Tak for det, formand. Og tusind tak for den brede opbakning. Det er, som det også fremgår af lovforslaget, vigtigt for os alle, og det er det selvfølgelig også for regeringen, at vi gør, hvad vi kan, for at bekæmpe kriminalitet som eksempelvis hvidvask og finansiering af terror. Og det er selvfølgelig også, som De Konservatives ordfører, fru Merete Scheelsbeck, sagde, samtidig vigtigt, at skattelovgivningen er hensigtsmæssig for både borgere og virksomheder.
Som et led i indsatsen mod lige nøjagtig hvidvask og finansiering af terror er EU's medlemslande blevet enige om at forbedre reglerne om kontrol med kontanter og likvide midler ved de ydre grænser. EU's regler er selvfølgelig direkte gældende i EU, men da vi i Danmark også har danske regler, som fortrinsvis regulerer kontrollen ved de indre grænser, så er vi nødt til at ændre reglerne.
Med lovforslaget sikres det så, at de danske regler om kontrol med kontanter og andre likvide midler er i overensstemmelse med de her regler, der så er blevet enighed om, altså EU's nye regler. Samtidig ændres de danske regler, så erhvervslivet ikke skal håndtere forskellige regler, når kontanter og andre likvide midler krydser henholdsvis EU's ydre og indre grænser.
Hvad går det så mere konkret ud på? Det foreslås, at der skal gælde en angivelsespligt for bærere af likvide midler, der svarer til værdien af 10.000 euro eller derover. De såkaldte uledsagede likvide midler var der lidt munterhed om her, for hvad er det? Ja, det er eksempelvis kontanter, der sendes pr. post, og for dem foreslås det, at skatteforvaltningen kan kræve en indberetning inden for 30 dage, når værdien svarer til 10.000 euro eller derover.
Det foreslås også, at uanset om beløbet er under eller over 10.000 euro, så vil det altid være muligt for skattemyndighederne at tilbageholde likvide midler, hvis der er indikationer på, at midlerne har forbindelse til kriminelle handlinger.
Derudover skal SØIK – det, der tidligere hed Bagmandspolitiet – fremadrettet have samtlige oplysninger om kontanters og andre likvide midlers bevægelser, som angives og indberettes til skatteforvaltningen til brug for bekæmpelse af hvidvask og anden økonomisk kriminalitet.
Der er ingen tvivl om, at de her ændringer vil styrke kontrollen med kontanter og andre likvide midler i Danmark, og de vil sikre, at virksomheder og borgere bliver mødt med ensartede regler, når de passerer både EU's ydre grænser og EU's indre grænser.
Sidst, men ikke mindst, indeholder forslaget også en opdatering af toldloven, som tydeliggør og forenkler gældende regler. Det foreslås bl.a. at præcisere reglerne om forældelse af toldskyld samt at indføre en automatisk tillægsfrist på 1 år regnet fra myndighedens meddelelse af afgørelsen.
Endelig foreslås det at afskaffe toldmyndighedernes gebyr for udstedelse af godkendelsesbeviser i medfør af den her såkaldte TIR-ordning, da der ikke er hjemmel i EU-reglerne til at opkræve et sådant gebyr.
Så det er et teknisk, men ikke desto mindre vigtigt forslag, som gør, at vi styrker indsatsen i kampen mod kriminalitet og her jo altså i særlig grad hvidvask og finansiering af terror. Tak for opbakningen.