Erhvervsudvalget 2021-22
ERU Alm.del Bilag 237
Offentligt
2545463_0001.png
Til Erhvervsudvalget
Folketinget
Sendes via mail
København 18. marts 2022
Til Erhvervsudvalget
Hermed anmodes om at få foretræde for Folketingets Erhvervsudvalg med
følgende begrundelse:
I 2017 ændrede Folketinget Restaurationslovens § 27 således, at unge helt
ned til 15 års alderen under visse omstændigheder kan arbejde steder, hvor
der serveres alkohol.
Loven skulle have været evalueret efter 2 år (2019) og evalueringsrapporten
sendt af Erhvervsstyrelsen til Folketingets Erhvervsudvalg, men det skete
aldrig.
Et af de væsentligste problemer Erhvervsstyrelsen har haft i forhold til at
udarbejde en evalueringsrapport er, at der ved lovens ikrafttræden ikke blev
iværksat tiltag der kunne gøre, at lovens virkning kunne måles og analyseres
efter to år. Der har således ikke været et pålideligt datagrundlag at udarbejde
en evalueringsrapport på.
15. marts 2022 præsenterede regeringen en sundhedsreform, der skal sætte
en ny retning for forebyggelse. Reformen indeholder blandt andet et forslag
om forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år. Forbuddet ledsages af en
ambitiøs national handlingsplan, der blandt andet skal ændre på at danske
unge har europarekord i druk. Ambitionen er at ændre på de unges
alkoholkultur.
Men et væsentlig led i de unges alkoholkultur er, at når man arbejder med
alkohol, vænnes man til kulturen omkring alkohol. Du oplever voksne, der har
indtaget alkohol helt tæt på og bliver selv en del af den kultur. Det er med til
at normalisere de helt unges forhold til alkohol allerede fra 15 årsalderen.
Så samtidigt med at vi i den ene ende af lovgivningen forbyder salg af alkohol
til unge under 18 og nu vil ændre de unges alkoholkultur, fortsætter vi i den
anden ende med at normaliserer forholdet til alkohol for unge helt ned til 15
år. En samlet lovgivning hvor unge må skænke, men ikke drikke alkohol,
hænger ikke særligt godt sammen i vores verden.
ERU, Alm.del - 2021-22 - Bilag 237: Henvendelse af 18/3-22 fra 3F Privat Service, Hotel og Restauration om ændring af restaurationsloven (anmodning om foretræde for udvalget)
2545463_0002.png
Men vores håb om, at regeringen og Folketinget vil ændre restaurationsloven
og afskaffe ”børnetjenere”, handler også om at beskytte de unge. Det har i
mange år stået klart, at restaurationsbranchen er den tredje mest risikofyldte
branche, når det kommer til sexchikane, vold og trusler om vold. Det er især
yngre kvinder der udsættes for seksuel chikane.
Nu har Arbejdstilsynet i februar 2022 offentliggjort en helt ny undersøgelse af
arbejdsmiljøet blandt andet i restaurationsbranchen. Den underbygger det vi
har argumenteret for i årevis og viser, at 22 % af medarbejderne i
restaurationsbranchen inden for det sidste år har oplevet seksuel chikane.
Der findes altså nu et pålideligt datagrundlag, der kan indgå i evalueringen af
loven.
Regeringen har således et hængeparti, som ikke kan vente længere. Det er på
tide vi får evalueret Restaurationsloven. Det skulle være sket i 2019, men nu
er der to stærke argumenter for, at det skal ske nu: vi har for det første fået
en bundsolid undersøgelse fra Arbejdstilsynet af arbejdsmiljøet i
restaurationsbranchen, der entydigt peger på at den del af
restaurationsbranchen, hvor der udskænkes alkohol, ikke er en branche for
unge ned til 15 års alderen. For det andet vil regeringen nu ændre på unges
alkoholkultur og vil sætte aldersgrænse for salg af alkohol op til 18 år, i håbet
om at ændre på unges alkoholkultur. Så mangler vi bare at ændre
restaurationsloven, så unge under 18 ikke må arbejde, hvor der udskænkes
alkohol. Så hænger regeringens ambitiøse sundhedsreform bedre sammen.
Hvis evalueringen af restaurationsloven vurderes ikke at give nogen mening
nu, bør Folketinget efter vores opfattelse ændre restaurationsloven tilbage til
tiden før 2017, således at unge under 18 ikke må beskæftiges i lokaler, hvor
der skænkes alkohol.
Et samfund, der ønsker et opgør med unges alkoholkultur og hvor unge må
skænke, men ikke drikke alkohol, hænger bare ikke sammen i nogen verden.
Vi ønsker på vores foretræde for Erhvervsudvalget at uddybe ovenstående,
kommentere det mangeårige evalueringsarbejde i Erhvervsstyrelen, som vi
har deltaget aktivt i, og belyse nogle andre sider af restaurationsbranchen
som arbejdsplads, set med forbundets øjne.
I håbet om en velvillig behandling af vores anmodning.
3F Privat Service, Hotel og Restauration
Thorkild Holmboe-Hay
Ledelseskonsulent, 3F Privat Service, Hotel og Restauration