Tak for det. Alle os, der bor i de dejlige danske landdistrikter, ved jo godt, hvor fantastisk og specielt det er; altså det her med at starte dagen til lyden af fuglesang, at stå op til den dejlige natur; det at mærke den ro, man har i sjælen, når man bor i naturen; det at tilhøre et lokalsamfund, hvor man kerer sig om hinanden, og hvor man af hjertet bakker op om de små lokale forretningsdrivende; og det, som er så fantastisk, at man lærer at omgås alle mennesker, også dem, man føler sig meget forskellig fra. For vi er jo nødt til at løfte i flok, når vi bor i et landdistrikt, så man lærer at samarbejde med alle mulige mennesker, som man aldrig selv ville have valgt i sin vennekreds, og det gør, at de mennesker, der er vokset op på en ø eller i et landdistrikt, er utrolig fantastiske at have som kolleger, fordi de forstår det her med samarbejdets kunst, for det er noget, de har lært.
Derimod zapper man bare rundt i omgangskredse i byerne, og der har man ikke de samme samarbejdsforudsætninger, for der er man ikke vant til at omgås folk, man er meget forskellig fra. Så det er fantastiske kompetencer, landdistriktsfolk og øfolk har.
Vi har alle sammen nogle gode bud på, hvordan vi kan fremme udviklingen i landdistrikterne og på øerne. I Dansk Folkeparti fremlagde vi for nylig et godt og gennemarbejdet landdistriktsudspil. Det var vores bud på, hvordan vi samlet kan løfte landdistrikterne på en lang række områder: Det handler bl.a. om at sikre den fulde trafikale ligestilling af øerne, som vi også har debatteret nu; at sikre, at øboere, som er under 18 år, har ret til SU, når de er nødt til at tage en uddannelse, som gør, at de bare må flytte væk fra deres ø; at forhindre skolelukninger ude i de små landdistrikter og på øerne ved at vende tilbage til den gamle regel om, at der skulle være afstemning i skoledistriktet før lukning af en skole; at sikre de små købmænd bedre vilkår ved bedre lånemuligheder; at lave befordringsfradrag, både ved at forhøje befordringsfradraget, men også at lave det, når man pendler til et landdistrikt; og selvfølgelig at rykke en masse uddannelser og arbejdspladser til landdistrikterne.
Det er et udspil, som vil munde ud i en del beslutningsforslag i nær fremtid, som alle vil gavne vækst og udvikling i landdistrikterne.
Venstre har med det her forslag en anden idé, nemlig et genstartsteam for landdistrikter bestående af en række repræsentanter fra forskningsinstitutioner, virksomheder og organisationer. Jeg kan faktisk godt lide det der med, at det endelige mål skal være en samlet vækstplan for landdistrikterne. Det synes jeg er super godt.
Tror jeg personligt på, at et genstartsteam vil være bedre end at tage en række konkrete politiske tiltag? Nej, det tror jeg ikke på. Jeg har arbejdet her i snart 10 år, og jeg ved, at når det kommer til landdistriktsudvikling, er det jo ikke, fordi vi mangler viden. Det er jo ikke, fordi det, at man sætter folk sammen og sådan noget, kan gøre os klogere, så vi får en kæmpe åbenbaring og siger, gud, var det det, der manglede, for det her med landdistrikter er jo ikke raketvidenskab. Jeg synes nok, at alle os ordførere får en masse viden, når vi kommer ud til øerne og landdistrikterne. Det er ikke viden, der mangler; men det handler om politisk uenighed, og som vi så det, da vi debatterede det sidst i forhold til trafikal ligestilling, er det vilje, der mangler.
Men jeg har det også sådan, at når det kommer til landdistriktsudvikling, vil vi i Dansk Folkeparti ikke lade et forslag som det her fra Venstre gå vores næse forbi, uden at vi dog prøver det af. Selv om det ikke kan stå mål med konkrete politiske initiativer, kan jeg godt lide ved forslaget, at det er et pres, som lægges på regeringen for virkelig at give landdistriktsudvikling opmærksomhed, og det synes jeg altså vi skal bakke op om. Så lad os da endelig prøve det af også. Tak.