Tak for det, formand. Den her lovgivning burde ikke have været nødvendig, men den blev jo nødvendig, på grund af at regeringen uden videre lukkede den danske minkavl. Man giver en ordre om, at alle mink i Danmark skal aflives – ikke bare de syge, men alle. Uanset om de er raske eller ikke, skal de aflives. Man lukker et helt erhverv, og så står man tilbage med, som den tidligere ordfører sagde, flere tusinde minkavlere, ægtefæller, medarbejdere og folk i følgeerhverv, der kommer til at stå uden et job. Man kunne have undgået meget af det her, hvis man havde tacklet minkavlen på en anden måde og havde koncentreret sig om at sige, at man lukker de farme, der er sygdom på, og havde ladet de andre køre pelssæsonen videre og så havde set, hvordan det så ud. Man havde så meget fokus på, at man skulle lukke et helt erhverv, at det faktisk gjorde ondt. Man havde næsten indtrykket af, at regeringen sammen med deres støttepartier havde et stort ønske om, at nu skulle den danske minkavl lukkes, og at nu havde man lige chancen til det. Der var i hvert fald nogle støttepartier, der syntes, at det var betimeligt at sige: Nu lukker vi den danske minkbranche.
Det var bare ikke i orden, og man efterlader mange på bagsmækken. De har ikke engang fået den fulde erstatning endnu; det tager lang tid. Man skal jo så hjælpe dem videre, og det er også o.k., og det støtter Dansk Folkeparti selvfølgelig op om. Man skal jo sikre, at dem, der er blevet ledige, og dem, der ikke kan komme videre af sig selv, får muligheden for at uddanne sig til noget andet. Det er så det, den lovgivning her skal hjælpe med. Man kan få en opkvalificering, og man kan få en uddannelse og komme ind i et andet erhverv. Det, man har valgt, er så meget omfangsrigt, men jeg tror, det er, fordi man er usikker på, hvor mange det egentlig drejer sig om. For når man tager dagpengemodtagere, kontanthjælpsmodtagere, uddannelseshjælpsmodtagere, overgangsydelsesmodtagere, sygedagpengemodtagere, personer i jobafklaringsforløb, førtidspensionister, personer i ressourceforløb og revalidender – alt tager man med – med i den her pakke, tror jeg ikke, det bare lige er målrettet dem, der er ramt i minkbranchen. Men lad det nu være. Det skal ikke hindre, at Dansk Folkeparti godt kan støtte forslaget.
Jeg har så et lille spørgsmål til ministeren, og ministeren må selvfølgelig godt svare på det, når ministeren kommer på talerstolen. For der står i den her lovgivning, at man kan få kurser fra den 23. marts. Vil det dermed sige, at ministeren allerede i dag siger, at til den 23. marts er alle uddannelser åbnet op, at så er restriktionerne væk på uddannelserne? Det var da egentlig rart, for når det her lovforslag bliver vedtaget, kan dem, der er omfattet af den her lov, fra den 23. marts faktisk sige: Nu skal jeg i gang med en uddannelse; det vil jeg gerne her fra den 23. marts. Det kan kun betyde, at det er, fordi regeringen så har åbnet op på alle uddannelsesområder. Det må ministeren gerne bekræfte her fra talerstolen, altså om det forholder sig sådan, eller om det er en skrivefejl, at man er kommet til at skrive »fra den 23. marts«. Jeg kan kun tolke det på den måde, at det er, fordi de ledige så har ret til at søge ind på et kursus, der starter op fra den 23. marts af. Det synes jeg er den største nyhed i den lovgivning her, men det er nok ikke det svar, jeg får fra ministeren, altså at det er, fordi regeringen lukker op på alle uddannelsesområder, så de er åbne den 23. marts, men det var da rart, hvis ministeren kunne løfte sløret lidt for det.
Men altså, det er en god ting at hjælpe folk, der er ramt af nedlukningen af minkbranchen og af følgeerhvervene, videre, og at de kan få en opkvalificering og komme i gang med en ny uddannelse. Men jeg ser frem til at høre ministeren sige, at alle uddannelser er åbne fuldt ud den 23. marts, så de bare kan gå i gang med at tage en uddannelse. Det er spændende at høre. Men Dansk Folkeparti støtter forslaget.