Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-92-160-00195
Den 15. marts 2021
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 816 (SUU alm. del) stillet 15.
februar 2021 efter ønske fra Per Larsen (KF).
Spørgsmål nr. 816
”Vil
ministeren give en sundhedsfaglig redegørelse for effekterne af mindre portionsstørrelser af mad-
og drikkevarer, samt oplyse om ministeren ser ”downsizing” som et brugbart
politisk redskab til at
mindske danskernes forbrug af f.eks. sukkerholdige drikkevarer som beskrevet bl.a. i artiklen
”Danskerne skal have mindre for pengene
- for deres
egen skyld” bragt på TV2.dk den 12. januar 2021,
samt det tyske udspil til en national diabetesstrategi (BT-Drs. 19/20619)?”
Svar
Mere end halvdelen af befolkningen er overvægtige. Ifølge WHO er der studier, der peger på, at
tilgængeligheden af større portioner er forbundet med en stigning i det samlede kalorieindtag, hvilket
kan føre til vægtøgning. Begrænsning af portionsstørrelse kan derfor have en effekt i forhold til at
forhindre overspisning og muligvis reducere risikoen for overvægt og fedme blandt børn. Der er dog
behov for mere forskning inden WHO har grundlag for at formulere en konkret anbefaling. Vi har derfor
i Danmark ligesom i f.eks. Tyskland fokus på portionsstørrelser som et redskab i indsatsen for at
forbedre danskernes sundhed.
Initiativet
”Ja tak, lidt mindre”
som omtales i artiklen
”Danskerne skal have mindre for pengene
- for
deres egen skyld” er netop et eksempel på, hvordan
Fødevarestyrelsen samarbejder med interessenter
og NGO’er om at sætte fokus på portionsstørrelser i partnerskabet ”Rådet for Sund Mad”.
Rasmus Prehn / Paolo Drostby
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk