Tak for det, formand. Det her med en forlængelse af arbejdsfordelingsreglerne, som vi behandlede i sidste uge, skabte lidt debat – ingen tvivl om det. Vi havde jo en stor diskussion om, hvem der skulle være omfattet af det med, at man kunne gå fra, at det var 50 pct. af arbejdsstyrken, der blev hjemsendt, til, at det var 80 pct., der blev hjemsendt. Vi har fuld forståelse for, at parterne har aftalt, at man skulle have mulighed for at gå længere ned i antal i arbejdsstyrken og så stadig væk beholde nogle. Ellers skulle man sende alle sammen hjem, hvis man skulle have erstatning. Reglerne om de 50 pct. kører jo videre for alle virksomheder, alle restauranter, men så er det, at man kan gå op til, at 80 pct. bliver sendt hjem, og beholde lidt af arbejdsstyrken, så man stadig væk kan have takeaway og i den forbindelse få kompensation.
Det er også helt fint. Problemet er så bare, at lige nøjagtig det at gå fra 50 til 80 pct. ikke dækker alle. Derfor havde vi også debatten i sidste uge. I blå blok ville vi gerne have haft, at man kunne få det til at gælde alle. Så har vi forstået det sådan, at parterne siger, at hvis det skal gælde alle, så falder det til jorden. Vi vil også gerne tilgodese de ønsker, der er fra arbejdsgiverne, og vi har også forstået det sådan, at de virksomheder, der ikke er omfattet, så kan melde sig ind i en arbejdsgiverforening og få gavn af det. Det var sådan, vi forstod det i sidste uge.
I den forbindelse kan man diskutere, hvad vi så skal gøre. For det var et rigtig godt forslag, vi havde sidste uge, om, at det skulle gælde alle, hvilket Nye Borgerlige nu har taget op. Det har vi fuld forståelse for, især i de her tider, hvor restriktionerne sikkert bliver yderligere udvidet i morgen, så de restriktioner, der gælder i København, kommer til at gælde hele landet. Så rammer det jo hele landet, og derfor bliver der ekstra brug for hjælp.
Men hvis det ender med, at det falder til jorden, og at det så kun er de 50 pct., det kommer til at gælde, så har vi i Dansk Folkeparti truffet den afgørelse, at vi stemmer gult til ændringsforslaget fra Nye Borgerlige. Det var jo en god måde at tilgodese alle på, men det kunne så ikke lade sig gøre. Vi har forstået på ministeren, at han ikke kunne køre videre med det. Hvis det faldt væk, kunne vi have haft en almindelig forlængelse af aftalen om de 50 pct. Den kunne have kørt videre, og det gør den så stadig væk, men nu er det bare det op til de 80 pct., der ikke kører videre efter de nye regler her.
Men Dansk Folkeparti stemmer gult til ændringsforslaget, selv om vi sympatiserer meget med det. Og så må vi opfordre ministeren til at se på, om der med de her ekstra nedlukninger er nogle ekstra tiltag, man måske kan have taget for at hjælpe dem, der ikke kommer ind under den her ordning. For der er i hvert fald nogle medarbejdere, der kan komme i klemme i den situation.
Vi ved også, at hvis det er sådan, at der ikke er noget arbejde og de er blevet sendt hjem, så bliver de måske afskediget, fordi der ikke er arbejdsfordeling, og så er det dagpenge, de skal have i stedet for. Det kan også betyde, at der er virksomheder, der kommer til at lukke helt ned i den forbindelse. Det er især restauranter, der kan komme til at lukke helt ned. Det er så et ansvar, som ministeren må tage på sig i den her forbindelse, hvis det her medfører, at der er virksomheder – restauranter og hoteller – der kommer til at lukke, fordi de ikke lige er med i den rigtige arbejdsgiverforening i den forbindelse. Så mister vi nogle arbejdspladser, men det går jeg ud fra at ministeren er helt klar over.
Men vi vil ikke være årsag til, at f.eks. HORESTA får et problem, i forbindelse med at de gerne vil beholde nogle af medarbejderne. Vi stemmer for forslaget i sidste ende, men gult til ændringsforslaget.