Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 8. marts 2021
Hermed følger besvarelse fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 807 (MOF
alm. del) stillet 9. februar 2021 efter ønske fra Susanne Zimmer (UFG).
Spørgsmål nr. 807
”Vil
ministeren oplyse, hvor stor en import Danmark har haft af grøntsager og frugt, såvel
friske varer som forarbejdede, som vi selv kunne have dyrket, i årene fra 2015-2019?
Fokus ønskes særligt på rodfrugter, kål, bær og frugt.”
Svar
I statistikkerne fra Danmark Statistik opgøres importen (og eksporten) fordelt på en række varekoder,
der samler lignende varer. Der differentieres ikke i forhold til, om varerne kan dyrkes i Danmark. Den
efterspurgte opgørelse afhænger derfor af hvilke varekoder, som medtages, og hvilke varekoder, der
udelades.
Nedenstående tabeller tager udgangspunkt i de frugter og grøntsager mv., der traditionelt dyrkes i
Danmark. Eksempler herpå er kartofler, kål, tomater, agurker, æbler og pærer. Der er ikke medtaget
såkaldte tropiske frugter (f.eks. bananer, druer og appelsiner), selvom disse under visse forudsætninger
vil kunne dyrkes i Danmark, f.eks. i opvarmede drivhuse. Opgørelsen indeholder også forarbejdede
produkter såsom æblesaft.
Værdien og mængden for de omfattede importerede grøntsager og frugter inklusiv forarbejdede
produkter er vist i hhv. tabel 1 og 2.
Tabel 1: Import af grøntsager og frugt, mia. kr.
2015
Grøntsager
Heraf rodfrugter
Heraf kål
Frugt
Heraf bær
I alt
5,3
1,0
0,2
1,7
0,6
7,0
2016
5,3
1,0
0,2
1,6
0,6
7,0
2017
5,7
1,1
0,2
1,7
0,6
7,4
2018
6,2
1,2
0,3
1,8
0,6
8,0
2019
6,4
1,2
0,3
1,7
0,7
8,1
Kilde: Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri på baggrund af Danmarks Statistik, KN8Y.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk