Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
L 77
Offentligt
2287911_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 23. november 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 62 til L 77, forslag til lov om
aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink, stillet den 18. november 2020 af René
Christensen (DF).
Spørgsmål nr. 62 til L 77
”Ifølge
lovforslaget kan mink, der er anskaffet før lovens ikrafttræden, og som ikke er omfattet af
restriktionerne som følge af lov om hold af dyr, godt pelses. Det vil sige, at raske mink i besætninger,
der ikke ligger inden for risikozonen på 7,8 km fra smittede besætninger, kan pelses i forbindelse med
aflivningen. Hvorfor kan raske minke inden for zonen ikke pelses, så disse minkavlere i det mindste
kan tjene penge på deres skind? Er der noget evidens, der tyder på, at smittede mink kan videreføre
corona i deres pels, efter de er pelset?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”Pels fra smittede mink kan indeholde virus og udgør en smitterisiko for mennesker med arbejde i
tilknytning til pelsningsprocessen. Derfor må smittede mink ikke pelses.
Der foreligger en risikovurdering fra Dansk Veterinær Konsortium, hvoraf det fremgår, at det er meget
sandsynligt, at pelsen kan indeholde virus, og at det kan overføres til mennesker eller dyr.
European Centre for Disease Prevention and Control, har publiceret en risikovurdering “Detection of
new SARS-CoV-2
variants related to mink” af 12.
november 2020, hvor det anbefales, at mink og
ubehandlet pels fra smittede besætninger skal bortskaffes.
Mink fra besætninger, som er i geografisk nærhed af en COVID-19 smittet pelsdyrfarm, det vil sige
inden for en radius af 7,8 km, må ikke pelses. Minkene bliver aflivet forebyggende for at undgå
yderligere smittespredning. Baggrunden for dette er, at en risikovurdering fra Dansk Veterinær
Konsortium har vist, at besætninger beliggende inden for en radius af 7,8 km fra en smittet besætning
har stor risiko for selv at blive smittet.
En af grundpillerne i det strategiske grundlag for håndtering af COVID-19 i mink er hurtigst muligt at
få den folkesundhedsmæssige trussel, som COVID-19 i mink udgør, elimineret. Det altafgørende i
forhold til spørgsmålet om, hvorvidt mink i zonerne ville kunne pelses, er derfor, at det tempo,
hvormed minkene aflives, ikke må sænkes, som følge af muligheden for at kunne pelse frem for at
aflive. Hastigheden hvormed dyrene aflives, så de ikke længere kan smittes og smitte videre til det
omkringliggende samfund, er den vigtigste og afgørende parameter i forhold til folkesundheden.
Ministeriet for fødevarer, landbrug og fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
L 77 - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 62: Spm. om der noget evidens, der tyder på, at smittede mink kan videreføre corona i deres pels, efter de er pelset, til ministeren for fødevarer, fiskeri og ligestilling
Det har i forløbet været overvejet, om der kunne findes løsninger, hvor pelsning inden for risikozonen
kunne gennemføres. Der er imidlertid ikke fundet gangbare løsninger, som ikke indebar øget
smitterisiko for dyr eller mennesker eller ikke ville sætte aflivningshastigheden ned.
På den baggrund blev det besluttet, at mink fra besætninger i 7,8 km zoner ikke måtte pelses.”
./.
Jeg kan endvidere henvise til sundhedsministerens besvarelse af 16. november 2020 af spørgsmål 20
(MOF L 77).
Rasmus Prehn
/
Nikolaj Veje
2