Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
B 45
Offentligt
2319596_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-92-160-00172
Den 18. januar 2021
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 1 til B 45 (MOF alm. del),
forslag til folketingsbeslutning om grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener stillet den 14.
december efter ønske fra Søren Egge Rasmussen (EL).
Spørgsmål nr. 1 til B 45
”Hvad
er ministerens holdning til en nuanceret variant af forslaget, så retten til mulighed
for et mættende og nærende plantebaseret måltid indføres i udvalgte offentlige køkkener,
hvor borgere har ophold i længere tid, f.eks. på bosteder, plejehjem eller ved længerevarende
hospitalsophold?”
Svar
At fremme det grønne og klimavenlige valg i de offentlige køkkener er en vigtig agenda. Jeg forventer
som oplyst under 1. behandlingen, at der i de kommende år vil være mere fokus på grønne måltider i
offentlige køkkener
også på fx plejehjem og hospitaler. Jeg er således enig i, at der bør være
mulighed for at vælge et grønt måltid mad, der er både mættende, sundt og nærende Jeg kan kun
opfordre kommuner og regioner til at forpligte sig og være med til at inspirere til og give mulighed for
flere grønne valg for den enkelte borger i de offentlige køkkener. Jeg glæder mig derfor også over, at
mange offentlige køkkener allerede er i gang med at løfte opgaven med at fremme det grønne og også
har meget store ambitioner på området. Det vil blive understøttet af de råd og vejledninger,
Fødevarestyrelsen giver til de offentlige køkkener. Jeg ønsker dog også at understøtte og opretholde
den frihed, der er til lokalt at træffe beslutninger om sammensætningen af udbuddet i de offentlige
køkkener.
Rasmus Prehn
/
Per Preisler Christiansen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk