Epidemiudvalget 2021-22
EPI Alm.del Bilag 387
Offentligt
2630858_0001.png
Smittebeskyttelse
mod COVID-19 i mink
Camilla Brasch Andersen, Henrik Ullum
og Søren Alexandersen
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0002.png
Model for smittebeskyttende tiltag mod COVID-19 i mink
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med Statens Serum Institut udarbejdet en
smittebeskyttelsesmodel
Smittebeskyttelse kan ikke forhindre, at smitte mellem mennesker og mink kan finde
sted
Supplement til eksisterende regler om bl.a. plasmacytose og animalske biprodukter
2 / Fødevarestyrelsen / Smittebeskyttelse mod COVID-19 i mink
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0003.png
Modellens forskellige dele
Overvågningsprogram for SARS-CoV-2 i mink
Smittebeskyttelsesplan for minkvirksomheden
Krav om test af mink ved indkøb/indførsel
Håndtering af minkvirksomheder der bliver smittede med COVID-19
Offentlig kontrol
Genbesøg
3 / Fødevarestyrelsen / Smittebeskyttelse mod COVID-19 i mink
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0004.png
Overvågning af SARS-CoV-2 i mink
Alle minkvirksomheder skal overvåges i
henhold til EU-krav
60 PCR test (svælgsvaber) om ugen fra
døde og levende mink
Fødevarestyrelsen udtager prøverne
4 / Fødevarestyrelsen / Smittebeskyttelse mod COVID-19 i mink
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0005.png
Smittebeskyttelsesplaner
Alle minkvirksomheder skal have en
smittebeskyttelsesplan for COVID-19.
Planen skal som minimum indeholde krav
om:
-
Brug af personlige værnemidler
Mundbind (FFP3 maske ved mistanke og
smitte)
Visir / Beskyttelsesbriller
-
Håndhygiejne
-
Skift af tøj og fodtøj
-
Bad efter endt arbejde/inden virksomheden
forlades
-
Gennemførelse af kursus om hygiejne og
anvendelse af værnemidler
-
Antal af personer med adgang til
virksomheden begrænses, og der føres
fortegnelse over besøgende i virksomheden
-
Rengøring og desinfektion af udstyr
5 / Fødevarestyrelsen / Smittebeskyttelse mod COVID-19 i mink
Planen bør desuden indeholde
retningslinjer for:
-
COVID-19 test af personer, der arbejder i
virksomheden
daglig antigentest
to ugentlige PCR test
-
Personer, der har været i en anden
minkbesætning eller på et pelseri, må ikke
gives adgang til besætningen inden for de
første 24 timer, efter kontakten ophørte
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0006.png
TEST REGIME
Antigentest før arbejdsdagen på en minkfarm begyndes (ca. 5 x ugentligt)
-
Smitteforebyggelse
PCR test x 2 ugentligt
-
Smitteforebyggelse og overvågning
Hvorfor test af både mink og mennesker?
-
Mink: udgør et stort muligt smittereservoir, og da videresmitte til mennesker skal
forebygges, skal smitten opdages så tidligt som muligt. Samtidigt skal der være
prøver til rådighed fra evt. smittede farme, der kan bruges til overvågning af
eventuelle virus sekvens ændringer og mulig opståen af særlige varianter
-
Mennesker: Smitte af mink skal så vidt muligt forebygges og i tilfælde af, at
mennesker smittes, skal der være prøver til overvågning (PCR)
-
Compliance til PCR test blandt minkarbejdere kan kun monitoreres, hvis der er en
registrering af minkarbejdere til SSI
-
Formålet med test regimet er at risikominimere
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0007.png
SMITTEFOREBYGGENDE FORANSTALTNINGER
INGEN MISTANKE OM SMITTE
Ingen kliniske symptomer eller
Ingen kontakt til personer med påvist covid-19 smitte eller
Ingen kontakt med mistænkte eller smittede pelsdyrhold eller
Testet NEGATIV for SARS-CoV-2
MISTANKE OM SMITTE ELLER SMITTE
Kliniske symptomer eller
Kontakt til personer med påvist covid-19 smitte eller
Testet POSITIV for SARS-CoV-2
SMITTET
Positiv PCR eller Ag test eller
symptomer på covid-19
INGEN MISTANKE OM
SMITTE
Negativ PCR og/eller Ag test og
ingen symptomer på covid-19
SMITTET
Positiv PCR eller Ag test eller
symptomer på covid-19
INGEN MISTANKE OM SMITTE
Negativ PCR og/eller Ag test og ingen
symptomer på covid-19
Må ikke komme
indenfor farmområde
eller have kontakt med
personale der kommer
på farmområde
Jf.
smittebeskyttelsesplan
inkl. kirurgisk maske
(mundbind) visir under
3 meters afstand
jf.
smittebeskyttelsesplan
inkl. FFP3 maske
indenfor 3 meter af
bure og tætsiddende
beskyttelsesbriller
jf.
smittebeskyttelsesplan
inkl. FFP3 maske
indenfor 3 meter af bure
og tætsiddende
beskyttelsesbriller
I forhold til isolation og håndtering af nære kontakter følges SSTs nuværende retningslinjer
• Isolation i mindst 4 dage ved påvist covid-19 eller til symptomophør ved symptomer mere end 4 dage (herefter daglig
antigentest for minkarbejdere)
Ingen kontaktopsporing eller særlige forholdsregler for kontakter til minkarbejdere
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0008.png
Smittebeskyttelse ved indkøb/indførsel
Mink skal undersøges for SARS-CoV-2
ved ankomst til modtagevirksomheden i
Danmark
Svælgsvaber-prøver fra alle mink
Gælder også ved flytning imellem
virksomheder i Danmark
Mink, der tilføres virksomheden, skal
holdes adskilt fra de øvrige mink, indtil
der er sikkerhed for, at de ikke er
smittede med COVID-19
8 / Fødevarestyrelsen / Smittebeskyttelse mod COVID-19 i mink
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0009.png
Afhentning af aflivede mink til pelsning eller bortskaffelse
Døde mink til pelsning eller bortskaffelse
skal placeres, så afhentning kan ske,
uden chauffør/pelseri-personale får
adgang til besætningsområdet.
9 / Fødevarestyrelsen / Smittebeskyttelse mod COVID-19 i mink
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0010.png
Smittede
mink
Konstateres minkene i en
virksomhed smittet med
COVID-19 vil det afhænge
af smittetrykket i
befolkningen, om minkene
skal aflives.
Vurderingen foretages på
forhånd af
Fødevarestyrelsen i
samarbejde med
sundhedsmyndighederne
og dækker en periode.
10 / Fødevarestyrelsen / Titel på præsentation
Aflivning
Virksomheden vil blive
pålagt et offentligt tilsyn
med de nærmere
betingelser og krav.
Ingen
aflivning
Virksomheden vil blive
pålagt et offentligt tilsyn
med de nærmere
betingelser og krav.
Mink i besætningen skal
aflives hurtigst muligt.
Ved symptomophør
genoptages
overvågningen. Når der i to
på hinanden følgende
prøverunder ikke er påvist
SARS-CoV-2, ophæves det
offentlige tilsyn.
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0011.png
RISIKOVURDERING FØR EVT. AFLIVNING
Transparent model, hvor man forsøger så vidt muligt at reducere behovet for akut vurdering
Faktorer der kan indgå i risikovurderingen:
-
Epidemiens udvikling blandt mennesker i DK evt. med reference til de løbende risikovurderinger
-
Situationen i mink
Udbredelse i minkfarme
Evt. detektion af nye bekymrende varianter (der kan være latenstid fra påvisning af smitte til
helgenomsekventering foreligger)
Modellen kan aldrig være 100% forudsigelig, da der kan blive behov for at reagere på signaler, vi
endnu ikke kender, fx. hvis der pludseligt er tegn til at minkarbejdere bliver alvorligt covid-19 syge
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0012.png
Offentlig kontrol
Minkvirksomheder er omfattet af
Fødevarestyrelsens almindelige
stikprøvebaserede kontrolstrategi
Derudover vil minkvirksomheder få ét
kontrolbesøg årligt med fokus på
smittebeskyttelse og hygiejne
12 / Fødevarestyrelsen / Titel på præsentation
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0013.png
Genbesøg
Krav og retningslinjer vedr. COVID-19 vil
blive genbesøgt i april 2023 med
udgangspunkt i:
-
-
Kommende EFSA vurdering som
forventes ultimo 2022 / primo 2023.
Kommende ændring af Kommissions
gennemførelsesafgørelse 2021/788, som
skal finde sted senest 31/3-2023.
COVID-19 situationen i Danmark i løbet af
vinteren og foråret 2023.
-
13 / Fødevarestyrelsen / Titel på præsentation
EPI, Alm.del - 2021-22 - Bilag 387: Præsentation fra teknisk gennemgang den 30/9-2022 af model med smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger ved genoptagelse af minkproduktion, fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
2630858_0014.png
Myndighedernes opgaver
Overvågning, rådgivning og administration
ifm. COVID-19 relateret til mink og personale
Udtagning, laboratorieanalyse og
sekventering af overvågningsprøver fra mink
Minkavlernes opgaver
Udarbejdelse af smittebeskyttelsesplan
Test af personer med adgang til minkbesætningen
Smittebeskyttelse i minkbesætninger (hygiejnekursus,
personlige værnemidler og badfaciliteter)
Hygiejneforanstaltninger (tøjskifte, udstyr,
adgangsbegrænsning mv.)
Separate afhentningsfaciliteter ved pelsning eller
aflivning af mink
Udtagning af prøver og laboratorieanalyse ved indførsel
og import af mink samt ved visse flytninger af mink i
Danmark
Basiskontrol af ca. 5% af minkbesætningerne
Fokuseret kontrol – alle minkbesætninger én
gang årligt
Udarbejdelse af hygiejnekursus
Ved smitte:
Offentligt tilsyn i forbindelse med mistanke og
smitteudbrud i minkbesætning
Udbetaling af erstatning i tilfælde af evt.
påbud om aflivning af smittede mink
Ved smitte:
Gyllekapacitet til 6 måneder
Fælles opgave:
Sikre løbende dialog mellem myndigheder og minkavlere
14 / Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri - Departementet / Titel på præsentation