Folketingets Sundhedsudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 12 august 2021
Hermed sendes endelig besvarelse af spørgsmål nr. 1492 (Alm. del), som Folketingets Sundhedsudvalg har
stillet til ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri den 28. juni 2021. Spørgsmålet er stillet efter ønske fra
Liselott Blixt (DF).
Spørgsmål nr. 1492 (Alm. del) fra Folketingets Sundhedsudvalg
”Hvis
piperin i mængder på over 1,75 mg vurderes som sundhedsskadelige, hvordan vurderes sikkerheden da
af en lang række traditionelle fødevarer med et langt højere piperinindhold som f.eks. leverpostej og rullepølse,
som indeholder hhv. 14 mg og 21 mg piperin pr. portion?”
Svar
Til brug for besvarelsen af spørgsmålet har jeg indhentet en udtalelse fra Fødevarestyrelsen, der har oplyst
følgende:
”Piperin
er et naturligt forekommende stof i sort peber. Fødevarestyrelsen har bedt DTU Fødevareinstituttet
om at vurdere risikoen ved befolkningens indtag af sort peber, herunder indholdet af piperin i sort peber fra
den almindelige kost. Fødevarestyrelsen har også spurgt DTU Fødevareinstituttet, om de
–
ud fra de forelig-
gende data og på baggrund af tilgængelig litteratur
–
vurderer, at der er grund til bekymring for befolkningens
indtag af sort peber herunder piperin i sort peber.
DTU Fødevareinstituttet konkluderer i et notat af 15. januar 2021 bl.a., at der ikke er fundet danske eller euro-
pæiske data for indtaget af sort peber i kosten. En undersøgelse udført i Indien fandt et gennemsnitsindtag på
330 mg sort peber/dag svarende til 16,5 mg piperin (uden korrektion for reduktion af piperin ved varmebe-
handling). Anvendelse af sort peber som krydderi går langt tilbage, og der er ikke grundlag for at antage, at et
normalt forbrug af sort peber som krydderi er et sundhedsmæssigt problem. DTU Fødevareinstituttet konklu-
derer dog, at et højt indtag af sort peber måske ikke er helt uden risiko.
På baggrund af notatet fra DTU Fødevareinstituttet vurderer Fødevarestyrelsen, at et stort indtag af fødevarer
med højt indhold af sort peber kan udgøre en risiko for forbrugerne i forhold til kolesterolniveauet. Fødevare-
styrelsen har derfor offentliggjort et notat om risikovurdering af sort peber fra almindelige fødevarer, f.eks.
leverpostej og rullepølse, på Fødevarestyrelsens hjemmesiden (fvst.dk). Fødevarestyrelsen vil også lægge en
forbrugerrettet guide på hjemmesiden kendkemien.dk. Guiden vil indeholde en anbefaling om at spise visse
krydderier med måde. For sort peber vil guiden angive, at dyrestudier har vist, at et dagligt indtag af store
mængder piperin kan resultere i en stigning af kolesterolindholdet i blodet.”
Der henvises i øvrigt til den samtidige besvarelse af spørgsmål 1493 fra Folketingets Sundhedsudvalg.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 10 60 00
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk