OMTRYK
Til beslutningsforslag nr.
B 45
Folketinget 2020-21
OMTRYK
Korrektion af Enhedslistens indstilling
Betænkning afgivet af Miljø- og Fødevareudvalget den 26. maj 2021
Betænkning
over
Forslag til folketingsbeslutning om grøn valgmulighed i alle offentlige
køkkener
[af Susanne Zimmer (UFG), Uffe Elbæk (UFG) og Sikandar Siddique (UFG)]
1. Indstillinger
Et
flertal
i udvalget (S, V, DF, KF, NB og LA) indstiller
beslutningsforslaget til
forkastelse
ved 2. (sidste) behand‐
ling.
Et
mindretal
i udvalget (SF og Susanne Zimmer (UFG))
indstiller beslutningsforslaget til
vedtagelse uændret.
Et
andet mindretal
i udvalget (RV) vil hverken stemme
for eller imod beslutningsforslaget ved 2. (sidste) behand‐
ling.
Et tredje
mindretal
i udvalget (EL) vil ved 2. (sidste)
behandling redegøre for sin stilling til beslutningsforslaget.
Alternativet, Kristendemokraterne, Inuit Ataqatigiit, Si‐
umut, Sambandsflokkurin og Javnaðarflokkurin havde ved
betænkningsafgivelsen ikke medlemmer i udvalget og der‐
med ikke adgang til at komme med indstillinger eller politi‐
ske bemærkninger i betænkningen.
En oversigt over Folketingets sammensætning er optrykt
i betænkningen.
2. Politiske bemærkninger
Radikale Venstre
Radikale Venstres medlemmer af udvalget mener, at der
altid bør udbydes mindst et plantebaseret alternativ i samtli‐
ge offentlige køkkener. Partiet mener også, at offentlige køk‐
kener ved at arbejde med egne klimamål vil komme frem til
dette, uden at Folketinget etablerer måltidet som en lovmæs‐
sig rettighed. Gennem efteruddannelse af køkkenpersonale,
kostråd, indkøbsmål i det offentlige og CO
2
-reduktionsmål
er Radikale Venstre sikre på, at det danske samfund er på
vej ind i en grøn omlægning af alle offentlige køkkener. Og
partiet tror, at det også vil ske, uden at Folketinget pålægger
kommunerne endnu en specifik opgave, og uden at Folketin‐
get reducerer det kommunale selvstyre yderligere. Radikale
Venstre stemmer hverken for eller imod, fordi partiet er
meget enige i intentionen bag forslaget.
Enhedslisten
Enhedslistens medlemmer af udvalget støtter intentioner‐
ne i beslutningsforslaget, men støtter ikke på nuværende
tidspunkt »skal-bestemmelsen« i beslutningsforslaget. En‐
hedslisten mener, at ret til mulighed for at vælge et mætten‐
de og nærende plantebaseret måltid bør indføres i udvalgte
offentlige køkkener, hvor borgere har ophold i længere tid,
f.eks. på bosteder, plejehjem eller ved længerevarende ho‐
spitalsophold, hvilket ministeren ikke har villet imødekom‐
me. Enhedslisten og andre partier bag finansloven for 2021
har sikret ekstra midler til at fremme plantebaseret kost og
mere økologi i offentlige køkkener. Enhedslisten ser gerne,
at staten og alle kommuner og regioner arbejder videre med
omlægning til mere økologi, mere plantebaseret kost og kli‐
mahensyn generelt i de offentlige indkøb til bespisning i det
offentlige.
Susanne Zimmer (UFG)
Susanne Zimmer (UFG) bemærker, at der er flere og
flere borgere, som lever vegetarisk eller vegansk. Derfor
ønsker Susanne Zimmer (UFG), at regeringen fremsætter et
lovforslag, som sikrer, at alle offentlige køkkener tilbyder
mulighed for et grønt nærende og mættende måltid til bor‐
gerne. Det er især nødvendigt på sygehuse, plejecentre og
bosteder, hvor borgere bor og ikke har mulighed for at få an‐
den mad end den, der bliver serveret det pågældende sted. I
alle offentlige køkkener bør alle borgere have mulighed for
at leve vegansk eller vegetarisk, uanset om det er et ønske af
hensyn til deres sundhed, miljø, klima eller af andre årsager.
3. Udvalgsarbejdet
Beslutningsforslaget blev fremsat den 21. oktober 2020
og var til 1. behandling den 9. december 2021. Beslutnings‐
forslaget blev efter 1. behandling henvist til behandling i
Miljø- og Fødevareudvalget.
AX026538