Marts 2022
Hvorfor udvikle dansk akvakultur?
•
Opdrættede fisk og skaldyr er
sunde og nærende fødevarer.
De er gode kilder til proteiner, omega-3
fedtsyrer, essentielle mineraler og sunde mikronæringsstoffer.
•
Opdrættede fisk og i særdeleshed skaldyr giver
mindre udledninger af næringsstoffer og
drivhusgasser
end de fleste andre former for animalsk fødevareproduktion.
•
Akvakultur bidrager med
økonomisk udvikling og jobmuligheder
i kystsamfund og landdistrikter.
•
De officielle
kostråd,
der nu også inddrager klimaet, anbefaler, at vi skal vælge fisk fremfor kød, og at
vi skal øge indtaget af fisk med 66 pct. fra ca. 14 kg om året til ca. 23 kg om året.
•
Mere end 100 internationale
forskere
argumenterer for, at akvakultur skal spille en større rolle i at
levere sunde og mere bæredygtige fødevarer.
•
FAO vurderer, at det globale
behov for spisefisk
vil vokse med 18 mio. tons fra 2018 til 2030, og at
væksten primært skal komme fra akvakultur.
•
EU’s forbrug af fisk/skaldyr dækkes primært med import. Det giver
handelsunderskud
på ca.
17 mia. €.
•
Det danske
akvakulturpotentiale
omfatter primærproduktion samt eksport af udstyr og fiskefoder.
•
Regeringen ønsker at
fremme landbaserede akvakulturanlæg (RAS),
der genbruger og renser vandet.
Danmark er det land i EU, der er længst fremme med at bruge denne teknologi.
•
Halvdelen af verdens
ASC-certificerede dambrug
er danske, og 62 pct. af muslingeproduktionen er
økologisk
certificeret.
•
Sektoren er
økonomisk robust
og har skabt overskud hvert år siden 2009.
Dansk Akvakultur repræsenterer det samlede opdrætserhverv for fisk, skaldyr og tang. Med en eksport på ca. 1,5 mia. kr. bidrager vores medlemmer positivt
til dansk økonomi og beskæftigelse
–
primært i landdistrikterne. Vores målsætning er at fremme bæredygtig vækst og produktion af gode og sunde
akvakulturprodukter. Det gør vi ved at sikre bedre rammevilkår og synliggøre akvakulturerhvervets værdi for samfundet.
Dansk Akvakultur ∙
Agro Food Park 15
∙ DK-8200
Aarhus N
∙ Tel.: +45 8740
6666
∙
∙ www.danskakvakultur.dk