Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-484
Den 1. marts 2021
Hermed følger besvarelse fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 913 (MOF
alm. del) stillet 18. februar 2021 efter ønske fra Peter Seier Christensen (NB).
Spørgsmål nr. 913
”Vil
ministeren redegøre for, om dansk landbrug i Danmark kan siges at have bedre standarder for
udledning af drivhusgasser pr. produceret enhed, medicinforbrug, løn- og arbejdsmiljøforhold,
fødevaresikkerhed, fødevarekvalitet og dyreetik end henholdsvis Holland, Irland, Tyskland, New
Zealand, Øst- og centraleuropæiske lande og Latinamerika (f.eks. Brasilien)?”
Svar
En nyere rapport fra World Resources Institute (WRI)
– ”Comparing the life cycle greenhouse gas
emissions of dairy and pork systems across countries using land-use
carbon opportunity costs”,
2020
–
sammenligner dansk landbrugs klimaeffektivitet, hvad angår produktion af mælk og grisekød i
slagtegriseleddet med henholdsvis 13 og 11 andre lande, herunder Nederlandene, Tyskland, New
Zealand, Irland, Polen og Brasilien.
Rapporten konkluderer, at Danmark sammen med Sverige, Nederlandene, Tyskland, Polen, Frankrig,
Storbritannien og USA er blandt de mest klimaeffektive lande mht. produktionen af slagtegrise. Med
hensyn til mælkeproduktion konkluderer rapporten, at Danmark deler førstepladsen med
Nederlandene, Tyskland, USA og New Zealand. Analysen inkluderer ikke flere østeuropæiske og
latinamerikanske lande.
I rapporten vurderes dansk landbrug generelt ikke at have bedre standarder for udledning af
drivhusgasser pr. produceret enhed mælk og grisekød end Nederlandene og Tyskland. Polen er på
samme niveau som Danmark hvad angår udledning af drivhusgasser pr. produceret enhed grisekød,
men har en højere udledning pr. produceret enhed mælk. New Zealand er på samme niveau som
Danmark hvad angår udledning af drivhusgasser pr. produceret enhed mælk, mens New Zealand ikke
er inkluderet i analysen af udledninger pr. kg produceret grisekød.
Brasilien har ifølge WRI-rapporten en højere udledning end Danmark både pr. kg produceret mælk og
grisekød. Det samme gælder Irland, hvad angår mælkeproduktion, mens Irland ikke er inkluderet i
analysen af udledninger pr. kg produceret grisekød.
Det bemærkes, at der findes relativt få studier af høj kvalitet, der systematisk sammenligner
klimaeffektiviteten i fødevareproduktionen på forskellige produktgrupper mellem lande. WRI-
rapporten vurderes at være mere retvisende end tidligere studier.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
•
CVR 12854358
•
EAN 5798000862005
•
•
www.mfvm.dk