Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
B 45
Offentligt
2342969_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 26. februar 2021
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 2 til B 45 (MOF alm. del),
forslag til folketingsbeslutning om grøn valgmulighed i alle offentlige køkkener, stillet den 4. januar efter
ønske fra Torsten Gejl (ALT).
Spørgsmål nr. 2 til B 45
”Ved
1. behandlingen blev det fremført, at en borger blot kan bede om et mættende og nærende
plantebaseret måltid i offentlige køkkener, hvor dette ikke udbydes
f.eks. ved at henvende sig til
ledelsen for det pågældende køkken. Vil ministeren redegøre for, om det er korrekt, at der er en sådan
praksis for at imødekomme anmodninger om plantebaserede måltider fra f.eks. ældre på plejehjem eller
indlagte på hospitaler?”
Svar
Drift af plejehjem og sygehuse er ikke mit ressortområde, og jeg har derfor indhentet bidrag til
besvarelse fra Social- og Ældreministeriet og Sundhedsministeriet.
Social- og Ældreministeriet har oplyst følgende om mad på plejehjem:
”I
forhold til madservice efter serviceloven skal kommunalbestyrelsen efter lovens § 83, stk. 1, nr. 3,
tilbyde madservice til personer, som på grund af midlertidigt eller varigt nedsat fysisk eller psykisk
funktionsevne eller særlige sociale problemer ikke selv kan udføre denne opgave. Dette gælder således
også for ældre borgere på plejehjem, hvor tilbuddet om madservice til beboere i plejeboliger og lignende
boligenheder omfatter alle døgnets måltider.
Det følger derudover af servicelovens § 88, at kommunalbestyrelsen skal behandle anmodninger om
hjælp efter § 83 ved en konkret, individuel vurdering af behovet for hjælp til de opgaver, som
modtageren af hjælp ikke selv kan udføre.
Tilbuddet om madservice skal altså afspejle den enkelte borgers behov, som kommunalbestyrelsen
visiterer til ud fra en konkret, individuel vurdering. Der kan være behov for at tage hensyn til flere typer
af særlige diæter og til individuelle præferencer hos modtagerne, samt særlig næringsrig mad til
småtspisende.
Ønskes der generelt mere vegetarisk mad på et givent plejehjem, bør man tage en dialog med ledelsen
eller den pågældende kommunalbestyrelse.”
Sundhedsministeriet har oplyst følgende om mad på hospitaler:
”Det
er regionerne, der har ansvaret for driften af sygehusvæsenet. Regionsrådet yder efter
sundhedslovens § 79 sygehusbehandling til personer, der har bopæl i regionen, ved sit sygehusvæsen og
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk
B 45 - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 2: Spm., om det er korrekt, at der er praksis for at imødekomme anmodninger om plantebaserede måltider fra f.eks. ældre på plejehjem eller indlagte på hospitaler, til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri
ved andre regioners sygehuse. Under indlæggelse i sundhedsvæsnet tilbyder sygehusene forskellige
måltider, således at patienterne har mulighed for at få god og ernæringsrigtig kost under indlæggelse.
Det er i den forbindelse naturligt og hensigtsmæssigt, at sygehusvæsenet tager hensyn til patienternes
ønsker, så vidt det er muligt inden for de praktiske og ressourcemæssige rammer.”
Rasmus Prehn
/
Paolo Drostby
2