Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-2520
Den 1. marts 2021
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 762 (MOF
alm. del) stillet d. 1. februar 2021 efter ønske fra Peter Seier Christensen (NB).
Spørgsmål nr. 762
”Er
ministeren enig i, at den globale fødevareproduktions klimapåvirkning ikke vil
mindskes af, at man begrænser fødevareproduktionen i Danmark?”
Svar
Der kan henvises til rapporten
Økonomi og Miljø,
2019, udgivet af De Økonomiske
Råd (DØR). Ifølge rapporten bidrager klimapolitiske tiltag i Danmark til at mindske
de globale drivhusgasudledninger, men der er ikke fuld effekt på grund af øgede
udledninger i andre lande (CO2e-lækage). Lækageraten angiver, hvor stor en andel
af de udledninger, der reduceres indenlandsk, som erstattes af udledninger i
udlandet. Afhængigt af en række variable vurderer DØR, at lækageraten er 27-75
pct.
Det er ifølge DØR vigtigt
at være opmærksom på, at EU’s reduktionskrav for
medlemslandenes ikke-kvotesektorer, som bl.a. omfatter landbrug, modvirker
lækage. Det skyldes, at de EU-lande, som er blevet pålagt bindende reduktionskrav,
ikke kan øge deres udledninger i ikke-kvotesektoren som reaktion på danske tiltag.
På samme måde vil internationale aftaler som Parisaftalen kunne reducere
lækageeffekterne væsentligt for Danmark, også for landbruget. Hvis Parisaftalen
forudsættes at pålægge begrænsninger på alle lande uden for EU
–
med undtagelse
af Kina, Indien, USA og Rusland
–
falder lækageraten for landbruget ifølge DØR fra
75 pct i deres grundscenarie til 27 pct.
Som det gælder for andre klima- og miljøvenlige tiltag i landbruget, afhænger
effekten dog i høj grad af reduktionsmålsætninger og klimapolitiske tiltag i andre
lande. Derfor lægger regeringen også stor vægt på at arbejde for en effektiv
klimaregulering
–
både globalt og i EU. Det er med til at understøtte lige
konkurrencevilkår for danske producenter på det europæiske og det globale
marked.
På den baggrund må det antages, at der er en sammenhæng mellem
fødevareproduktionen i Danmark og den globale fødevareproduktions
klimapåvirkning.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
•
Slotsholmsgade 12
•
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
•
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
•
•
www.mfvm.dk