Sundhedsudvalget 2020-21
SUU Alm.del
Offentligt
2353318_0001.png
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Sundhedsudvalg
Dato: 12-03-2021
Enhed: BESS
Sagsbeh.: DEPJUSJ
Sagsnr.: 2104421
Dok. nr.: 1625586
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 11. februar 2021 stillet følgende
spørgsmål nr. 814 (Alm. del) til sundhedsministeren, som hermed besvares. Spørgs-
målet er stillet efter ønske fra Jane Heitmann (V).
Spørgsmål nr. 814:
”Ministeren
bedes oplyse, hvilke faggrupper i gruppe 11 som er indeholdt i Sund-
hedsstyrelsens målgrupper for corona-vaccination, og om f.eks. fødevareforsyning og
fødevaretransport udgør en del af gruppen
og hvis ikke
hvilken gruppe fødevare-
forsyning henhører under, og hvad argumenterne er for fødevareforsyningsvirksom-
heders placering?
Svar:
Det er centralt for regeringen, at borgere, der er i risiko for alvorlige forløb mod
COVID-19, beskyttes mod smitte med ny coronavirus. Derfor tager vaccinationsind-
satsen også udgangspunkt i et sundhedsfagligt hensyn om at beskytte de mest sår-
bare borgere mod COVID-19.
Prioriteringsprincipperne, der ligger til grund for udrulningen, er minimering af død
og alvorlig sygdom som følge af COVID-19, epidemikontrol og minimering af
smittespredning samt sikring af samfundskritiske nøglefunktioner.
Det fremgår af Sundhedsstyrelsens hjemmeside, at gruppe 11 for samfundskritiske
funktioner omfatter personer, der arbejder med opgaver, som sikrer samfundet sta-
bilitet og funktion. Der vil derfor være tale om funktioner, som varetages af én eller
få personer, der ikke umiddelbart kan erstattes inden for et givent område, på grund
af ekspertviden og/eller lang oplæringstid.
Det fremgår af Sundhedsstyrelsens hjemmeside, at den enkelte chauffør inden for
transport af fødevarer ikke skønnes at være anset som kritisk nøgleperson. Funktio-
nen er vigtig for at opretholde forsyningen af fødevarer til Danmark, men den enkelte
chauffør kan imidlertid godt erstattes, og oplæring i funktionen er begrænset.
Ud fra Sundhedsstyrelsens inddeling i de 12 vaccinationsgrupper kan medarbejdere
inden for fødevareforsyning prioriteres til vaccination ud fra en række andre kriterier,
som blandt andet alder og risiko for alvorligt forløb ved COVID-19, som resten af be-
folkningen.
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Helene Skude Jensen