Jeg vil også sige tak til alle ordførerne for behandlingen af det her lovforslag. Som alle har været inde på, er lovforslaget jo en del af udmøntningen af den aftale, som en lang række partier indgik, målrettet langtidsledige under coronakrisen. Den blev indgået den 28. maj 2021 af regeringen, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti og Alternativet. Med lovforslaget indfører vi en ny midlertidig ordning i 2021 og 2022, hvor både private og offentlige virksomheder får et særligt forhøjet løntilskud på 20 kr. ekstra i timen, hvis de ansætter langtidsledige, der er fyldt 50 år. Det ekstra tilskud giver virksomhederne et øget incitament til at ansætte langtidsledige seniorer i løntilskud, og løntilskudsansættelsen kan hjælpe langtidsledige seniorer med at styrke både deres tilknytning til arbejdsmarkedet og deres netværk på en konkret arbejdsplads.
Når vi laver en særlig løntilskudsordning for langtidsledige seniorer, er det vigtigt, at vi udmønter ordningen inden for rammerne af EU's statsstøtteregler. Vi har derfor været i kontakt med Europa-Kommissionen, og Kommissionens vurdering er, at der er tale om en generel objektiv ordning, der falder uden for EUF-traktatens statsstøttebegreb. Der er derfor ikke tale om statsstøtte i EU-retlig forstand. Det er dog vigtigt for mig at understrege, at der er tale om en vurdering og ikke en endelig afgørelse. Det er derfor ikke bindende i forbindelse med en eventuel fremtidig vurdering af Europa-Kommissionen.
Vi har under coronakrisen set en stigning i antallet af langtidsledige – en stigning, som alene er sket blandt dagpengemodtagere, og hvor det særlig hårdt har ramt de ufaglærte og seniorerne. I takt med genåbningen af Danmark her i foråret kan vi allerede se, at der er godt gang i arbejdsmarkedet igen, og at ledigheden heldigvis falder kraftigt. Det er bedringer, som vi forventer også vil afspejle sig i tallene for langtidsledighed. Men når det er sagt, er det utrolig vigtigt, at vi får alle med tilbage i enten job eller uddannelse, for vi ved, at det har store konsekvenser for den enkelte, jo længere tid man hænger fast i ledighed.
Coronakrisen har påvirket os alle sammen, og den har haft konsekvenser, som vi ikke selv er herrer over. En af de konsekvenser er stigningen i langtidsledighed for gruppen af seniorer. Jeg mener derfor, at det er vigtigt med målrettede tiltag som det lovforslag, vi behandler i dag, så vi kan hjælpe de grupper af langtidsledige, som vi ved kan have sværere end andre ved igen at finde fodfæste på arbejdsmarkedet. Jeg ser frem til den videre behandling af forslaget. Tak for ordet.