København 22. november 2020
Til Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Svar til høring over L 77 (aflivning af og midlertidigt forbud mod hold af mink)
Dansk Vegetarisk Forening takker for muligheden for at afgive et høringssvar til den fokuserede høring om
minkloven.
Forskere fra hele verden har i årevis advaret om, at epidemier kan opstå og mutere i den intensive
produktion af landbrugsdyr
1
. Det samme har FN’s fødevare- og landbrugsorganisation (FAO) og FN’s
miljøprogram (UNEP). Det er derfor ikke overraskende, at COVID-19 er muteret i den danske
minkproduktion, men tværtimod en forudsigelig konsekvens af, at Danmark har valgt at opdrætte millioner
af dyr under forhold, som er optimale for virusser.
Når man samler tusindvis af dyr på meget lidt plads, bliver det alletiders yngleplads for virusser. Dels fordi
virusser her kan springe nemt fra dyr til dyr, dels fordi dyrenes immunsystemer svækkes, fordi de lever
under konstant stress
2
.
Permanent at nedlægge den danske minkproduktion er et nødvendigt skridt, og det samme gælder andre
intensive produktioner af dyr, da den næste epidemi kan opstå eller mutere her. Forskere har således
specifikt advaret om farerne ved intensiv svineproduktion og intensiv fjerkræproduktion
3
.
Det er vigtigt, at en udfasning af den øvrige intensive dyreproduktion påbegyndes snarest muligt, så den
kan foregå under mere ordnede og gennemtænkte forhold end lukningen af minkproduktionen.
Danmark som kilde til en ny mutation
–
og en fortsat eller ny pandemi
Kilden til COVID-19 er endnu ikke bekræftet. En forsker fra WHO har påpeget, at det ikke er usandsynligt, at
smitten oprindeligt er kommet via mink
4
. Det giver mening, eftersom mink, som vi har set, er den art
udover mennesker, hvor sygdommen smitter nemmest. Samtidig viser blodprøver fra det sydlige Europa, at
COVID-19 allerede var i omløb i Europa i sommeren 2019
5
.
Sagt med andre ord: Der er ikke noget principielt til hinder for, at COVID-19 kunne være opstået i danske
dyr. Og dette er hele pointen med den aktuelle lukning af dansk minkproduktion: Det kan godt være, at vi
næppe var kilden oprindeligt, men vi er blevet ophav til potentielt farlige mutationer, fordi de samme
1
2
Se flere kilder og læs meget mere om epidemier på https://vegetarisk.dk/produktionen-fremmer-nye-sygdomme/
Schuck & Alonso 2020. Pandemics, global health and consumer choices. Ebook.
3
Videnskab.dk 20. maj 2009. https://videnskab.dk/krop-sundhed/svin-koger-suppe-pa-fugleinfluenza
4
Berlingske 15. november 2020. https://www.berlingske.dk/videnskab/who-efterforsker-maaske-var-smittede-mink-
aarsag-til-hele-pandemiens
5
Berlingske 17. november 2020. https://www.berlingske.dk/europa/pandemien-tyvstartede-i-europaeisk-land-
allerede-i-sommeren-2019