Silkeborg tilbød som led i ”Jo før – jo bedre”-planen, at de praktiserende læger kunne henvises til lavdosis CT-skanning i stedet for røntgen i det såkaldte 3. diagnostiske spor (uspecifikke hverdagssymptomer, hvor mistanken om lungekræft er minimal, og hvor andre diagnoser er langt mere sandsynlige). Silkeborg fandt signifikant flere i de tidlige stadier og signifikant færre i de sene stadier, og resultaterne har potentialet til at redde flere hundrede lungekræftspatienters liv hvert år, hvis samme resultater (stadiefordeling) kan opnås i hele landet.
Sundhedsstyrelsen sendte 28/2-20 et svar til hospitalsledelsen i Viborg-Silkeborg med en formulering omkring henvisningskriterierne til Sundhedsstyrelsens officielle lungekræftpakke, hvor det fremgik, at alle patienter, hvor der var den “mindste mistanke om lungekræft, skal henvises” til Lungekræftpakken med kontrastforstærket højdosis CT-skanning.
Det tolkede hospitalsledelsen således, at det også gjaldt i det 3. diagnostiske spor, hvorfor Silkeborg blev pålagt at genindkalde mere end 100 patienter til en kontrastforstærket højdosis CT-skanning, skønt risikoen for at påvise lungekræft blot var 1/1000 svarende til risikoen for, at den kontrastforstærket højdosis CT-skanning udløser en strålingsbetinget cancer.
Er ministeren enig i, at Sundhedsstyrelsen brev af 28/2-20 kun omhandlede patienter med ”klinisk” (eller begrundet) mistanke om lungekræft og derfor ikke omfattede gruppen med uspecifikke hverdagssymptomer, hvor mistanken om lungekræft er minimal, og hvor andre diagnoser er langt mere sandsynlige (det 3. diagnostiske spor), hvor de praktiserende læger kan henvise til den billeddiagnostiske modalitet, der findes mest hensigtsmæssig for patienten (røntgen, labdosis CT), eller blot vælge at se an om symptomerne svinder spontant.
Dato: 07-04-2021
Status: Endeligt besvaret
Emne:
sygehuse og akutberedskab