Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
W sum.dk
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Dato: 15-12-2020
Enhed: SOA
Sagsbeh.: DEPANR
Sagsnr.: 2016854
Dok. nr.: 1504989
Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg har den 17. november 2020 stillet følgende
spørgsmål nr. 307 (Alm. del) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares.
Spørgsmålet er stillet efter ønske fra Peter Skaarup (DF).
Spørgsmål nr. 307:
”Vil i istere redegøre for, hvorfor ” arer, værtshuse .v.” fre går adskilt fra ”Ca-
feer,
restaura ter osv.” i regeri ge s ye varsli gssyste , da ”Aftale o a de fase
af en
ko trolleret ge å i g” klart sagde, at afeer og værtshuse var sa
e kate-
gori”
Svar:
Varslingssystemet beskriver en ramme for risikovurdering og mulige tiltag til håndte-
ring af covid-19. Tiltagene er beskrevet som indsatstrapper, som således viser mulig-
heder for eskalation af tiltag inden for forskellige sektorer, brancher mv. Der er be-
skrevet indsatstrapper for hhv. restauranter, caféer mv. og barer, værtshuse mv. Selv
om der overordnet set er de samme tiltagsmuligheder, er der dog bl.a. den forskel, at
der for restauranter og cafeer er et ekstra trin på tiltagslisten før lukning, der hedder
”lukke
for servering på stedet (evt. mulighed for take-away)”.
./.
Jeg vil herudover bemærke, at Statens Serum Institut i forbindelse med genåbningen
vurderede, at smitterisikoen er højere for barer og værtshuse end for restauranter og
cafeer. Det fremgår af notatet
”Kvalitativ
overordnet vurdering af risiko for smitte
ved forskellige tiltag”
fra 1. maj 2020, som er vedlagt. Her fremgår det, at smitterisi-
koe for hhv. restaura ter og afeer vurderes ” iddel”, e s s itte risikoe for hhv.
arer og værtshuse vurderes ”høj”.
Endelig bemærkes, at varslingssystemets tiltagsliste er møntet på både en genåbning
som blev gennemført i foråret, og den nuværende situation, hvor det har været nød-
vendigt at gennemføre yderligere restriktioner.
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Annemette Rasmussen