Erhvervsudvalget 2021-22
ERU Alm.del Bilag 265
Offentligt
2560431_0001.png
Erhvervsstyrelsen
(Sendes via mail)
København den 4. december 2020
3F Privat Service, Hotel og Restaurations bemærkninger til det af Erhvervs-
styrelsen fremsendte udkast til Evaluering af restaurationsloven
§ 27, jf. mail af 19. november 2020
Hermed fremsendes 3F Privat Service, Hotel og Restaurations kommentarer
til det af Erhvervsstyrelsen fremsendte udkast til evaluering af restaurations-
loven § 27, jf. mail af 19. november 2020.
3F Privat Service, Hotel og Restauration har desuden drøftet evalueringsudka-
stet med vores hovedorganisation FH, og bakker til fulde op om FH’s
bemærk-
ninger.
Indledningsvist skal det bemærkes, at 3F Privat Service, Hotel og Restauration
(3F PSHR) har forventet, at Folketingets beslutning om en evaluering af Re-
staurationslovens § 27 ville udmønte sig i en evalueringsrapport der kan leve
op til en række samfundsanalytiske (samfundsvidenskabelige) grundkrav,
herunder:
Validitet
dvs.: Er undersøgelsen egnet til at give viden om det man ønsker
undersøgt? Har man valgt den rigtige metode? Har man lavet den rette af-
grænsning af undersøgelsesfeltet (virksomhederne og de ansatte)?
Reliabilitet
Har man indsamlet de rigtige data? Kan man stole på de indsam-
lede data? Har man truffet den rette konklusion på baggrund af de data? Hvis
man gentog undersøgelsen, ville man så nå samme konklusion?
Generaliserbarhed
Hvis man har data fra en lille del af undersøgelsesfeltet,
kan resultatet så uden videre overføres til hele feltet?
Evalueringsrapportens indhold
I forhold til evalueringsrapportens behandling af følgende afsnit og underaf-
snit, foreligger der slet ingen data til belysning af hovedspørgsmålene:
ERU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 265: Materiale fra 3 F Privat Service, Hotel og Restauration om restaurationsloven og beskyttelse af unge, til brug ved foretræde for udvalget den 21. april 2022
2560431_0002.png
4.2.1.
4.2.2.
5. (hele afsnittet)
Arbejdsgivers adgang til arbejdskraft
Beskyttelse af unge over for alkohol m.v.
Myndigheders og interessenters erfaringer med
lempelsen af alderskravet
Anvendelsen af muligheden for at beskæftige unge
Afgrænsning af serveringssteder i praksis
Fortrængning af arbejdstagere over 18 år
De unges arbejdsopgaver
Geografisk fordeling af de unges beskæftigelse
Arbejdsmiljø
Generelt
Omfanget af vold, trusler og krænkende adfærd,
herunder seksuel chikane, mod unge, samt udsæt-
telse for alkoholpåvirkede personer
Arbejdsskader og afholdelse af pauser
Oplæring og vejledning
5.1.
5.2. (hele afsnittet)
5.3. (hele afsnittet)
5.3.1.
5.3.2.
5.4.
5.4.1.
5.4.2.
5.4.3.
5.4.4.
I forhold til evalueringsrapportens behandling af følgende emner, indgår der
data, der i væsentlig grad ikke lever op til en række samfundsanalytiske (sam-
fundsvidenskabelige) grundkrav:
5.5.
5.5.1.
Myndighedernes sanktionsmuligheder
Antallet af sager, anmeldelser, sanktioner eller
lignende for overtrædelse af restaurationslovens
§ 27
Undersøgelse af rejste bekymringer ved æn-
dringen af Restaurationslovens § 27
Fortrængning af arbejdstagere over 18 år
Geografisk fordeling af de unges beskæftigelse
De unges arbejdsmiljø
6.
6.1.
6.2.
6.3.
ERU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 265: Materiale fra 3 F Privat Service, Hotel og Restauration om restaurationsloven og beskyttelse af unge, til brug ved foretræde for udvalget den 21. april 2022
2560431_0003.png
Partsindlæg
Rapporten består i det væsentligste af en række mundtlige og skriftlige parts-
indlæg, der efter vores opfattelse i forhold til evalueringsrapportens formål
er uanvendelige.
En række af disse partsindlæg kommer fra 3F Privat Service, Hotel og Restau-
ration. Disse partsindlæg er til dels refereret misvisende eller ikke fuldstæn-
digt. En væsentlig del af 3F PSHR’s partsindlæg er udeladt på nogle centrale
områder.
3F PSHR skal i forhold til denne høring i hele henvise til det officielle hørings-
svar, fremsendt i forbindelse med behandling af ændringsforslaget, dateret
16. november 2016.
3F PSHR tager således forbehold for alle de anførte og udeladte resumeer af
3F PSHR’s
partsindlæg i evalueringsrapporten.
3F PSHR’s vurdering af Evalueringsrapporten:
Det er 3F Privat Service, Hotel og Restaurations opfattelse, at den fremsendte
evalueringsrapport er uanvendelig til at belyse,
” …
om reglerne fungerer som
tilsigtet,” som Erhvervsministeren tilkendegav var formålet med evaluerin-
gen, i forbindelse med forarbejderne til ændringsforslaget til restaurationslo-
vens § 27.
1
Rapporten mangler på afgørende områder data til belysning af evalueringens
formål. Der, hvor der er data, er de uanvendelige til belysning af de emner,
evalueringen skulle belyse, grundet væsentlige analysemæssige mangler.
Rapporten fremstår i det væsentligste som en række udokumenterede parts-
indlæg, hvilket vi finder meget kritisabelt.
Den manglende efterlevelse af en række samfundsanalytiske (samfundsvi-
denskabelige) grundkrav i datagrundlaget for evalueringsrapporten gælder
også de af 3F fremlagte rapporter fra Jobpatruljen samt rapporten,
”Sexchi-
kane mod elever i hotel-
og restaurationsbranchen”.
Venlig hilsen
3F Privat Service, Hotel og Restauration
Peter Lykke Nielsen, forhandlingssekretær
Thorkild Holmboe-Hay, politisk konsulent
1
Ifølge Betænkning over Forslag til lov om ændring af lov om
restaurationsvirksomhed og alkoholbevilling m.v. (Ændring af alderskrav
for unge personers beskæftigelse og alderskrav til bevillingshavere og
bestyrere m.v.)