Folketingets Sundheds- og Ældreudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 3. december 2020
Ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 214 (SUU alm. del)
stillet den 6. november 2020 efter ønske fra Ellen Trane Nørby (V).
Spørgsmål nr. 214
”Ministeren
bedes redegøre for om det er sandsynligt, at det fokus, der har været på at
slå raske mink ihjel indenfor 7,8 km-zonen, i stedet for at fokusere på aflivning af de syge
besætninger, kan have betydet, at COVID-19 har kunnet nå et mutere.”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der oplyser følgende:
”I
den seneste tid har Fødevarestyrelsen, Rigspolitiet, Beredskabsstyrelsen og Forsvaret sat alle
kræfter ind på at aflive COVID-19 smittede mink og mink i risikozonerne sammen med
minkavlerne. Det er sket for at undgå smittespredning og sikre folkesundheden. Aflivningen af
minkbesætninger tæt på en smittet besætning er sket, fordi det har kunnet konstateres, at
afstand til en smittet besætning har været en væsentlig faktor for risikoen for, at en besætning
bliver smittet med COVID-19.
Både myndigheder og minkavlere har aflivet smittede mink gennem en meget omfattende
indsats. Minkavlerne har derudover ydet et meget stort bidrag med aflivning af egne mink i
risikozonerne. Disse indsatser har forløbet parallelt netop med henblik at stoppe både
sygdomsudvikling og smittespredningen hurtigst muligt og derved reducere risikoen for
mutationer.”
Rasmus Prehn
/
Nikolaj Veje
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk