Sundhedsudvalget 2020-21
SUU Alm.del
Offentligt
2294908_0001.png
Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
L 77 endeligt svar på spørgsmål 21
Offentligt
Holbergsgade 6
DK-1057 København K
T +45 7226 9000
F +45 7226 9001
M [email protected]
W sum.dk
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Dato: 16-11-2020
Enhed: MEDINT
Sagsbeh.: DEPMIAA
Sagsnr.: 2016251
Dok. nr.: 1468779
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg har den 14. november 2020 stillet følgende
spørgsmål nr. 21 til L 77 (Forslag til lov om aflivning af og midlertidig forbud mod hold
af mink) til sundheds- og ældreministeren, som hermed besvares. Spørgsmålet er
stillet efter ønske fra ikkemedlem af udvalget (MFU) Ellen Trane Nørby (V), Jane Heit-
mann (V), Martin Geertsen (V), Sophie Løhde (V) og Karsten Lauritzen (V).
Spørgsmål nr. 21:
”Ministeren
bedes med bidrag fra SSI redegøre konkret for, hvad smitterisikoen er
vedanvendelse (efter længere karantæneperiode eller desinfektion) af skind fra smit-
tede mink?”
Svar:
Til brug for besvarelse af spørgsmålet er der indhentet nedenstående bidrag fra Sta-
tens Serum Institut, som jeg henholder mig til.
”Emnet
er behandlet i Dansk Veterinær Konsortiums besvarelse til Fødevarestyrelsen
af 30. juni 2020, https://dkvet.dk/raadgivning/raadgivningssvar/covid-19-i-mink/Ri-
siko_ved_pelsning_og_minkskind_30-06-2020.pdf. Heraf fremgår, at det er meget
sandsynligt at minkskind fra inficerede dyr er forurenet med virus udskilt fra minken.
Mens de er i live vil dyreskind løbende blive udsat for virus, når der er smitte på mink-
farmen.
Uden for kroppen, f.eks. på skind, vil virussen gradvist blive inaktiveret, og denne pro-
ces er temperaturafhængig. Virusoverlevelse er længere ved kølige temperaturer
(f.eks. ved 5° C) sammenlignet med stuetemperatur eller kropstemperatur (37° C). For
et andet coronavirus (overførbar gastroenteritisvirus (TGEV)), ses komplet virusinakti-
vering ved opbevaring i otte uger ved 5° C og ca. to uger ved 20° C. Varmebehandling
inaktiverer hurtigt virusset, f.eks. er det set at inaktivering af TGEV sker inden for 30
minutter ved 55° C. SARS-CoV-2 kan overleve i op til ni timer på huden af mennesker.
Det er tidligere vurderet, at SARS-CoV-2 kan overleve i pelsen på levende mink i 1-2
uger, hvor det vurderes, at temperaturen er 25-30° C. SARS-CoV-2 kan også inaktive-
res ved lav pH (pH<3) eller under alkaliske forhold (pH> 13), og er ligeledes følsom
over for rengøringsmidler.
SARS-CoV-2 kan bevare smitteevne på forskellige overflader (plast, keramik, glas og
rustfrit stål) i op til 3 dage. Der er ingen data for overlevelse af SARS-CoV-2 på pels fra
døde dyr, men den ovennævnte tidsperiode vil sandsynligvis også gælde for SARS-
CoV-2 på pels. Behandlingen af skindene og varigheden af denne vil være afgørende
for, hvor stor risikoen er for tilstedeværelsen af infektiøst virus på skindet.
Efter fældning og fjernelse af fedt tørres huden i mindst 48 timer ved 18-20 ° C og ca.
50% relativ luftfugtighed. Bagefter tørres huden yderligere i de fleste tilfælde. En let
øget tørretemperatur kan forbedre "dekontaminering" yderligere og hurtigere. Under
SUU, Alm.del - 2020-21 - Endeligt svar på spørgsmål 220: Spm. om redegørelse for, hvorfor der måtte forekomme en smitterisiko ved at anvende skindene fra de raske dyr, der er pelsningsklar i disse uger, til sundheds- og ældreministeren
denne proces inaktiveres virussen i meget stor grad, hvis ikke 100%. Brugen af desin-
fektionsmidler eller lav og høj pH, er ikke passende, da det vil ødelægge pelsen.
Spørgsmålet er besvaret ved inddragelse af bidrag fra medarbejdere i Dansk Veteri-
nær Konsortium, der består af Københavns Universitet og SSI.”
Med venlig hilsen
Magnus Heunicke
/
Michelle Aagaard
Side 2