Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2343836_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
J.nr. 2021-2520
Den 1. marts 2021
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeris besvarelse af spørgsmål nr. 764 (MOF
alm. del) stillet d. 1. februar 2021 efter ønske fra Peter Seier Christensen (NB).
Spørgsmål nr. 764
”Vil
ministeren redegøre for, hvor klimavenlig dansk fødevareproduktion er i for-
hold til udlandet med særlig fokus på de lande inden for hhv. uden for EU, der erfa-
ringsmæssigt har været destination for udflytning af dansk landbrug og fødevare-
produktion?”
Svar
Jeg har forelagt spørgsmålet Landbrugsstyrelsen, som oplyser, at:
”Der findes relativt få studier af høj kvalitet, der systematisk sammenligner klima-
effektiviteten i fødevareproduktionen på forskellige produktgrupper mellem lande.
En væsentlig metodisk forskel mellem studierne er, hvorvidt de inddrager effekter
af ændret arealanvendelse som følge af foderproduktion.
En nyere analyse fra World Resources Institute (Wirsenius et
al., 2020: “Comparing
the Life Cycle Greenhouse Gas Emissions of Dairy and Pork Systems across Coun-
tries Using Land-Use
Carbon Opportunity Costs.”
Working Paper. Washington, DC:
World Resources Institute) sammenligner klimaeffektiviteten i 11 lande inden for og
uden for Europa - herunder Danmark, Polen, Tyskland, Brasilien og USA. Studiet
viser, at mælke- og griseproduktionen i Danmark er blandt de mest klimaeffektive
målt pr. produceret kg. grisekød og kg. mælk. Det gælder både, når der sammenlig-
nes med europæiske lande og med centrale lande uden for Europa. Resultatet tager
højde for arealanvendelse til foderproduktion. Ifølge analysen er årsagerne til dansk
landbrugs høje klimaeffektivitet især, at Danmark, modsat flere af de andre lande,
har en meget effektiv udnyttelse af dyrenes foder og en forholdsvis lav lufttempera-
tur, som naturligt begrænser udledningen af bl.a. metan. Selvom rapporten konklu-
derer, at Danmark har en klimaeffektiv produktion af mælk og slagtegrise, bemær-
kes det, at Danmark deler førstepladsen med en række andre lande."
Rasmus Prehn
/
Louise Piester
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
• CVR
12854358
• EAN
5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk