evt. indhold
af fluorstoffer.”
./.
Jeg kan desuden henv ise til mine samtidige besvarelser af spørgsmål nr. 1 105 og 1 106 (Alm. del) fra
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg.
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
2
EUU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 766: Kopi af MOF alm. del - svar på spm. 1105-1109 om sundhedsmæssige grænseværdier og maksimalgrænseværdier for flourstoffer i fødevarer, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2624468_0003.png
i
https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/6223
3