Miljø- og Fødevareudvalget 2020-21
MOF Alm.del
Offentligt
2344230_0001.png
Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg
Christiansborg
1240 København K
Den 1. marts 2021
Hermed følger besvarelse fra ministeren for fødevarer, landbrug og fiskeri af spørgsmål nr. 742 (MOF
alm. del) stillet 28. januar 2021 efter ønske fra Per Larsen (KF).
Spørgsmål nr. 742
Vil ministeren oplyse, om der er nogle lande i verden, hvor man kan producere kød til human ernæring
med mindre klimaaftryk, end danske landmænd gør det i Danmark?”
Svar
En nyere rapport fra World Resources Institute (WRI)
– ”Comparing the life cycle greenhouse gas
emissions of dairy and pork systems across countries using land-use
carbon opportunity costs”,
2020
konkluderer, at Danmark sammen med Sverige, Polen, Tyskland, Nederlandene, Frankrig,
Storbritannien og USA er blandt de mest klimaeffektive lande mht. produktionen af grisekød i
slagtegriseleddet. Man kan ikke udlede af analysen, om Danmark producerer grisekød mere eller mindre
klimaeffektivt end de øvrige syv lande, som vi deler førstepladsen med.
Rapporten fra WRI vurderes at være mere retvisende end tidligere studier, som sammenligner
klimaaftryk mellem fødevareproduktionen i Danmark og andre lande.
Det bemærkes, at analysen ikke omfatter en udtømmende liste af produkter, f.eks. oksekød, og heller
ikke alle af verdens lande.
Rasmus Prehn
/
Hans Peter Olsen
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K
Tlf. 38 14 21 42
Fax 33 14 50 42
CVR 12854358
EAN 5798000862005
[email protected]
www.mfvm.dk