Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 24. april 2021
Hermed følger besvarelse fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 787 (MOF
alm. del) stillet 4. februar 2021 efter ønske fra Carl Valentin (SF).
Spørgsmål nr. 787
”
Hvor stort et areal kræver det at brødføde en person, der spiser en gennemsnitlig dansk kost, som den
ser ud i dag, og hvor stort et areal kræver det at brødføde en person, der
spiser efter de nye kostråd?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Landbrugsstyrelsen, som oplyser at:
”Til besvarelse af spørgsmålet har Landbrugsstyrelsen indhentet bidrag fra National Center for Fødeva-
rer og Jordbrug (DCA) ved Aarhus Universitet (AU) (vedlagt).
Det kræver et areal på ca. 1.870 m
2
årligt at brødføde en voksen person, der spiser en gennemsnitlig
nuværende dansk kost, og det kræver et areal på ca. 1.140 m
2
årligt at brødføde en person, der spiser
efter de nye klimavenlige kostråd. Det svarer til en reduktion i arealforbruget på knap 40 pct.
Beregningerne er ligesom de nye kostråd baseret på et indtag på 10 MJ pr. dag.
I den nuværende, gennemsnitlige danske kost anvendes 56 pct. af arealforbruget til at producere rødt
kød og fjerkræ. Når areal til produktion af mejeriprodukter og æg indregnes, tegner animalske fødevarer
sig for i alt 78 pct. af arealforbruget. Ved en kost baseret på de nye kostråd anvendes kun 22 pct. af
arealet til at producere rødt kød og fjerkræ. Når areal til produktion af mejeriprodukter og æg indregnes,
tegner animalske fødevarer sig for i alt 44 pct. af arealforbruget.
Det bemærkes, at det samlede arealforbrug vil være påvirket af usikkerhed på såvel de estimerede
fordelinger af indtag af fødevarer i de enkelte fødevaregrupper som på de anvendte estimater for areal-
forbrug. Der er især usikkerhed på estimatet for arealforbrug pr. kg fødevare for fødevaregrupper, hvor
der sker en betydende ændring i mængden imellem de to kosttyper. Det gælder tørrede bælgfrugter,
nødder, sukkervarer, fisk og kød, hvor skøn og andre værdier fra litteraturen, end de anvendte, vil ændre
på reduktionen i arealforbrug. Ved brug af andre værdier eller skøn vil arealforbruget reduceres med
mellem 35 pct. og 41 pct.”
./.
Rasmus Prehn
/
Louise Piester
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
• CVR
41956011
• EAN
5798000880016
•
•
www.fvm.dk