Fødevarestyrelsen
KONTOR FOR FØDEVAREKVALITET,
TEKNOLOGI OG MARKEDSFØRING
03.10.2011
J.nr.: 2011-20-269-00063/ANG+GUH
Notat i forbindelse med EU-forhandlinger om fastsættelse af nye og
ændrede grænseværdier for pesticidrester i fødevarer
Baggrund ..................................................................................................................................................... 1
Godkendelse af aktivstoffer, der kan anvendes som pesticider .......................................................... 2
God landbrugsmæssig praksis, GAP ................................................................................................... 3
Fastsættelse
af grænseværdier ............................................................................................................ 4
Ændringer
af grænseværdier .............................................................................................................. 4
Kombinationseffekter.......................................................................................................................... 5
Dansk forhandlingsstrategi ......................................................................................................................... 6
Det tidsmæssige forløb fra modtagelse af forslag om grænseværdier til afstemning ......................... 6
Procedure for forberedelse og tilrettelæggelse af EU-pesticidmøder ................................................. 7
Forhandlingsstrategi i forbindelse med afstemninger om ændring af grænseværdier ........................ 7
Yderligere forhandlingsstrategi (ikke direkte i forbindelse med afstemninger om ændring af
grænseværdier) .................................................................................................................................... 9
Bilag 1. Tidsforløb op til afstemning ........................................................................................................ 10
Baggrund
Formålet med dette notat er at beskrive regelgrundlaget for fastsættelse af maksimalgrænseværdier,
MRL (herefter grænseværdier) for pesticidrester i fødevarer samt hvilke overvejelser, der ligger til grund
for Fødevarestyrelsens indstilling vedrørende konkrete forslag om fastsættelse af grænseværdier til for-
handlinger i EU.
Grænseværdier for pesticidrester i fødevarer angiver den restmængde af et pesticid, der må være i en gi-
ven fødevare
–
målt som mg pesticid pr kg fødevare. Området er EU-harmoniseret, således at der findes
fælles EU-grænseværdier for hver kombination af pesticid og fødevare. For stof-afgrøde-kombinationer,
som ikke er konkret vurderet og på den baggrund har en specifikt fastsat grænseværdi, gælder der en til
detektionsgrænsen fastsat grænseværdi på 0,01 mg/kg. Dette er udtryk for en 0-tolerance.