Uddannelses- og Forskningsudvalget 2020-21
UFU Alm.del
Offentligt
2305709_0001.png
Uddannelses- og Forskningsudvalget
Christiansborg
Ministeren
Frederiksholms Kanal 21
1220 København K
Tlf. nr.: 32 92 50 00
E-mail: [email protected]
www.uvm.dk
CVR nr.: 20453044
Svar på spørgsmål 75 (Alm. del):
I brev af 1. december 2020 har udvalget efter ønske fra Katarina Am-
mitzbøll (KF) stillet mig følgende spørgsmål:
Spørgsmål 75:
Kan ministeren oplyse:
hvorfor der er så stort et frafald i hotel og restaurationsbranchen,
idet der i startede 42 elever og nu er ca. 16 tilbage,
om man tilgodeser de elever, som har brug for faglig støtte f.eks.
ved at sikre, at lektiecafeer afholdes udenfor timerne,
om nogle elever er blevet bedt om at forlade skolen,
hvad gør skolen for at hjælpe elever videre, hvis de ønsker en anden
vej?
Svar:
Da det ikke fremgår, om spørgeren tænker på en konkret uddannelse
inden for hotel- og restaurationsbranchen, eller om der spørges til en
bestemt skole, svares der nedenfor generelt på spørgsmålet.
Der er primært tre uddannelser inden for hotel- og restaurationsbran-
chen: Tjener, gastronom og receptionist. Efter grundforløbet starter ele-
verne i en læreplads og overgår dermed til hovedforløbet. De tre uddan-
nelser udbydes i alt på 33 skoler.
Børne- og Undervisningsministeriet kan ikke genkende de tal for antal
elever i hotel og restaurationsbranchen, som nævnes i spørgsmålet. Alene
i august 2020 startede der på grundforløbets 2. del ca. 470 elever på ga-
stronomuddannelsen, knap 60 elever på receptionistuddannelsen og 70
elever på tjeneruddannelsen. Ministeriet har på nuværende tidspunkt ikke
data for, hvor mange af disse elever, der er faldet fra. Såfremt frafaldet er
det samme som for de elever, der startede grundforløbet på disse uddan-
nelser i 2019, vil omkring 18-20 procent være faldet fra uddannelserne
efter 3 måneder, heraf vil nogle have skiftet til en anden uddannelse.
15. december 2020
Sags nr.:20/23753
UFU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 75: Spm. om, hvorfor der er så stort et frafald i hotel og restaurationsbranchen m.v., til børne- og undervisningsministeren
Regeringen og arbejdsmarkedets parter indgik i maj 2020 en aftale om
ekstraordinær hjælp til elever og lærlinge, som bl.a. indeholdt løntilskud
til virksomheder med lærlinge og mulighed for oprettelse af ekstraordi-
nær skolepraktik på bl.a. tjener og receptionistuddannelsen til de elever,
som ikke har kunne få en læreplads. Regeringen og arbejdsmarkedets
parter har netop indgået en aftale, der skal sikre flere faglærte og mindske
frafaldet på erhvervsuddannelserne. Dette vil også komme elever i hotel-
og restaurantbranchen til gode.
Skolerne har flere muligheder for at tilgodese elever med behov for faglig
støtte, f.eks. med støttetimer eller lektiecafe. Skolen skal også stille kon-
taktlærere og mentorer til rådighed for de elever, der har behov for støtte
og vejledning for at kunne gennemføre et påbegyndt uddannelsesforløb.
Skolerne fastsætter ordensregler, hvorefter elever, som uden lovlig grund
udebliver fra undervisningen, eller som groft overtræder skolens ordens-
regler, kan udelukkes fra fortsat undervisning, når mindre vidtgående
foranstaltninger forgæves har været anvendt.
Skolen afgør ud fra karakteren og graden af forsømmelserne eller de
disciplinære forseelser, hvilke foranstaltninger der skal iværksættes for at
undgå at udelukke eleven, herunder kontaktlærer- eller mentorordning,
samtaler og sanktioner fastsat i skolens studie- og ordensregler. Det be-
tyder, at når skolen udelukker en elev fra fortsat undervisning, skal sko-
len over for eleven og den eventuelle indehaver af forældremyndigheden
samt praktikvirksomheden skriftligt angive, på hvilke faktiske forhold
afgørelsen er baseret og give oplysning om klagereglerne.
Skolerne skal bl.a. i forbindelse med elevernes overgang fra grundforlø-
bet til hovedforløbet vejlede eleverne om lærepladsmuligheder og rele-
vante uddannelsesmuligheder. Skolerne skal desuden tilbyde vejledning
til lærepladssøgende elever, herunder elever der ønsker at skifte uddan-
nelse.
Med venlig hilsen
Pernille Rosenkrantz-Theil
2