Sundhedsministeriet
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 04-02-2021
Enhed: SOA
Sagsbeh.: SUMMHA
Sagsnr.: 2100547
Dok. nr.: 1568511
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 7. januar 2021 stillet følgende spørgs-
mål nr. 587 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares af
sundhedsministeren. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peder Hvelplund (EL).
Spørgsmål nr. 587:
”Af
Sundhedsdatastyrelsens opgørelse af overvågningsdata fra 5/1-21 fremgår det af
de brancheopdelte opgørelser, at ansatte i vuggestuer og aldersintegrerede instituti-
oner har covid-19-positivprocenter, der ligger langt over en række andre brancher og
erhverv og på niveau eller højere end tallene for social- og sundhedsvæsenet.
Vil ministeren redegøre for, hvilket grundlag Sundhedsstyrelsens udsagn på presse-
mødet 5/1-21 om, at der ikke kan ses mere smitte i de erhvervsgrupper, der passer
de yngste børn i institutioner, baserer sig på?
Der henvises til Sundhedsdatastyrelsens oversigter af 5/1-21:
https://files.ssi.dk/Covid19/brancher/undervisning/COVID-19-ansatte-institutioner-
og-undervisning-uge1-99za
https://files.ssi.dk/Covid19/brancher/alle/COVID-19-ansatte-alle-brancher-19-ind-
delinguge1-888z
https://files.ssi.dk/Covid19/brancher/sundhed/COVID-19-ansatte-social-og-sund-
hedsvsenet-uge1-9z9g
”
Svar:
Til brug for min besvarelse har mit ministerium indhentet bidrag fra Sundhedsstyrel-
sen, som jeg henholder mig til.
Sundhedsstyrelsen har d. 27. januar 2021 oplyst følgende:
”Statens
Serum Institut (SSI) opgør ugentlig på deres hjemmeside opgørelser over
COVID-19 testede og bekræftet positive tilfælde for ansatte i forskellige brancher,
heru der kategorie ’i stitutio
er´, som dækker over 9 under-grupper. På hjemmesi-
den ses data og opgørelser for de forskellige brancher og undergrupper for hele epi-
demiperioden samlet samt de nyeste tal fra foregående uge.
Sundhedsstyrelsen har løbende i en længere periode fulgt op på de nyeste data for
brancher hver uge. I denne periode har der ikke været et mønster i, at de ansatte
so hører u der fælles eteg else ’i stitutio er’ har været ere udsat for s itte
end gennemsnittet for alle brancher eller ansatte i andre brancher, som også i et
mere eller mindre omfang har en vis kontakt til mennesker i deres arbejde, som fx
a satte i de for kategorie ’u dervis i g’, ’su dhed og pleje’ sa t a satte fra kate-
gorie ’hotel og restaura ter’.